Jak zostać wege i czym zastąpić mięso w diecie?
Czym zastąpić mięso? Wegetarianizm i weganizm to jedne z najpopularniejszych stylów życia w obecnych czasach. Co za tym idzie – mających swoich zwolenników i przeciwników. Często są owiane stereotypami i zniesione do poziomu “trendu”. Tymczasem bywa, że są dla wielu osób najlepszym sposobem na życie. Przejście na wegetarianizm oznacza, że eliminujemy mięso, ryby i owoce morza z codziennej diety i unikamy niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego, na przykład żelatyny czy smalca. Natomiast dieta wege charakteryzuje się całkowitym pozbyciem się produktów odzwierzęcych, w tym białka zwierzęcego. Dlatego wśród wegan popularne są zamienniki mięsa czy wegańskie białko.
Obie diety przekładają się na ogólne poprawienie stanu zdrowia i jakości życia. Jednak, by móc bezpiecznie przejść, na którąś z nich, warto się odpowiednio przygotować. Ostatnie czego oczekujemy to utrata ważnych mikroelementów w organizmie, rozregulowana gospodarka hormonalna, zmienne nastroje czy ogólne osłabienie.
Wegetarianizm i weganizm – jak zacząć i co jeść?
Po pierwsze podejść do tego na spokojnie. Nie od razu Rzym zbudowano, nie od razu polubisz wszystkie produkty wegańskie, a także nie od razu zrezygnujesz całkowicie z mięsa. No i bardzo dobrze! Stawiaj małe, ale pewne kroki. To pomoże Ci zostać dłużej zmotywowanym do zmiany. Pamiętaj, że niewielkie potknięcia nie są powodem do przerywania dalszych prób. Trzymamy za Ciebie mocno kciuki. Jeśli jednak z jakiegoś powodu będziesz miał trudności z kompletnym wykluczeniem mięsa z diety, może spróbujesz flexitarianizmu? Pisaliśmy o nim tutaj.
Jak przejść na wegetarianizm – bezpieczne i sprawdzone sposoby:
Odstawienie mięsa wiąże się z wieloma konsekwencjami, którym jesteśmy w stanie zapobiec, odpowiednio przygotowując się do wprowadzenia nowej diety. Dlatego na początek warto zainteresować się dostępnymi produktami wegetariańskimi, ważne jest by poznać dostępne zamienniki mięsa, a także ich wartości odżywcze. Wszystkiego dowiesz się w dalszej części artykułu!
Produkty wegetariańskie są obecnie dostępne prawie w każdym sklepie, a także bardzo popularne i łatwo można je zamówić w internecie. Wszystko zależy od tego, które z nich przypadną nam do gustu. Stereotyp mówiący o tym, że wegetarianie jedzą tylko sałatę, już dawno odszedł do lamusa i każdy nawet średnio zorientowany wie, że tak jak i w kuchni tradycyjnej, tak i w tej wystarczy odrobina kreatywności, by zażegnać rutynę w codziennych posiłkach.
Wegetarianizm – co jeść?
1. Zastanawiając się jakie produkty wegańskie i wegetariańskie kupować, pamiętaj o odpowiedniej ilości warzyw! Dodawaj je do większości swoich posiłków w ciągu dnia. Największą zawartość białka mają rośliny strączkowe. Soczewica zawiera aż 25,4 g białka na 100 g. Następna w kolejności jest ciecierzyca o wartości 20 g białka na 100 g. Pamiętaj także o uwielbianej i bardzo popularnej w kuchni polskiej fasoli czerwonej, która zawiera w sobie aż 23g białka na 100g. Dla porównania w 100 gramach piersi z kurczaka (bez skóry) znajdują się 22 g białka na 100g produktu.
2. Dieta wegetariańska nie zabrania, tak jak w przypadku diety wegańskiej, produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka, mleko czy nabiał. Dlatego nadal będziesz miał szeroką gamę możliwości do stworzenia przeróżnych ciast, przepysznych porannych owsianek i słodyczy. I tak, nadal możesz zamówić w kawiarni kawę na mleku krowim, choć zamienników roślinnych jest teraz naprawdę sporo!
3. Zaopatrz się w książkę kucharską z przepisami i twórz ciekawe warzywne pasty i własne kotlety wegetariańskie. Najpopularniejszą pastą stosowaną przez wegetarian jest Hummus. To pasta stworzona na bazie gotowanej ciecierzycy. Ale tak naprawdę, mając w domu najbardziej podstawowy blender, jesteś w stanie tworzyć pasty i kremowe zupy z każdego warzywa. Tak samo burgery wegetariańskie, które mogą być wariacją na temat połączenia składników warzywnych z nabiałem.
4. Nie zapominaj o tym, że istnieją specjalne produkty wegetariańskie. Kotlety sojowe dostępne w każdym sklepie, są w tym temacie bardzo pomocne. Będąc wegetarianinem nie musisz rezygnować z jajek, więc możesz przygotować je obtaczając w jajku i ulubionej panierce.
5. Gotowe dania takie jak wegetariańskie gołąbki z kaszy jaglanej lub pasztety sojowe na pewno wiele razy uratują Cię w momencie braku weny do gotowania lub po prostu braku czasu.
Czym zastąpić mięso?
Jeśli nadal zastanawiasz się czym zastąpić mięso to przewijaj dalej bo musimy porozmawiać również o tym czym jest dieta wegańska!
