Jak zrobić dobry omlet – prosty przepis na słodko i na słono
Jajka to bardzo popularny bohater śniadań, szczególnie tych, weekendowych, które możemy celebrować w nieco większym gronie. Dzięki jajkom możemy wyczarować wiele pysznych dań, takich jak jajecznica, szakszuka (jajka gotowane w pomidorach), pasta jajeczna czy jajka po wiedeńsku. Jednak niekwestionowanym królem jajecznych śniadań jest omlet!
Mało kto wie, że omlet nie jedno ma imię. Firttatta, kaiserschmarren, tortilla, dutch baby – tak jak różnorodne są jego nazwy, tak różne są też sposoby przygotowania i podania. W naszym regionie, najbardziej znany jest omlet w stylu francuskim. W Polsce rozpropagowała go pochodząca z Francji Marysieńka Sobieska.
Jak przygotować omlet w stylu francuskim?
Cały proces rozpoczynamy od ubicia jajek z dodatkiem szczypty soli. Można to zrobić za pomocą widelca, trzepaczki lub użyć w tym celu blendera z końcówką miksującą. Cała tajemnica tkwi jednak w technice smażenia klasycznego omletu francuskiego. Do smażenia wybieramy dobrą patelnię o nieprzywierającej powłoce, np. teflonową. Szczególnie ważny jest tłuszcz, w tym wypadku masło, które nadaje omletowi wyjątkowego smaku. Rozpuszczamy je na patelni ustawionej na średnim ogniu i wylewamy ubitą blenderem masę jajeczną. Nie mieszamy jej, jedynie delikatnie poruszamy patelnią i czekamy, aż spód omletu nieco się zetnie, a wierzch będzie płynny. Wtedy właśnie dodajemy swoje ulubione dodatki – warzywa, zioła czy ser. Omlet francuski smażymy tylko po jednej stronie. Powinien mieć jasnozłoty kolor i tylko delikatnie ścięty wierzch.
Jak zrobić pyszny omlet na słodko?
Wielu z nas kojarzy to danie z jego słodką wersją. O ile omlet francuski to klasyka, raczej serwowana w wersji wytrawnej, o tyle na słodko doskonale smakuje omlet biszkoptowy, nazywany często grzybkiem.
Do jego wykonania potrzebujemy:
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki mleka
– szczyptę soli
– szczyptę cukru
Białka ostrożnie oddzielamy od żółtek. Następnie, ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę a żółtka mieszamy z mąką i mlekiem. Aby masa nie opadła podczas smażenia, trzeba pamiętać, by dodawać zawsze pianę z białek do żółtek a nie odwrotnie. Omlet wolno smażymy z każdej strony, tak by był rumiany a jego brzegi chrupiące. Omlet biszkoptowy podajemy z dodatkiem cukru pudru, z syropem klonowym lub z owocami. Słodki omlet jest świetną propozycją śniadaniową, ale także idealną przekąską na podwieczorek.
Kaiserschmarren – omlet na słodko prosto z Austrii
Przewrócenie omletu na drugą stronę to dla wielu z nas dość trudna sztuka. Często podajemy placek porwany, prezentujący się niezbyt okazale. Okazuje się, że taka wersja może być prawdziwie królewska, tzw. kaiserschmarren. To omlet, który powstał na życzenie żony cesarza Franciszka Józefa I, Elżbiety. Kucharz, który starał się przyrządzać lekkie dania dla królowej, pewnego dnia podał nieudany placek biszkoptowy. Tak posmakował on władcy, że stał się tradycyjną potrawą śniadaniową w Austrii. Jego cechą charakterystyczną jest forma podania: porwane na kawałki omlety serwuje się z cukrem pudrem, rodzynkami w rumie i konfiturą śliwkową.
Pomysły na omlet – przepisy z całego świata
Tortilla hiszpańska to danie, które wspaniale smakuje na zimno i na ciepło. Jest doskonałym pomysłem na szybki obiad, choć można ją zaserwować także na śniadanie, szczególnie w wersji „na zimno”. To tradycyjne danie składa się w wersji podstawowej z ziemniaków i jajek, ale my polecamy nieco bogatszą kombinację. Tortillę tradycyjnie kroi się ją na mniejsze, trójkątne kawałki.
Przepis na hiszpański omlet ziemniaczany tortilla de patatas
Składniki: 3-4 średnie ziemniaki, duża cebula, 2 ząbki czosnku, pół papryki, około 150 gramów hiszpańskiej kiełbasy chorizo (jeśli nie macie, może być też boczek), 5 jajek, pół szklanki mleka, sól, pieprz, oliwa.
- Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, cebulę w kostkę, paprykę w paski, kiełbasę w plasterki, a czosnek siekamy.
- Na średniej patelni rozgrzewamy oliwę, równomiernie rozkładamy plastry ziemniaków, następnie dorzucamy cebulę, czosnek, paprykę i chorizo. Całość zostawiamy na chwilę bez mieszania, następnie smażymy około 7 minut często, ale delikatnie wszystko przekładając.
- W międzyczasie wbijamy jajka do miseczki, dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
- Na równomiernie rozłożone na patelni składniki, wlewamy jajka, przykrywamy i smażymy na najmniejszym ogniu przez kolejne 5 minut, następnie tortillę obracamy (najłatwiej zrobić to za pomocą talerza) i smażymy jeszcze kilka minut również pod przykryciem.
Frittata a może tamagoyaki – pyszne omlety świata
O pysznym omlecie nie zapomnieli również włoscy mistrzowie kuchni. Ich propozycja to pełna dodatków frittata. Od tradycyjnego omletu francuskiego odróżnia ją sposób przygotowania oraz ilość składników. Podstawa jest ta sama: ubite jajka z solą i pieprzem. Posiekane dodatki – najczęściej warzywa – łączymy z jajkami i smażymy z jednej strony na patelni. Robimy to wolno, około 15 minut, aż do uzyskania złotego spodu i ściętego, ale nadal delikatnego wierzchu. Frittaty nie składamy na pół, ale podajemy w całości. Z kolei wielbiciele sushi powinni nauczyć się jak zrobić tamagoyaki. Omlet po japońsku to jajka, sos sojowy, cukier oraz przyprawa mirin. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę masy jajecznej. Kiedy się zetnie, cienki omlet składamy na pół i dolewamy kolejną łyżkę, powtarzając obie czynności do momentu, kiedy skończą nam się ubite jajka.
Dutch baby czyli jak zrobić omlet z piekarnika w angielskim stylu?
Puszysty omlet możemy przygotować także w piekarniku. Do jego wykonania będziemy potrzebować żeliwnej patelni lub naczynia żaroodpornego, które wstawimy do rozgrzanego do 200 stopni pieca. W tym czasie blenderem przygotowujemy masę z jajek, mąki, mleka i wybranych przypraw. Dutch baby możemy podawać na słono i słodko. Pieczemy około 15 minut do momentu, kiedy omlet wyrośnie, nabierze złotego koloru, a jego brzegi wywiną się ku górze. Jeśli jeszcze bardziej chcemy urozmaicić śniadaniowy stół, możemy przygotować pieczony omlet, używając foremek do babeczek (muffinów).