Kuchnia zero waste – Najlepsze przepisy
Statystyczny Polak marnuje co roku 247 kg jedzenia. Dlatego warto wdrożyć zasady gotowania w duchu zero waste. Kuchnia zero waste jest to ekonomiczne podejście do produktów, które wykorzystujemy podczas przygotowywania posiłków. Jak sobie z tym poradzić?
Zero waste w kuchni
Oczywiście, najważniejsza zasada to umiejętne zarządzanie zawartością lodówki i spiżarni. Regularne przeglądy i sprawdzanie terminów przydatności do spożycia. Produkty z najkrótszym terminem stawiamy w zasięgu wzroku, te z dłuższym, mogą stać z tyłu. Najważniejsze jest jednak to, by nie wyrzucać zbyt pochopnie produktów, które wydają nam się już nieprzydatne do jedzenia, bo wbrew pozorom, z wielu z nich można wyczarować świetne, pożywne i smaczne potrawy dla całej rodziny.
Kuchnia zero waste przepisy
Jednym z produktów, który najczęściej wyrzucamy jest chleb. Lubimy, kiedy jest świeży i chrupiący, ten czerstwy często ląduje w koszu. To błąd. Z czerstwego chleba, szczególnie z chałki czy bulek maślanych można wyczarować wspaniałe śniadanie, które przygotujemy z łatwością. Na głęboki talerz wbijamy jajko. Roztrzepujemy je z niewielką ilością mleka i obtaczamy w tym chałkę pokrojoną w kromki. Następnie smażymy je na maśle lub na innym tłuszczu, wedle gustu i uznania. Takie tosty wybornie smakują z cukrem pudrem, konfiturą czy z owocami.
Sposób na banana
Jednym z produktów, które często lądują w koszu są banany, bowiem te sczerniałe i zleżałe mają niewielu amatorów. Zleżały banan może być jednak dodatkiem do wielu smacznych i pożywnych dań, oto przepisy na kilka z nich:
Śniadaniowe placuszki z bananem
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- 1 banan
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oleju
Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą, tak by uzyskać ciasno o konsystencji gęstej śmietany i następnie smażymy! Placki bananowe są świetne z wieloma dodatkami, wedle gustu. Świetnie sprawdzi się syrop klonowy, cukier puder, konfitura czy cokolwiek innego na co przyjdzie nam ochota!
Chlebek bananowy
To danie docenią wszyscy, także najmłodsi członkowie rodziny. Pyszny i prosty do przyrządzenia chlebek bananowy to świetna przekąska nie tylko na śniadanie, ale także na podwieczorek czy słodką kolację.
- 3 lub 4 rozgniecione banany
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Składniki mieszamy ze sobą, pamiętając o przesianiu mąki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę lub do suchego patyczka.
Pieczarkowe love
Przepisy zero waste bardzo często są naprawdę proste i łatwe w przygotowaniu. Pieczarki to także często dość szybko psujący się produkt. Można z niego wyczarować bardzo dużo smacznych potraw, min.: aromatyczną zupę.
Pieczarkowa zupa krem
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 1.5 litra bulionu warzywnego
- Śmietana
Cebulę i pieczarki przysmażamy na patelni, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wrzucamy do garnka, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i całość blendujemy a następnie, wedle gustu, dodajemy śmietanę. Konsystencja zupy będzie się różniła w zależności od tego ile dodamy bulionu. Jeśli wyjdzie bardziej kremowa, można ją zaserwować z grzankami, oczywiście zrobionymi z czerstwego chleba. Jeśli zaś zupa będzie rzadka, możemy do niej ugotować makaron świderki.
Zapiekanka z pieczarkami i nie tylko
Makaronowa zapiekanka to pożywne danie dla całej rodziny. Ma w sobie wyjątkowego ducha zero waste, bo nie tylko można ją przygotować z resztek, ale także można ją potem odgrzewać, nawet przez kilka dni, więc z pewnością zniknie w całości w brzuchach domowników.
Na patelni podsmażamy cebulę i pieczarki. Do zapiekanki możemy także użyć szynki, której powoli kończy się termin czy boczku. Ten składnik także podsmażamy. W międzyczasie gotujemy makaron – najlepiej świderki lub rurki (ok 380 gram na 4 solidne porcje zapiekanki). Do zapiekanki przygotowujemy także sos beszamelowy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy solidnie serem, np. parmezanem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 20 min. Do zapiekanki możemy oczywiście dodać dziesiątki innych składników, którymi dysponujemy, a nie chcemy żeby się zmarnowały.
Zero waste – przepisy
W kuchni zero waste ogranicza nas właściwie tylko wyobraźnia. Jeśli jednak nam jej brakuje, możemy skorzystać z dobrodziejstw Internetu. Najprostszy sposób to wpisać w wyszukiwarkę nazwy produktów, które musimy zużyć. Za pomocą jednego kliknięcia uzyskamy całą listę przepisów do wykorzystania. Oczywiście są też w sieci specjalistyczne blogi poświęcone ekologicznemu podejściu do kuchni, np. Ograniczam się. Na ryku nie brakuje też książek, które radzą jak gotować w duchu zero waste. Polecamy szczególnie „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” Sylwii Majcher.