Przepisy na szybkie dania z ryżem. Sprawdź nasze propozycje!
Ryż coraz częściej gości na naszym stole. Chętnie wybieramy go zamiast ziemniaków, jako dodatek do dań głównych. Na jego bazie robimy także sałatki czy pyszne desery. Ryż stanowi podstawę pożywienia ponad połowy ludzkości Ziemi a znany jest od czasów Starożytnych. Do Europy sprowadził go Aleksander Wielki. Ryż to produkt bezglutenowy i lekkostrawny. Jest więc idealną podstawą dań dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Ryż nie zawiera również żadnych alergenów a jego wartości odżywcze i prozdrowotne są bardzo liczne. Najważniejsze, że jest źródłem węglowodanów, białka oraz tłuszczów nienasyconych oraz błonnika. Wysoka zawartość węglowodanów sprawia, że jest polecany dla sportowców i osób wykonujących pracę lub ćwiczenia wymagające wzmożonego wysiłku. Z uwagi jednak na fakt, że ryż jest wolno trawiony, poleca się go także osobom dbającym o linię. Dodatkowo, ryż obfituje w cynk, fosfor, żelazo, miedź, mangan i selen a także jest bogaty w witaminy z grupy B. Reguluje również poziom cukru we krwi a także obniża poziom cholesterolu. To nie wszystkie zalety ryżu, ale z pewnością wystarczające by uczynić z niego bohatera naszej kuchni!
Pomijając fakt, że ryż jest bardzo zdrowy, warto też podkreślić, że jest on bardzo różnorodny i występuję w wielu odmianach. Najpopularniejszą odmianą ryżu jest oczywiście ryż biały, który jest nieco uboższy w składniki odżywcze, ale jego smak jest delikatny a przydatność do spożycia znacznie dłuższa. Najbogatszy w składniki odżywcze jest ryż brązowy. Znajdziecie w nim witaminy B, E, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, foliany, oraz składniki mineralne: magnez, błonnik, białko, żelazo, potas, sód, fosfor. Ma niski indeks glikemiczny, więc to dobra alternatywa dla diabetyków. Wyróżniamy także ryż czerwony, żółty i czarny.
Przepisy na dania z ryżem czarnym
Niegdyś w Chinach, ta odmiana ryżu była zarezerwowana jedynie dla cesarza i nikt inny nie mógł go jeść. Na szczęście, obecnie, każdy z nas może cieszyć się jego wyjątkowym, lekko orzechowym smakiem. Czarny ryż świetnie nadaje się do przygotowania dań orientalnych i egzotycznych, my polecamy go do pysznych sałatek. Jedną z prostszych i łatwiejszych w przygotowaniu jest sałatka z czarnego ryżu i batatów pieczonych. Gotujemy czarny ryż zgodnie z przepisem, w piekarniku pieczemy batata pokrojonego w kostkę a w międzyczasie przyrządzamy sos winegret i prażymy pestki dyni. Te składniki, połączone ze sobą to przysłowiowe niebo w gębie, a do tego danie lekkostrawne, odżywcze i zdrowe.
Dania z ryżem basmati
Basmati to długoziarnisty ryż pochodzący z Himalajów. Jest to niezwykle aromatyczna i śnieżnobiała po ugotowaniu, odmiana, Jego ziarna są sypkie i sprawiają wrażenie wręcz puszystych. Warto połączyć go z rybami, drobiem lub owocami morza. Przepisy na kurczaka z ryżem to jedno z najpopularniejszych dań na szybko. My polecamy następujący przepis, który sprawdzi się jako danie dla całej rodziny. Ryż basmati gotujemy, kurczaka, smażymy a jedyną filozofią jest przygotowanie pysznego sosu pomarańczowego, do wykonania potrzebne są następujące składniki.
- 3 łyżki cukru,
- 3 szklanki soku pomarańczowego,
- masło klarowane
- sól,
- pieprz biały,
- 1 łyżka octu balsamicznego
Do garnka wsypujemy cukier, podgrzewamy go aż się skarmelizuje. Powoli dolewamy trzy szklanki soku pomarańczowego. Gotujemy, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Na koniec, dodajemy łyżkę zimnego masła klarowanego, sól, biały pieprz i łyżkę octu balsamicznego.
