Przepisy na jesienną rozgrzewającą herbatę z imbirem
Jesień to czas, kiedy zdecydowanie częściej wybieramy ciepłe, rozgrzewające napoje. Kakao, mleko z miodem, gorąca kawa, czekolada oraz herbaty i różnego rodzaju napary pijemy znacznie częściej niż latem. I o ile znany jest fakt, że ciepłe napoje sprawdzają się idealnie w uśmierzaniu skutków przeziębienia, o tyle mniej znane są inne dobroczynne właściwości gorących trunków, takie jak choćby przyspieszenie metabolizmu o dodatkowe 10%, a co za tym idzie, jeszcze lepsze wyniki w odchudzaniu.
Herbatka z imbirem czyli recepta na zdrowie
Imbir posiada wszechstronne właściwości prozdrowotne, dlatego powinniśmy zawsze mieć go pod ręką. Nie jest to trudne, gdyż bez problemu kupimy go praktycznie w każdym sklepie. Korzeń imbiru przede wszystkim poprawia trawienie, łagodzi kłopoty żołądkowe, wpływa pozytywnie na krążenie krwi, i co najważniejsze jesienią, ma działanie przeciwzapalne. Imbir, sam w sobie nie nadaje się do jedzenia, tworzy jednak świetny duet z wieloma potrawami oraz z herbatą. Jak zrobić herbatę z imbirem? Przede wszystkim zadbajmy o dobre spreparowanie samego imbiru, tak aby maksymalnie wykorzystać jego dobroczynne właściwości. O czym należy pamiętać?
- nie zalewajmy imbiru bezpośrednio wrzątkiem, możemy go jednak gotować.
- ścierajmy imbir na tarce, zamiast kroić.
- konieczne obierzmy imbir ze skórki.
Przepis na herbatę z imbirem – wersja podstawowa
Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa i dodaje energii, gdyż zawarta w herbacie teina oraz związki występujące w imbirze, takie jak np. zinferon i zingiberol, mają właściwości pobudzające. Ze świeżego korzenia imbiru odkrawamy nieduży kawałek i obieramy. Następnie możemy zetrzeć go na tarce lub skruszyć w moździerzu. W rondelku lub małym garnku gotujemy niewielką ilość wody. Dodajemy pokruszony bądź posiekany imbir torebkę z herbatą.
Przepis na rozgrzewającą herbatę z imbirem
Herbata z imbirem pomarańczą i goździkami a może herbata z imbirem i miodem? W zależności od naszych upodobań możemy śmiało miksować te składniki w tym jesiennym, rozgrzewającym i prozdrowotnym napoju.
Herbata z imbirem, cytryną i miodem
Składniki:
• świeżo zaparzona herbata
• 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
• plasterek cytryny
• łyżeczka miodu
Świeżo zaparzoną herbatę przestudź, a następnie wymieszaj ze startym imbirem, dodaj miód i plasterek cytryny.
Herbata z imbirem i kurkumą
Składniki:
• świeżo zaparzona herbata
• 1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
• 2 łyżeczki kurkumy
• 1 łyżeczka miodu
Do mocno ciepłej, ale nie gorącej herbaty dodaj imbir i kurkumę, a następnie dokładnie wymieszaj i dodaj miód. Odczekaj, aż imbir osiądzie na dnie i dopiero wtedy wypij.
Rozgrzewające herbaty na jesień dla tych, którzy nie lubią imbiru
Imbir ma bardzo specyficzny smak. Nie każdy będzie w stanie się z nim zaprzyjaźnić, nawet mimo długiej listy dobroczynnych właściwości. Istnieją jednak alternatywne napoje, które także rozgrzeją nas po długim spacerze i dadzą wsparcie w walce z przeziębieniem. My polecamy cynamon, który jest nie tylko smaczną przyprawą. Regularnie pita herbata cynamonowa poprawia trawienie, zmniejsza stany zapalne, działa przeciwbólowo a także reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu. Polecana jest także podczas nauki, gdyż znacząco wpływa na poprawę koncentracji.
Pomarańczowo-cynamonowe pobudzenie
Pomarańcze i cynamon to klasyk, który wielu z nas bardzo lubi. Taki napój poza walorami smakowymi wspaniale pobudza apetyt, a sok z pomarańczy dostarcza naszemu organizmowi sporej dawki witaminy C.
• łyżeczka cynamonu
• sok z dwóch pomarańczy
Cynamon zalewamy szklanką wody i gotujemy kilka minut. Gdy napar ostygnie ostrożnie wlewamy wodę bez fusów do wysokiej szklanki i łączymy z sokiem pomarańczowym.
Cynamonowa herbata grzaniec
Dla wielbicieli smaku grzanego wina polecamy aromatyczny bezalkoholowy napój, który wspaniale rozgrzewa i poprawia trawienie.
• laska cynamonu
• 3 goździki
• 2 ziarenka pieprzu
• 1,5 szklanki soku z jabłek
Laskę cynamonu i goździki zalewamy sokiem jabłkowym i gotujemy kilka minut, w zależności od intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać.