Przekąski na imprezę – sprawdź nasze propozycje na przekąski karnawałowe
Choć tradycja ścisłego przestrzegania zasad wynikających z roku liturgicznego, powoli traci w Polsce na znaczeniu, okres karnawału to wciąż czas zabaw, towarzyskich spotkań, dużych bali i kameralnych domowych imprez. A żadna z takich okazji – bez względu na to, czy są to eleganckie tańce, czy kulig połączony z ogniskiem, nie może się obejść bez jedzenia. Dla osób zapracowanych i zabieganych to właśnie konieczność przygotowania posiłku jest największym imprezowym wyzwaniem. Sytuacja stanie się znacznie prostsza, gdy zrezygnujemy z podawania tradycyjnego obiadu czy kolacji, a postawimy na przekąski, którymi goście będą mogli częstować się przez całe przyjęcie.
Przekąski na imprezę nie muszą być wcale skomplikowane i czasochołonne. Liczy się przede wszystkim oryginalny pomysł i łatwość serwowania i jedzenia. Zanim przygotujemy menu zastanówmy się przede wszystkim czy planujemy raczej spotkanie „siedzone” czy zabawę taneczną. W pierwszym przypadku nic nas nie ogranicza. Możemy zaserwować zarówno dania zimne, jak i ciepłe przekąski, które goście zjedzą wygodnie prze stole.
Jeśli jednak planujemy przede wszystkim szaleć na parkiecie i nie przewidujemy zasiadania do dużego, jadalnego stołu, przy którym zmieszczą się jednocześnie wszyscy uczestnicy zabawy, postawmy raczej na małe, zimne przekąski, które bez problemu można zjeść na stojąco, bez potrzeby korzystania z pomocy sztućców.
Sałatki – czyli klasyczne przystawki na imprezę
Trudno wyobrazić sobie imprezowe menu bez sałatek. Nic dziwnego. Niewielkim kosztem i przy stosunkowo małym nakładzie czasu i pracy, możemy zaserwować fantastyczne, piękne i lubiane przez wszystkich dania. Przepisy na sałatki znajdziemy wszędzie – od internetu, przez książki i programy kulinarne, po kolorowe magazyny. Nie musimy jednak trzymać się sztywno gotowych receptur. Możemy bawić się klasycznymi zestawieniami, albo spróbować tworzyć własne zestawienia. Warto tylko pamiętać, że o sukcesie potrawy niemal zawsze decyduje sos. Dołóżmy więc starań by był wyjątkowo i doskonale podkreślał aromat wszystkich składników.
Jeśli podczas przyjęcia planujemy serwować wyłącznie szybkie przekąski, postarajmy się, by sałatki były sycące i dostarczyły biesiadnikom sił do zabawy. Doskonale sprawdzą się dania na bazie ryżu lub makaronu, z dodatkiem ryb, kurczaka, czy jaj na twardo. Sycąca będzie z pewnością sałatka z gyrosa, kalafiorowa czy na bazie strączków – fasoli, bobu lub cieciorki. Takie danie może w pełni zastąpić tradycyjny obiad, jednak jego przygotowanie wymaga dużo mniej wysiłku, a dodatkowo można je zjeść na stojąco w każdym momencie imprezy.
Przekąski z ciasta francuskiego, czyli eleganckie zawijańce
Z ciasta francuskiego możemy wyczarować dziesiątki prostych, smacznych i cieszących oko smakołyków. Co ważne przystawki z tego produktu przygotujemy szybko i możemy zaserwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gotowe zawijańce, musimy tylko pokroić na małe kawałki, takie na jeden kęs i mamy danie idealne na karnawał.
Klasyką gatunku są oczywiście parówki zawijane w cieście i zapiekane. Równie popularne są „zawijańce” z boczkiem. Jeśli na przygotowanie imprezowego posiłku możemy poświęcić odrobinę więcej czasu, przygotujmy przekąski z farszem. Ciasto idealnie komponuje się z nadzieniem szpinakowo serowym, mięsnym, grzybowym czy warzywnym. Wszystko zależy od naszej inwencji i gustów smakowych.
Wspaniałe przekąski na imprezę domową zrobimy też jeśli ciasto francuskie, zastąpimy np. ciastem naleśnikowym (już usmażonym) lub plackami typu tortilla.
Przekąsko na imprezę – szybkie szaszłyki
Wprawdzie koreczki wyszły już z mody, ale ich większa wersja – szaszłyki cieszą się ogromnym powodzeniem. Klasyczne, podawana na gorąco, z mięsem, cebulą, papryką i innymi warzywami, wymagają jednak tradycyjnego podania – na stole i przede wszystkim na gorąco. Jeśli jednak nie chcemy przejmować się jedzeniem w trakcie zabawy, wszystkie dania muszą być równie smaczne także kilka godzin po wyjściu z piekarnika. Postawmy więc na składniki, które na zimno są równie smaczne.
Jeśli chcemy nadać naszemu przyjęciu bardziej eleganckiego charakteru, postawmy na szaszłyki z krewetkami. Fantastyczne będą też przekładańce z warzywami i kurczakiem (pieczonym lub wędzonym), serowe, a nawet z rybą. Szaszłyczki śledziowe pięknie nawiązują do kultowych w PRL-u, śledziowych koreczków i dzięki rybie także to staropolskich tradycji karnawałowych.
Jedzenie na imprezę – kanapki dla zaawansowanych
Kto powiedział, że kanapka nie może być efektowną, smaczną i do tego bardzo oryginalną przystawką karnawałową? Oczywiście może. Do tego wygodną, poręczną w serwowaniu i dającą morze kulinarnych możliwości. Imprezowe kanapeczki powinny być malutkie. Dla pewności, by ułożone na pieczywie dodatki, nie spadły, a także dla wygody jedzenia, każdy kąsek możemy przebić wykałaczką.
Jeśli chodzi o to, co położymy na chlebie oraz jakiego pieczywa użyjemy – wybór jest niemal nieograniczony. Pamiętajmy, że poza klasycznymi składnikami, jak wszelkiego rodzaju serwy, czy wędliny, możemy wykorzystać warzywa, wędzoną rybę w plastrach, ale także rozmaite pasty – twarogowe, szpinakowe, z awokado, jajeczne i wiele innych. Dzięki nim zwykłe kanapki nabiorą wyrazu i mogą stać się hitem karnawałowego menu!