Jaka karma dla psa jest najlepsza?
Czworonogi często są naszym oczkiem w głowie dlatego wielką wagę powinniśmy przywiązywać do tego co jedzą. Niezależnie od ich wieku czy rasy. Jaka karma dla psa będzie najbardziej odpowiednia? Kinga Jarmark, kierownik sklepu Aquaelzoo w Centrum Handlowym Auchan w Swadzimiu podpowiada jaką karmę wybrać, czego się powinniśmy wystrzegać, jak czytać etykiety i po czym poznać, że jedzenie naszemu psu po prostu nie służy.
Jakie znaczenie ma odpowiedni wybór karmy dla psa?
Kinga Jarmark: Odpowiedni wybór karmy ma bardzo duże znaczenie. Począwszy od szczenięcia, przez psa dorosłego, do psa seniora – odpowiednie żywienie warunkuje prawidłowy rozwój organizmu oraz utrzymanie zwierzęcia w dobrej kondycji i zdrowiu. Zapobiega także pojawianiu się problemów, np. wypadaniu sierści, kłopotów ze stawami, problemów trawiennych czy alergii. Pomaga też eliminować ewentualne problemy zdrowotne (np. karma typu light lub weterynaryjna); podawanie zwierzęciu karmy złej jakości najczęściej skutkuje w przyszłości problemami zdrowotnymi oraz wysokimi kosztami poniesionymi u weterynarza.
Jakich błędów należy unikać podczas kupowania karmy?
Przede wszystkim nie należy się sugerować marką karmy, jej popularnością spowodowaną np. reklamą w telewizji, czy opinią znajomych; wybierając karmę powinniśmy głównie kierować się jej składem.
Co przemawia za kupnem karmy suchej, a co za kupnem karmy mokrej?
Dobrej jakości karma sucha jest karmą pełnoporcjową, czyli zawierającą wszystkie witaminy, minerały i dodatki zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Karma mokra nie zawsze jest karmą pełnoporcjową. Może natomiast służyć jako karma uzupełniająca. Czyli karma „dosmaczająca” (gdy pies nie chce jeść samej suchej karmy) lub gdy np. musimy podać lekarstwo; sprawdza się też przy psach seniorach, z problemami z uzębieniem, czy tez przy rekonwalescencji.
Po czym poznać, że karma nie służy psu?
Najczęstsze objawy to nadmierne wypadanie sierści, łupież, biegunka, wymioty, wzdęcia, ogólnie problemy gastryczne.
Czy karmy domowej roboty są lepsze od gotowych karm? Jak zrobić własną karmę?
Moim zdaniem nie, ponieważ karmy domowej roboty wymagają suplementacji, a nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę. Bardzo trudno samemu dobrać składniki pokarmowe i ich ilość odpowiednią dla danego zwierzęcia – wymaga to specjalistycznej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, a także poświęcenia sporo czasu na przygotowanie zbilansowanego posiłku.
Jeśli już decydujemy się na przygotowanie posiłków w domu, polecałabym dodawać do nich gotowe suplementy dostępne w postaci tabletek lub proszku, które kupimy w dobrych sklepach zoologicznych.
Czy są karmy dla zwierząt typu „fast-food”? Jak je rozpoznać, czego unikać?
Tak, są takie karmy. Najczęściej są to karmy „marketowe”, znane z popularnych reklam – zawierają one dużo zbóż oraz inne „zapychacze”, wzmacniacze smaku, sztuczne aromaty. Jednocześnie mają w składzie mało mięsa i znikomą ilość wartości odżywczych. Jednak przez dodatki wyżej wymienione są chętnie jedzone przez nasze zwierzęta.
Czy marka ma znaczenie. Jak czytać etykiety?
Myślę, że nie tyle marka sama w sobie ma znaczenie, co skład karmy. Czytając skład powinniśmy zwracać uwagę na to, co jest na pierwszym miejscu – czy jest to mięso czy zboża, jaka jest ilość mięsa, czy są owoce, warzywa, zioła, jakie dodatki/ suplementy zawiera. Pamiętajmy też, że na przykład słowo „kurczak” nie oznacza tego samego co „mięso z kurczaka”. Pod słowem „kurczak” może kryć się wszystko – np. pazury, ścięgna, pióra. Gdy w składzie występuje słowo „mięso” wiemy, że w karmie nie znajdują się produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego o małych wartościach odżywczych.
Czy wybór karmy powinien być uzależniony od wieku psa i rasy czworonoga?
Jak najbardziej. Psy w okresie wzrostu mają zupełnie inne zapotrzebowanie żywieniowe, niż psy dorosłe czy psy w podeszłym wieku. Zupełnie inaczej też wygląda faza wzrostu u ras małych i ras dużych. Małe psy rosną krócej (do około 10 miesiąca życia), natomiast rasy duże i olbrzymie mogą rosnąć nawet do 24 miesiąca. W związku z tym posiadają zróżnicowane zapotrzebowanie na składniki pokarmowe: ilość białka, tłuszczów i węglowodanów.
Jaka powinna być lekkostrawna dieta dla psów wrażliwych?
Karma dla psów wrażliwych powinna charakteryzować się prostym składem. Dobrze sprawdzają się karmy monoproteinowe, które zawierają tylko jedno źródło białka – pozwala to zminimalizować składniki, które wywołują alergię. Dobrze też, aby karma była oparta na mięsie lekkostrawnym (np. jagnięcina, bażant, królik, dziczyzna, ryby) lub na białku hydrolizowanym, które jest rozbite na cząsteczki, przez co mniej wykrywalne przez organizm.
Jakie są korzyści i wady karm organicznych i naturalnych?
Zaletą tych karm jest na pewno duże zbliżenie do żywienia w naturze, jak i proces ich produkcji, który jest przyjazny dla środowiska, a jednocześnie odbywa się z uwzględnieniem potrzeb lokalnych wytwórców i lokalnego rynku. Wadą tych karm jest z kolei ich cena, czasem kilkukrotnie wyższa od cen innych karm dobrej jakości.
W jaki sposób zmieniać psu karmę. Czy należy ją mieszać ze starą?
Karmę należy zmieniać stopniowo, mieszając stara karmę z nową i stopniowo zmniejszając ilość starej karmy, a zwiększając dawkę nowej. Starajmy się przy tym obserwować jak pies reaguje: czy nie pojawiają się żadne problemy typu biegunka, zaparcie, wymioty, itd… . Taki proces powinien trwać nawet do miesiąca.
Co z przysmakami dla psów. Na co zwracać uwagę podczas kupna?
Wybierając przysmaki również zwracajmy uwagę na ich skład; wybierajmy te naturalne, pozbawione wypełniaczy (np. kukurydza, ryż, mączki kostne), których skład jest prosty i czytelny. Nadmierna ilość przysmaków może spowodować, że pies nie będzie chciał jeść karmy podstawowej – jest to częstym problemem zwłaszcza u ras małych, dlatego ich dawkowanie powinno być racjonalne i dostosowane do potrzeb i wielkości zwierzęcia. Należy również pamiętać, że przysmaki nie są zamiennikiem karmy podstawowej i należy stosować je z umiarem.