Wegańskie Super Foods’y to produkty, na które warto zwrócić uwagę w trakcie zakupów. Są nimi m.in:
- Spirulina. “Zielony proszek” zawierający w sobie aż 60% białka roślinnego, a także masę antyoksydantów, które mają leczniczy wpływ na nasz organizm.
- Nasiona chia, z których możesz przygotowywać wiele deserów, puddingów i dodawać je do wielu potraw.
- Komosa ryżowa, inaczej quinoa. Cechuje ją spora zawartość aminokwasów egzogennych, no i białka, którego w przeliczeniu na 100 g produktu otrzymamy 14g.
- Tofu i seitan – wykorzystywane w produkcji mięsa wegańskiego, o czym przeczytasz poniżej.
Jak przestać jeść mięso – roślinne zamienniki
Jeśli chcesz kompletnie wyzbyć się ze swojego życia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, a także dążyć w swoim życiu to wyeliminowania ich nie tylko z diety, ale też z innych aspektów życia to weganizm jest zdecydowanie Twoją drogą.
Pierwsze na co zwracamy uwagę czytając o diecie wegańskiej to białko wegańskie. Co to za nienaturalny twór? Ano właściwie to bardzo naturalny bo pochodzący od roślin, przede wszystkim od soi, ale także np komosy ryżowej czy konopii. Odpowiednio suplementowane i dobrane do osoby białko roślinne w niczym nie odbiega białku zwierzęcemu w jakości i działaniu na nasz organizm. Dlatego, nawet jeśli jesteś sportowcem, to możesz interesować się tym tematem i na spokojnie budować mięśnie na białku wegańskim.
Kolejną istotną rzeczą w diecie wegańskiej jest wegańskie mięso. Najczęściej tworzone z tofu lub seitanu. Tofu to nic innego jak twaróg wegański, czyli produkt pozyskiwany z mleka sojowego. Natomiast seitan otrzymujemy z glutenu pszennego. Powstaje poprzez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Tofu zawiera 12 g białka na 100 g produktu, a seitan aż 21 g. Takie zamienniki mięsa, są nie tylko zdrowe, ale odpowiednio przygotowane smakują naprawdę pysznie!
Czym zastąpić mięso – kotlety i burgery wegetariańskie
Pewnie interesują Cię ostatnio popularne inne pochodne mięsa i gotowe produkty, które będą łatwe do przygotowania. Popularne ostatnio burgery wegańskie czy kotlety wegańskie można tak naprawdę zrobić samemu. Wystarczy ugotować na przykład kaszę jaglaną, a następnie zmieszać ją z utartą marchewką czy innymi warzywami, dodać wegańską mąkę, olej i koniecznie pestki naszych ulubionych roślin. W internecie jest naprawdę wiele przepisów, które są proste do wykonania i nie wymagające czasowo.
Burgery, kotlety i parówki wegańskie – co zamiast mięsa?
Nie każdy jednak ma czas na gotowanie. Dlatego z pomocą przychodzą gotowe produkty, bo tak, jak łatwo jesteśmy w stanie zrobić kotlety lub burgery bezmięsne, to na przykład parówki wegańskie może być już trudniej zrobić samemu.
Na co warto zwracać uwagę przy kupnie takich gotowych produktów? Przede wszystkim warto sprawdzać ilość białka w produkcie. Ważne też, by produkty te zawierały niewiele tłuszczów nasyconych. I co najważniejsze – jeśli jesteś weganinem zawsze sprawdzaj czy przypadkiem nie zawierają białek jaj. Niektóre z tych produktów nazwane wegańskimi, nadal mogą je zawierać. I podobnie jak przy każdych gotowych daniach – dokładnie czytaj skład i wybieraj ten najbardziej naturalny i nieprzetworzony.
Jeśli nadal Ci mało i nie wyobrażasz sobie obiadu bez kurczaka to warto dowiedzieć się jak zrobić wegańskie mięso samodzielnie. Kiedy już wiesz, czego potrzebujesz do przygotowania wege mięsa, to tak naprawdę większość drogi masz już za sobą. Oto kilka rozwiązań. Chcesz zrobić mielone mięso wegańskie? Idealnie sprawdzą się do tego nie tylko typowo wegańskie produkty jak wędzone tofu czy seitan, ale także ciecierzyca czy zwykły kalafior. Przykładowo jeśli użyjesz w tym celu tofu, to wystarczy je wysuszyć i pokruszyć na kawałki przypominające mięso mielone. Pamiętaj także, aby dodać odpowiednie przyprawy, by nadać mięsnego aromatu. Możesz również tak przygotowane niemięso podsmażyć na patelni z cebulą. Uformuj przygotowany posiłek tak, aby przypominał ulubioną mięsną potrawę. Dla przykładu, okruchy najlepiej sprawdzają się do wege bolognese, a ulepione kule do kotletów w sosie.
Jeśli jeszcze zastanawiasz się czym zastąpić mięso lub brakuje Ci ryb – oto kolejne przykłady! Wędzony tempeh sprawdzi się idealnie jako wege pieczeń. Jeśli chcesz zjeść coś w rodzaju szarpanej wieprzowiny koniecznie musisz sprawdzić owoc chlebowca (jackfruit). Odpowiednio przyprawiona marchew lub seler smakiem i teksturą będą przypominać ryby, a seitan może być odpowiednikiem gyrosa.
Sposobów na wykonanie wege mięsa w domowym zaciszu jest naprawdę wiele. Odkrywaj coraz to nowe smaki, dbając przy okazji o swoje zdrowie. A może i któryś z domowników skusi się na kotleta z buraków zamiast klasycznego mielonego? Powodzenia! 🙂