To danie będzie miało mnóstwo odsłon, bo wystarczy zmienić rodzaj użytego sosu. Jeśli nie jemy mięsa, ryż basmati będzie tak samo pyszny z owocami morza czy warzywami. Do tego ulubiona sałatka i szybki obiad dla całej rodziny gotowy!
Ryż preparowany – co można z niego wyczarować?
To bardzo popularna przekąska. Występuje w postaci wafli lub po prostu luzem. Często jako słodka, ale zdrowa przekąska dla osób na diecie. I zdecydowanie w tej właśnie formie najbardziej go polecamy, gdyż to świetna alternatywa dla ciężkich i kalorycznych deserów.
Z ryżu preparowanego możemy np. przygotować na przykład zdrowe batoniki z masłem orzechowym:
W garnku wymieszamy masło (ok. 60 gram), miód (ćwierć szklanki), cukier (80 gram), masło orzechowe (ok 100 gram) i marmoladę (2-3 łyżki). Całość lekko podgrzewamy, tak by rozpuścił się cukier. Następnie, przelewamy to do większego naczynia, do którego dodajemy pozostałe składniki czyli szklankę płatków owsianych oraz ok 50 gram preparowanego ryżu. Tak powstałą masę, wkładamy do formy i wstawiamy do lodówki. Oczywiście batoniki z preparowanego ryżu możemy urozmaicić suszonymi owocami lub innymi składnikami, które lubimy. Tu ogranicza nas jedynie nasza kulinarna wyobraźnia.
Przepisy na dania z brązowym ryżem
Ryż brązowy, jak już wiadomo, jest bardzo zdrowy, znacznie zdrowszy od białego. zawiera wszystkie 3 warstwy – otręby, bielmo i zarodek, które to właśnie decydują o jego wartościach odżywczych. Zawartość błonnika w ryżu brązowym jest pięciokrotnie wyższa niż w białym. Brązowy ryż wymaga w kuchni trochę więcej czasu i cierpliwości, ponieważ proces gotowania trwa w jego przypadku nawet do 45 minut! Doskonale smakuje w połączeniu z mięsem i nieco cięższymi sosami. My polecamy przepis na ryż brązowy z indykiem w sosie pieczarkowym.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Mięso indyka myjemy, kroimy i doprawiamy czosnkiem, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Następnie, grillujemy indyka na oliwie z oliwek, po czym dusimy go pod przykryciem, z niewielką ilością wody. Po chwili dodajemy do indyka drobno posiekaną cebulę a następnie posiekane pieczarki. Całość serwujemy koniecznie z ulubioną sałatką.
Ryż czerwony – przepisy orientalne
Najbardziej znane odmiany tego ryżu pochodzą z Tajlandii. Znany jest z właściwości antynowotworowych, jest lekkostrawny, ale mimo to, pozwala długo zachować uczucie sytości, więc poleca się go głównie sportowcom, jako bogaty w węglowodany posiłek przed treningiem. Z czerwonego ryżu możemy wyczarować pyszne risotto – potrawę jednogarnkową, która jest prosta w przyrządzeniu, wymaga bowiem tylko trochę doglądania.
Składniki dla 2-3 osób:
– szklanka czerwonego ryżu,
– 1 cebula, najlepiej czerwona,
– czosnek (1-2 ząbki),
– 2 papryki (mix kolorów lub wedle uznania),
– fasolka szparagowa,
– przyprawy, natka z pietruszki, oliwa z oliwek.
Do zeszklonej cebulki dodajemy opłukany ryż, mieszamy i dodajemy wodę (na 1 szklankę ryżu – 2 szklanki wody). Solimy, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut. Następnie dodajemy warzywa: paprykę i fasolkę. Dusimy kolejne 20 minut. Całość możemy wzbogacić parmezanem oraz natką pietruszki. Jeśli danie jest nieco suche, można dodać oliwy, np. smakowej.
Jak widać ryż to idealna a zarazem bardzo różnorodna baza dla naszych potraw. Sprawdza się do dań orientalnych, tradycyjnych, ale także do deserów i przekąsek. Dodatkowo jest zdrowy, dietetyczny, i co bardzo ważne – łatwy oraz szybki w przygotowaniu! A jakie Wy macie sposoby na dania z ryżem?