Proste i szybkie przepisy na dania jednogarnkowe
Szybkie przygotowanie smacznego posiłku to w dzisiejszym świecie – ciągłego życia w pośpiechu – bardzo istotna kwestia. Często zwyczajnie brakuje nam sił i ochoty na tworzenie wymyślnych i skomplikowanych dań, a potem wielogodzinne zmywanie naczyń po obiedzie.
W sytuacjach gdy brak czasu szczególnie nam doskwiera, warto przypomnieć sobie o prostym rozwiązaniu, szybkich, łatwych, a do tego pysznych i sycących daniach jednogarnkowych.
Historia obiadów jednogarnkowych
Obiady przygotowywane w jednym garnku mają bogatą tradycję. Jeszcze przed wiekami, gdy codzienne obowiązki wykonywaliśmy bez pomocy rozmaitych urządzeń, a więc znacznie dłużej niż dziś, posiłki przygotowywane były w jednym garnku, który bez konieczności doglądania, stał przez dłuższy czas na ogniu.
Wystarczyło kilka składników, jeden garnek i trochę czasu, by wyczarować pożywne danie. Bo o pożywność w tym przypadku głównie chodziło. Potrawy nie musiały być wykwintne, musiały zapewniać odpowiednią dawkę energii.
Obiady jednogarnkowe były popularne także z innego powodu. Nie zawsze gospodynie dysponowały odpowiednią ilością opału. Drewno było drogie, a dostęp do niego – zwłaszcza dla biedniejszych warstw społeczeństwa – ograniczony. Dlatego też przygotowywany na jednym palenisku szybki obiad jednogarnkowy był tak atrakcyjny.
Bigos – polski pomysł na obiad jednogarnkowy
Każdy naród ma w swojej kulinarnej tradycji dania jednogarnkowe. Niektóre z nich stały się popularne na całym świecie, wiele innych wymienimy jako jedne z pierwszych, gdy chcemy pokazać potrawy charakterystyczne dla danego kraju.
Zacznijmy więc od Polski. Tu jako pierwsze przychodzą na myśl pierogi i bigos. Danie z kapusty i skrawków mięs to prawdziwa kwintesencja dania jednogarnkowego. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a jeść ją możemy przez co najmniej kilka dni. Kiszona kapusta, która jest głównym składnikiem bigosu była dostępna przez cały rok praktycznie w każdym polskim domu. Resztki z pieczeni, kiełbasa, smalec czy słonina także trzeba było jakoś wykorzystać. Tak właśnie zrodził się pomysł na klasyczne pyszne i proste danie jednogarnkowe: bigos.
Polski bigos, o czym nie wszyscy wiedzą, ma swojego „kuzyna” we Francji. To choucroute. Przygotowuje się go również z kiszonej kapusty, ale dodawanych do niego wędlin i mięs nie kroi się w małe kawałki, a podaje się w całości. Alzackie wędliny, bo z tego regionu Europy choucroute się wywodzi, są smaczne same w sobie, a dodatek kiszonej kapusty tylko dodaje im smaku.
Risotto – przepis na danie jednogarnkowe
Potrawy jednogarnkowe znajdziemy także we Włoszech. Uwielbiane przez wielu risotto to przecież nic innego jak takie właśnie danie. Rodzajów risotto jest wiele, łączy je jednak jedno: na oliwie przysmażamy drobno posiekany czosnek, cebulę i seler naciowy, następnie dodajemy ryż i pozostałe składniki: grzyby, warzywa, krewetki, ryby czy nawet gotowane lub pieczone mięsa. Wszystko zalewamy bulionem i winem, przyprawiamy ziołami (najczęściej jest to tymianek lub oregano), dusimy pod przykryciem kilkanaście minut i pyszne danie jednogarnkowe gotowe.
Risotto ma tę wadę, że najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i raczej nie powinniśmy go odgrzewać.
Bliskowschodnia potrawa jednogarnkowa
W przeciwieństwie do risotta, kolejne danie jednogarnkowe – pilaw, doskonale znosi odgrzewanie. Pilaw to także potrawa z ryżu, ale pochodząca z Bliskiego Wschodu. Obok ryżu, dobry pilaw powinien zawierać wcześniej przysmażone, w miarę tłuste mięso: baraninę, koźlinę czy wołowinę, warzywa takie jak marchew, rzepa lub seler korzeniowy oraz sporo przypraw charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej: kmin rzymski, pieprz, ostre chili, kurkuma czy szafran. Przygotowanie pilawu jest dziecinnie proste: przysmażamy mięso w dużym rondlu, wsypujemy przyprawy i ryż, zalewamy dobrym bulionem i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Ryż wchłonie płyn i nabierze smaku. Odgrzewany pilaw smakuje jeszcze lepiej, dlatego warto go przygotować więcej. Oczywiście w jednym ganku!
Strączkowe przepisy jednogarnkowe
Warzywa strączkowe to idealny składnik dań jednogarnkowych. Są łatwe do przechowywania, podczas gotowania zwiększają znacząco swoją objętość, a w dodatku, a może przede wszystkim, są wyjątkowo zdrowe… Polska fasolka po bretońsku, która ma z Bretonią niewiele wspólnego to klasyczny taki przykład. Duszona w sosie pomidorowym fasola z dodatkiem kiełbasy, majeranku, pieprzu i czosnku jest prostym daniem jednogarnkowym. Bardziej skomplikowane przykłady potraw jednogarnkowych z fasolą znajdziemy na przykład w kuchni hiszpańskiej. Potaje de lentejas to w wolnym tłumaczeniu „gulasz ze strączkowych”. Do przygotowania tego dania używa się raz fasoli, innym razem soczewicy czy nawet ciecierzycy. Posiekaną cebulę, czosnek, seler naciowy, morcillę, (czyli hiszpańską kaszankę) oraz kiełbaski chorizo podsmażamy na oliwie. Dodajemy soczewicę, szynkę serrano, pieprz, liście laurowe, kilka goździków i kolendrę, wszystko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowe.
Pomysłów na dania jednogarnkowe jest mnóstwo. Znajdziemy ich pełno w książkach kucharskich, programach kulinarnych, a często wystarczy tylko trochę wyobraźni, by samemu wymyślić takie danie. Pamiętajmy więc o szybkich daniach jednogarnkowych. Niech znów zakrólują na naszych stołach.