5 przepisów na smaczne i zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie to podstawa. Podstawa dobrego samopoczucia, pięknej sylwetki, odporności na jesienne (i nie tylko) infekcje oraz zachowania energii na cały dzień.
Stare przysłowie „śniadanie zjedz samemu, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”, wcale nie straciło na aktualności. Wszyscy dietetycy, lekarze i eksperci ds żywienia człowieka przekonują, że poranny posiłek jest najważniejszy, a dobrze zbilansowane, zdrowe śniadania mogą być rozwiązaniem wielu naszych codziennych kłopotów.
Przepisy na śniadanie – co lubisz i czego potrzebujesz?
Siadając do porannego posiłku z Brytyjczykiem, zwykle nie możemy uwierzyć, że ktokolwiek jest w stanie zjeść tak dużo, ciepłych i ciężkich potraw niedługo po pobudce. Z kolei śniadanie Francuza czy Włocha, składające się z kawy, soku owocowego i słodkiej bułki, wydaje nam się bardziej odpowiednie na podwieczorek, niż początek dnia.
Co kraj to obyczaj. Jednak tradycje kulinarne mocno się zmieniają i dziś możemy wybierać wśród różnych sposobów żywienia, łącząc w idealnym daniu nasze preferencje smakowe, poranny apetyt i potrzeby energetyczne naszego organizmu.
Pyszne śniadanie – propozycja dla aktywnych
Osoby pracujące fizycznie, mające dużo ruchu, a także te o sporym apetycie o poranku, raczej nie będą usatysfakcjonowane miską płatków na mleku. Jeśli nasze zapotrzebowanie energetyczne jest duże, o poranku powinniśmy jeść „solidnie”. Solidnie nie znaczy jednak niezdrowo, ani na zapas. Po prostu zadbajmy o to, by śniadanie było sycące, ale nie ciężkie i dało nam energię na kilka intensywnie spędzonych godzin. Dania z jajek np. szakszuka, kanapki z pastą twarogową, dobrej jakości wędliną i koniecznie warzywami, to idealny zestaw na początek dnia.
Fit śniadania – dla osób, które dbają o linię
Nawet najbardziej restrykcyjne diety nie mogą polegać na eliminowaniu śniadania. Przeciwnie – podstawą każdej diety, także odchudzającej, jest właśnie poranny posiłek.
Jeśli walczymy z dodatkowymi kilogramami, zanim usiądziemy do jedzenia, wypijmy szklankę ciepłej wody z cytryną. Taki napój zaraz po przebudzeniu, pomaga oczyścić organizm z toksyn i przyspieszy metabolizm. Pół godziny później, zdecydowanie jesteśmy gotowi do posiłku. Pomysłów na śniadanie fit jest bez liku. Możemy sięgnąć po płatki owsiane na wodzie z dodatkiem orzechów i pestek, albo przygotować dietetyczną kanapkę na ciemnym pieczywie z chudym twarożkiem czy pastą warzywną. Koniecznie sięgajmy po sałatę, która nawet w dużej ilości nie tuczy i super zdrowego pomidora.
Zdrowe śniadania – przepisy dla „sałatkożerców”
Sałatka to idealne danie na początek dnia. Biorąc pod uwagę jak różne składniki możemy łączyć w tej potrawie, szansa, że sałatkowe śniadanie nam się znudzi, jest naprawdę minimalna.
Niektóre przepisy są bardziej wymagające i czasochłonne. Nie znaczy to jednak, że musimy z nich rezygnować. Jeśli na śniadanie marzy nam się sałatka z kurczakiem, po prostu upieczmy go (lub uduśmy) poprzedniego dnia. Rano połączymy kawałki mięsa z ulubionymi warzywami, dodamy sos i gotowe.
Komponując śniadaniowe sałatki starajmy się pamiętać, by zawierały jak najwięcej cennych składników odżywczych, a jednocześnie dostarczyły nam potrzebnej energii. Kopalnią zdrowych składników są warzywa. Z kolei sery, jajka czy mięso dostarczą białka i tłuszczy. Jeśli wolimy sałatkę bez tych dodatków, postarajmy się, w inny sposób dostarczyć do śniadania tłuszczy (choćby po to, by zawarte w warzywach witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mogły się wchłonąć).
Olej jako baza sosu, czy pyszne i zdrowe awokado, będą świetnym rozwiązaniem problemu.
Pomysł na zdrowe śniadanie dla niejadków
Nie wszyscy wstają rano głodni. Część z nas czy to na skutek nabytych nawyków, czy porannego pośpiechu, w pierwszych godzinach po prostu nie jest w stanie nic przełknąć. Co ciekawe, zwykle nie mamy problemu, by zaraz po przebudzeniu sięgnąć po coś do picia. Wykorzystajmy to. Jeśli nie potrafimy się zmusić, by zjeść tradycyjne śniadanie, przygotujmy sobie poranny koktajl warzywno-owocowy. Wystarczy wrzucić kilka składników do blendera, by po kilku minutach cieszyć się zdrowym, choć może nie pełnowartościowym śniadaniem.
Jeśli taka poranna opcja najbardziej nam odpowiada, zadbajmy by zawsze mieć pod ręką takie składniki, jak: jabłka, banany, gruszki, mango, jagody, kiwi, brzoskwinia, zielone warzywa liściaste (np. szpinak, jarmuż czy sałatę), bazylia, ogórek i jogurt. Oczywiście do przygotowania jednego smoothie wystarczy tylko kilka z wymienionych składników (albo innych owoców i warzyw). Możemy też wzbogacić nasze poranne dnie sięgając właśnie po jogurt, ale także miód, przyprawy czy płatki owsiane. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych, czasu i tego co właśnie znajdziemy w lodówce.
Szybkie, zdrowe śniadanie czyli owsianka królową poranka
Jeszcze całkiem niedawno owsianka kojarzyła się ze śniadaniem dla dzieci. Dziś takie danie o poranku jada też coraz więcej dorosłych. Dlaczego? Jest szybkie, zdrowe, sycące, ale lekkostrawne. Co ważne smak dania, zależy od tego, jaką mieszankę zastosujemy, a jeszcze lepiej, jaką sami skomponujemy. Płatki owsiane w połączeniu z ulubionymi dodatkami to idealna propozycja na lekkie, pyszne śniadanie. A lista potencjalnych dodatków właściwie nie ma końca, od owoców, świeżych i suszonych, przez rozmaite orzechy i nasiona, po miód, przyprawy, a nawet czekoladę. Jeśli chcemy przygotować zdrowe śniadanie fit, najlepiej zjeść płatki na wodzie. Jeśli nie liczymy każdej kalorii, możemy przygotować zupę na mleku, jogurcie, a nawet maślance. Płatki, dobry jogurt, odrobina zdrowego miodu i garść pysznych owoców i mamy szybkie fit śniadanie na słodko!
Taki początek dnia to nie tylko podstawa, ale też sposób na to, by łatwiej radzić sobie z wszystkimi trudnościami, które przyjdzie nam rozwiązać!