Przepis na najsmaczniejszy bigos wigilijny.
Tradycyjny bigos, z kiełbasą i mięsem, króluje na polskich stołach w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jednak zgodnie z tradycją, wieczerza wigilijna jest postna. Kapusta z aromatycznymi mięsnymi dodatkami, 24 grudnia nie może więc pojawić się na stole. W większości domów podczas tej uroczystej kolacji serwuje się jednak wegetariańską wersję tego dania – bigos wigilijny.
Podstawą obu dań jest oczywiście kapusta, różnią się jednak dodatki. Postny bigos wigilijny najczęściej przygotowywany jest z grzybami, grochem i suszonymi śliwkami, które nadają mu wyjątkowy, kojarzący się ze świętami, aromat.
Kapusta na wigilię
Zarówno świąteczny bigos, jak i ten postny, przygotowywany na wieczerzę wigilijną, wymaga sporego nakładu czasu. Obie wersje dania najlepiej zacząć przyrządzać na kilka dni przed podaniem. W końcu bigos jest tym lepszy im więcej razy go podgrzewamy. Wszystkie smaki mają wówczas czas, by się przegryźć i połączyć w idealną całość.
Przygotowania zaczynamy oczywiście od kapusty, bo to ona jest podstawą przepisu. Wybór tego wydawałoby się oczywistego produktu, nie jest jednak sprawą prostą. W większości przepisów na wigilijny bigos znajdziemy kapustę kiszoną. Niektórzy jednak wolą przygotowywać to danie ze świeżej, albo łączyć oba rodzaje kapusty. Jeśli zgodnie z tradycyjnymi recepturami stawiamy na kapustę kiszoną, możemy przygotować ją samodzielnie w domu lub kupić gotową. W tym drugim przypadku wykażmy się jednak czujnością. Często zamiast kapusty kiszonej w pojemnikach znajduje się warzywo kwaszone, do którego po prostu dodano ocet lub cytrynę. Taka kapusta będzie jaśniejsza od kiszonej, jej aromat jest jednak mniej intensywny.
Przepis na bigos wigilijny
Z pieczarkami, lub grzybami leśnymi. Grzyby mrożone lub suszone. Groch, suszone owoce, przyprawy, wino… Wigilijna kapusta może mieć rozmaite składniki. Trudno dziś określić, który przepis jest tym najbardziej tradycyjnym. Tym bardziej nie sposób ustalić, który jest najsmaczniejszy. To kwestia kulinarnego gustu i przywiązania do domowych smaków. Jeśli babcia i mama zawsze szykowały na święta kapustę z grochem, brak tego dania na wigilijnym stole z pewnością byłby przykrą niespodzianką. Jednak w innych domach, gdzie nie ma tradycji podawania tego dania, groch z kapustą może nie wywołać spodziewanego entuzjazmu. Przygotowując idealny bigos na wigilię, sięgajmy więc przede wszystkim do rodzinnych tradycji.
Wigilijna kapusta z grzybami
Podstawowy przepis jest całkiem prosty. Zaczynamy od zagotowania kapusty, z dodatkiem ulubionych przypraw. Najczęściej są to: liść laurowy i ziele angielskie. Kiszona kapusta sama w sobie jest słona, nie trzeba więc dodawać soli.
Pozostałe składniki: podsmażoną cebulkę, namoczone wcześniej suszone grzyby dusimy z przyprawami – majerankiem i czosnkiem. Możemy też dodać odrobinę koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki.
Łączymy kapustę z pozostałymi składnikami, dodajemy masło i ew. niewielką ilość mąki (z tych dwóch składników możemy też wcześniej zrobić zasmażkę) i mieszamy. Bigos na wigilię dusimy na małym ogniu przez 40 – 50 minut.
Do potrawy możemy dodać różne rodzaje grzybów. Najbardziej aromatyczne są suszone grzyby leśne. Podgrzybki dadzą kapuście intensywny, mocno grzybowy aromat. Z kolei prawdziwki będą znacznie słodsze i delikatniejsze. Nie wszyscy mają jednak dostęp do grzybów leśnych, a suszone, sprzedawane w sklepach są dość drogie. Dlatego coraz częściej w polskich domach przygotowywana jest kapusta wigilijna z pieczarkami. Warto pamiętać, że jeśli zastępujemy nimi suszone grzyby wymienione w przepisie, powinniśmy zwiększyć ich liczbę. Świeże grzyby mają mniej intensywny smak, a jednocześnie sama pieczarka jest znacznie delikatniejsza niż np. podgrzybek.
Kapusta wigilijna z grzybami i śliwkami
W wielu przepisach grzyby są podstawowym dodatkiem do świątecznej kapusty. Ale nie jedynym. Bardzo często towarzyszą im śliwki, czasem inne suszone owoce. Sposób przygotowania jest niemal identyczny. Do namoczonych grzybów, dodajemy po prostu również namoczone wcześniej owoce. Nie przesadzajmy jednak z ilością. Suszone śliwki mają intensywny smak i łatwo mogą zdominować danie. W odpowiedniej ilość nadadzą bigosowi piękny zapach i ciekawy, słodko-kwaśny, świąteczny smak.
Groch z kapustą, czyli przysłowiowe świąteczne danie
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami to kolejny świąteczny klasyk. To także jeden z najszybszych i najłatwiejszych przepisów na wigilijny bigos. Oczywiście przygotowania należy zacząć wcześniej, by danie miało czas się przegryźć, jednak samo gotowanie wymaga minimalnego nakładu czasu i pracy.
Kilka godzin przed początkiem gotowania należy namoczyć grzyby, a potem zagotować je w wodzie z solą. W drugim garnku gotujemy posolony groch łuskany. Osobno gotujemy także poszatkowaną (świeżą lub kiszoną) kapustę. Do wody możemy dodać wywar z gotowanych grzybów, żeby smak potrawy był intensywniejszy.
Następnie łączymy wszystkie składniki, wcześniej krojąc drobno grzyby. Dodajemy ulubione przyprawy, sól, pieprz, ew. liść laurowy czy ziele angielskie i dusimy na małym ogniu. Wigilijny bigos z grochem i grzybami gotowy!