Przepisy na szybkie dania z makaronem. Sprawdź nasze propozycje!
Makaron to jeden z podstawowych składników, które mamy w domowej kuchni. I jest to składnik, który stanowi bazę do pysznych, zdrowych i pożywnych obiadów dla całej rodziny. Świetnie też nadaje się do przygotowania dań w duchu zero waste, ponieważ możemy go zaserwować praktycznie ze wszystkim, co zalega nam w lodówce. Przepisy z makaronem możemy więc tworzyć z tego, co podpowie nam nasza wyobraźnia, szukać inspiracji na blogach kulinarnych czy w gronie znajomych.
Szybkie danie z makaronem
Jednym z najprostszych do wykonania przepisów z makaronem jest ten na makaron w sosie serowym. Często mamy w lodówce resztki sera, który już obsechł i nie jest zbyt atrakcyjnym dodatkiem do kanapek. Przepis na obiad z makaronem w sosie serowym jest niezwykle prosty, łatwy a jego wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Wystarczy ugotować dowolny makaron. Na patelni podsmażamy czosnek, dodajmy śmietankę a do tego starty ser i mieszamy do momentu aż ser się rozpuści. Do wykonania tego sosu można użyć różnych rodzajów sera, np. zaostrzyć jego smak gorgonzolą. Jeśli mamy w domu brokuła, on też będzie idealnie komponował się z tym daniem. Przepis na makaron z serem to szybkie danie, które znajdzie uznanie także wśród dzieci.
Makaron udon czyli nutka egzotyki
Szybkie danie obiadowe z makaronem nie musi być wcale nudne. Jeśli mamy w swojej spiżarni japoński makaron udon szybko możemy wyczarować przepyszne orientalne danie. Podsmażamy czosnek, cebulę i warzywa takie jak papryka, marchewka, pieczarki czy cukinia. Możemy też posłużyć się mrożonką z warzywami chińskimi. Przyprawiamy to wszystko solą, pieprzem i sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Świetnie sprawdzi się tu także ostra papryka i imbir. Do makaronu możemy także dodać tofu, najlepiej wędzone.
Makaron – przepisy włoskie
Makaron rodem z Italii kojarzy się nam przede wszystkim z sosem pomidorowym. Nuda? Nic bardziej mylnego, ponieważ makaron z sosem pomidorowym ma niejedno oblicze. Baza to zawsze czosnek, cebula i pomidory. Do tego możemy dodawać inne dodatki: włoszczyzna i mięso mielone dadzą nam sos boloński. Z kolei dodatek anchovis, kaparów oraz oliwek pozwoli wyczarować tradycyjną putanescę. Do tej wersji warto także dodać mozzarellę. Nie można także zapominać o przyprawach. Do włoskich makaronów używamy głównie oregano i bazylii, które oczywiście mogą być suszone.
Czarny makaron – przepisy na wykwintne dania obiadowe
We włoskiej kuchni popularny jest także czarny makaron. Do niego możemy serwować sos śmietanowy z dodatkiem czosnku, krewetek i łososia. Całość uzupełnią kapary i oczywiście tarty parmezan. Oczywiście te składniki będą dobrze komponować się z każdym innym makaronem, np. z tagiatelle czy papadrelle.
Makaron – przepisy dietetyczne
Obiad z makaronem uchodzi za mało dietetyczny. Nie musi tak być, szczególnie jeśli do dania zastosujemy makaron razowy lub ryżowy. Kalorie możemy także ograniczyć przygotowując sos. Przepisy na makaron z kurczakiem i pieczarkami mogą być idealnym rozwiązaniem dla osób liczących kalorie. Wystarczy pokroić pierś kurczaka w paski. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, smażyć kurczaka z czosnkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Dolać bulion. Przykryć gotować około 4 minut. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok z cytryny, dodać do sosu, następnie dodać ser, oczywiście taki z niską zawartością tłuszczu. Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem. Całość możemy udekorować świeżą bazylią.
Makaron w wersji domowej
Co zrobić jeśli nie mamy makaronu? Wiele z tych sosów świetnie skomponuje się także z ryżem, ale przecież nasze babki i mamy robiły kiedyś makaron domowy. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, żeby go samodzielnie wykonać. Przepis jest bardzo prosty:
- Mieszamy 300 g mąki typ 550 z 2 jajkami, 3 żółtkami, łyżką oliwy i szczyptą soli. Wyrabiamy w misce, aż składniki się połączą.
- Przekładamy na blat lub stolnicę i zagniatamy, składając ciasto do środka Gładkie, elastyczne ciasto owijamy folią do żywności i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.
- Schłodzone ciasto dzielimy na cztery równe części. Każdą z nich delikatnie wałkujemy, tak by uzyskać kształt prostokąta.
- Rozwałkowane ciasto suszymy 5 minut, odwracamy i czekamy kolejne 5 minut a w razie potrzeby, czas ten wydłużamy. Dobrze wysuszone ciasto zwijamy w luźny rulon, kroimy na plasterki. Rozrzucamy je, by się nie sklejały Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2 minuty.
Makaron to idealna i szybka baza dla wielu wyjątkowych dań. Jeśli nie mamy pomysłu jak go przygotować, zawsze z pomocą przyjdzie nam Internet. Mnóstwo blogów kulinarnych oferuje setki propozycji wartych naszej uwagi. Jedno jest pewne, makaron jako baza daje ogromne możliwości, jest pożywny, smaczny i kocha go cała rodzina.