Jak zrobić lemoniadę? Lemoniada przepis na orzeźwienie!
W tym roku lato nas rozpieszcza. Słońce świeci, temperatura jest wysoka – wymarzony lipiec. Przynajmniej dla tych, którzy mogą w tym czasie cieszyć się z urlopu.
Lemoniada – przepis na lato!
Najważniejsza zasada, której powinniśmy przestrzegać w gorące dni, brzmi: dużo pić. Oczywiście najlepiej wody. Ale nie oszukujmy się. Tylko nieliczni potrafią docenić walory smakowe tego napoju. Reszta pije go z rozsądku i raczej bez przyjemności. Zamiast więc po wodę sięgamy po gotowe soki i napoje. Niestety skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Dochodzi też kwestia finansów. Podczas upałów na napoje wydajemy fortunę. Tymczasem wystarczy kilka minut, parę składników, które najprawdopodobniej mamy w lodówce i możemy przygotować pyszną, orzeźwiającą, domową lemoniadę.
Smak lata – przepis na lemoniadę cytrynową
Lemoniada cytrynowa, znana też jako cytrynada, to najbardziej znana przedstawicielka lemoniad. Wspaniale łączy słodycz lata, z orzeźwiającym kwaśnym aromatem. Do tego jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Przepis na lemoniadę cytrynową jest bardzo prosty. Na litr wody potrzebujemy około 4-5 dojrzałych cytryn i 150-200 gramów cukru. Proporcje zależą od preferowanego smaku.
Cukier zagotowujemy w szklance wody, tworząc syrop. Następnie go studzimy. W tym czasie wyciskamy sok z owoców. Zanim przetniemy cytryny, warto przycisnąć je dłonią do deski do krojenia lub blatu i przeturlać kilka razy. Dzięki temu cytryny oddadzą więcej soku. Następnie przecinamy owoce i wyciskamy kwaśny płyn, oddzielając od niego pestki.
Gdy syrop jest już schłodzony, łączymy go z resztą wody i sokiem cytrynowym. Lemoniada z cytryny gotowa. Możemy dodać do niej kawałki lodu i kilka listków mięty.
Jak zrobić lemoniadę z polskich owoców?
Lemoniada cytrynowa, lemoniada pomarańczowa, lemoniada grejpfrutowa… te smaki znamy wszyscy. Jednak do przygotowania pysznego, orzeźwiającego napoju doskonale nadadzą się także polskie owoce, na które właśnie mamy sezon. Lemoniada malinowa, czy lemoniada truskawkowa, będą smakowały szczególnie tym osobom, które wolą delikatniejsze, mniej kwaskowe aromaty.
Domowa lemoniada z truskawek to napój z ogromnymi tradycjami, nic więc dziwnego, że przepisów na ten napój jest bardzo wiele. A to znak, że warto eksperymentować. Podstawowe składniki to oczywiście woda, truskawki, cukier (lub miód) oraz kwaśne owoce cytryny lub limonki. Proporcje zależą od gustów biesiadników i tego, jak słodkie mamy truskawki.
Truskawki lubią jednak szaleństwo. A to znaczy, że możemy poeksperymentować – dodając np. mięty, bazylii, a nawet kolendry.
To samo dotyczy lemoniady malinowej, jeżynowej, z porzeczek czy agrestu. Nie bójmy się szukać swoich proporcji i dodatków podczas tworzenia wspaniałych letnich napojów.
Lemoniada arbuzowa – doskonałe nawodnienie
Arbuz w ponad 90 procentach składa się z wody. A to znaczy, że jest właściwie gotowym napojem, ukrytym pod grubą zieloną skórką. Żeby przygotować lemoniadę arbuzową, właściwie wystarczy zmiksować miąższ i napój gotowy.
Nie idźmy jednak na łatwiznę. Przygotowanie bardziej aromatycznej i orzeźwiającej lemoniady z tego owocu zajmie nam tylko chwilę, a efekt będzie znakomity. Połączmy smak arbuza z idealnym na upalne dni aromatem cytryny lub limonki, dodajmy cukru lub miodu i oczywiście wody. Możemy też dodać odrobinę egzotycznej słodyczy łącząc arbuza z melonem lub papają.
Lemoniada z rabarbaru. Prosty przepis na polskie lato w szklance
Zdania na temat rabarbaru są podzielone. Jedni uważają, że to najprawdziwszy smak polskiego lata. Od pokoleń pojawia się o tej porze w tradycyjnych kompotach czy ciastach. Jeszcze trzydzieści lat temu niego nie dziwił też widok dzieci, które zanurzały długie łodygi w cukrze i zjadały jak najwspanialsze łakocie.
Nie wszyscy jednak lubią charakterystyczny smak tej rośliny. Być może jednak zniechęcili się do rabarbaru, popijając szpitalne czy stołówkowe kompoty – rozwodnione i nieapetyczne. Warto dać rabarbarowi jeszcze jedną szansę.
Lemoniada rabarbarowa to kwintesencja polskiego lata, którą przygotujemy w kilka minut. Wystarczy obrać łodygę i pokroić w niewielkie kawałki. Rabarbar, wodę (około litra na dużą łodygę) i sporą łyżkę miodu wkładamy do blendera i miksujemy. Gotowe. Podajemy z lodem. Możemy też zdecydować się na dodatki, jak mięta, bazylia, czy zielona pietruszka.
Lemoniada ogórkowa – zielone orzeźwienie
Choć ogórek nie wszystkim kojarzy się z letnimi drinkami, warto odejść od schematów. Ten niepozorny owoc w szklance smakuje równie wspaniale, co w zupie czy na kanapce. Zacznijmy od najprostszej propozycji, czyli połączenia ogórka z miodem (lub cukrem), i oczywiście wodą. Jeśli taka lemoniada ogórkowa wyda nam się za bardzo warzywna, sięgnijmy po dodatki, owoce cytrusowe, miętę lub inne zioła.
Lemoniada z miętą – orzeźwi i ochłodzi
Niemal każda lemoniada zyska na aromacie jeśli dodamy do niej, cudownie pachnące, zielone listki. Doskonale wiedzą o tym mieszkańcy północnej Afryki i krajów śródziemnomorskich, którzy nauczyli się już radzić sobie z upałami. W Tunezji jednym z najpopularniejszych napojów w gorące dni jest po prosto lekko słodzony sok z cytryn, serwowany z dużą garścią miętowych liści. Nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale też dodaje energii, pobudza i odświeża. Dlatego nie unikajmy mięty tworząc lemoniady. Przeciwnie, bawmy się smakiem i spróbujmy różnych jej odmian. Choć wszystkie mają charakterystyczny miętowy smak, aromat poszczególnych odmian jest bardzo różny. Warto je odkryć.
Tworząc letnie napoje, pamiętajmy też, że najlepiej smakują schłodzone. Tymczasem miód czy cukier lepiej rozpuszczą się w ciepłej wodzie. Przygotowując syrop wykorzystujmy więc nie więcej niż szklankę wody. Reszta niech czeka w lodówce. Do tego kilka kostek lodu i orzeźwiająca lemoniada gotowa! Idealny napój na rodzinne spotkanie.