Flexitarianizm – Sprawdź nasz jadłospis i przepisy.
Naukowcy biją na alarm. Dieta obfitująca w produkty mięsne jest szkodliwa dla zdrowia. Do tego przemysłowa hodowla zwierząt jest nieetyczna i stwarza realne zagrożenia środowiskowe. Coraz więcej zwolenników zyskuje zatem wegetarianizm czyli dieta bezmięsna lub weganizm, dieta wykluczająca wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak np.: nabiał, jaja czy miód. Wiele osób jest jednak bardzo przywiązana do smaku mięsa i nie potrafi zupełnie z niego zrezygnować. Dla nich jest właśnie flexitarianizm czyli elastyczny wegetarianizm.
Flexitarianizm jest obecnie jednym z ważniejszych trendów żywieniowych. Choć pojęcie wprowadziła pod koniec XX w dr Linda Anthony, to rozpropagował je w 2009 roku sam Paul McCarthney, ex – Beatles, który w towarzystwie córek zachęcał do rezygnacji z posiłków mięsnych w poniedziałki, głosząc przy tym hasło Meat Free Monday czyli Poniedziałek Wolny od Mięsa. Można śmiało powiedzieć, że flexitarianizm na dwa główne nurty. Jeden to ten, który dąży do ścisłego planowania posiłków bezmięsnych w ciągu tygodnia. Drugi, bardziej elastyczny, zakłada, że osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej po prostu czasem pozwalają sobie na zjedzenie porcji mięsa. W rankingu Best Diets Overall, wśród najbardziej polecanych diet, zaraz po śródziemnomorskiej, znalazła się dieta flexitariańska, czyli elastyczne wege. Warto podkreślić, że diety, które ją poprzedziły, również nie opierają się wyłącznie na roślinach. Wszystkie cztery mają jednak wspólny mianownik – umiar i rozsądek podczas wyboru produktów.
Flexitarianizm – założenia
Reżim diety wege jest niestety dla wielu osób zbyt trudny do udźwignięcia. Czerpanie korzyści z diety warzywnej nie musi jednak oznaczać zupełnej rezygnacji z mięsa. Niewielka ilość mięsa spożywana od czasu do czasu nie wpływa aż tak niekorzystnie na nasze zdrowie. Flexitarianizm niesie ze sobą wciąż wiele korzyści, takich jak redukcja nadmiernej masy ciała (flexitarianie ważą średnio o 15 kg mniej do swoich mięsożernych znajomych). Dodatkowo, elastyczny wegetarianizm pozwala zmniejszać ryzyko zachorowania na wiele chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, choroby serca czy nowotwory. Badacze są także zgodni, co do tego, że flexitarnianie żyją dłużej, średnio o 4 lata!
Flexitarianizm krok po kroku
Jeśli rozważasz przejście na tę dietę, zacznij od ograniczenia spożycia mięsa. Najlepiej je zastąpić roślinami strączkowymi. Świetnie sprawdzą się tu zupy kremy ze zmiksowaną fasolą, hummus czy warzywne kotlety. Na początku możesz eksperymentować z gotowymi produktami, jednak polecamy samodzielnie wykonać kotleciki z cieciorki, to bardzo proste!
Kotleciki z cieciorki – przepis:
500 gram cieciorki ze słoika
Jajko
Jedna średnia cebula
Płatki owsiane (ok. 60 gram)
Sól, pieprz, łyżeczka kuminu
Bułka tarta i olej do smażenia.
Cebulkę przysmażamy. Cieciorkę umieszczamy w melakserze, dodajemy do niej przysmażoną cebulę, jajko, przyprawy. Na koniec dodajemy płatki owsiane i całość łączymy w jedną, dość gęstą masę, z której formujemy kotleciki. Obtaczamy je następnie w bułce tartej i smażymy. Serwujemy z ulubioną sałatką.
Jeśli masz ochotę na mięso, wybierz takie dobrej jakości a posiłek koniecznie wzbogać sporą porcją warzyw, które możesz przygotować na wiele sposobów. Większość warzyw wyśmienicie smakuje z grilla lub z piekarnika. Koniecznie wzbogać swoją dietę o większą niż do tej pory ilość owoców. Tu także pole do popisu jest duże. Można je serwować w postaci sałatek, koktajli czy smoothie.
We wdrażaniu w życie zasad flexitarianizmu pomocne mogą okazać się także wizyty w restauracjach i barach serwujących kuchnię roślinną, dzięki którym mamy szansę odkryć zupełnie nowe smaki. Mnóstwo inspiracji znajdziemy także na blogach i w książkach. Jedną z najbardziej znanych propagatorek flexitarianinzmu w Polsce jest Kinga Paruzel, finalistka I polskiej edycji MasterChef i wielka orędowniczka zdrowego żywienia o czym pisze na swoim blogu oraz w licznych książkach, które wydała, min.: w pozycji „Flexitarianizm”. To bardzo praktyczny poradnik, w którym znajduje się ponad 126 przepisów diety flexitariańskiej. Zostały tak ułożone, by rzez 21 dni można było jeść różnorodne posiłki w duchu elastycznego wegetarianizmu. Czemu przez 21 dni? Bo to czas na wyrobienie sobie nawyku. Dodatkowo, w książce znajdują się wartości kaloryczne dań oraz bardzo ciekawe porady związane z przechowywaniem żywności.
Fleksitarianizm jadłospis
Kiedy już czujemy się coraz pewniej jako elastyczni flexitarianie, w utrzymaniu diety pomocne będzie opracowanie jadłospisów. Pomoże nam to zbilansować i urozmaicić nasze posiłki, ale także sprawi, że zarządzimy zawartością lodówki. Bo jeśli kierują nami także względy ekologiczne, należy starać się przyrządzać jak najwięcej posiłków w duchu zerowaste.
Przykładowy jadłospis w diecie flexitariańskiej prezentuje się bardzo smacznie:
Śniadanie: omlet z warzywami, np. z pieczarkami, pomidorami i papryką.
Drugie śniadanie: koktajl owocowy
Obiad: kotlety z ciecierzycy, ziemniaki, surówka z marchwi i jabłka
Podwieczorek: Chlebek bananowy z powidłami śliwkowymi.
Kolacja: Sałatka gracka z grzanką z pieczywa pełnoziarnistego.
Smacznego i powodzenia! Pamiętaj, jesteś tym, co jesz!