Jak sprzątać kuchnię szybko i skutecznie? Sprawdzone porady
Kuchnia to dla wielu z nas jedno z ulubionych miejsc w domu. Kojarzy się z przytulnością, ciepłem i dobrym jedzeniem. To właśnie tam spędzamy czas gotując potrawy i co poranek szykując gorącą kawę. A co zrobić, żeby czuć się w kuchni miło i swobodnie? Na pewno posprzątać, bo w brudnym pomieszczeniu zdecydowanie trudniej przyjemnie spędzić czas. Dlatego w dzisiejszym wpisie przedstawiamy kilka sposobów, jak sprzątać kuchnię i zachować w tym regularność. Dzięki temu sprzątanie będzie dużo prostsze i zajmie znacznie mniej czasu.
Czysta kuchnia bez bakterii – na co zwrócić uwagę?
Ze względu na to, że to właśnie w kuchni przechowujemy i przygotowujemy jedzenie, także dla dzieci, powinniśmy szczególnie zadbać o higienę tego miejsca. Jak utrzymać porządek i ochronić siebie i bliskich przed bakteriami? Zarazki są wrażliwe na wszelkiego rodzaju rozpuszczalniki, dlatego już prosty detergent taki jak mydło, czy płyn do mycia naczyń są w stanie się z nimi uporać. Jeśli chcemy jeszcze bardziej zadbać o dezynfekcję powierzchni, możemy w tym celu wybrać preparaty czyszczące zawierające alkohol o stężeniu co najmniej 60% albo chlor. Ekologiczne środki czystości, takie jak np. ocet niestety nie mają aż tak silnego działania odkażającego.
Pamiętajmy również, żeby często wymieniać ściereczki, szmatki i gąbki, ponieważ są one świetnym miejscem do rozwoju dla wirusów, bakterii i grzybów. Gąbki możemy także skutecznie dezynfekować – wystarczy w tym celu je zmoczyć a następnie umieścić w mikrofali na 30 sekund. To bardzo dobra i szybka metoda, należy tylko pamiętać, żeby chwilę odczekać przed wyjęciem, żeby się nie poparzyć. Dobrą alternatywą są także silikonowe zmywaki do naczyń – można je myć w zmywarce.
Mniej ekologicznym rozwiązaniem jest używanie produktów jednorazowego użytku – np. ręczników papierowych albo chusteczek nasączonych.
Sprzątanie kuchni krok po kroku
Żeby zachować porządek w kuchni, warto podzielić czynności czyszczące na takie, które powinniśmy wykonywać codziennie oraz na takie, o których wystarczy pamiętać raz na tydzień lub rzadziej. W tym celu przygotowaliśmy dla Was dwie listy.
Czynności codzienne:
- Przewietrz kuchnię – jeśli masz okno uchyl je.
- W przypadku pełnej zmywarki – opróżnij ją.
- Jeśli na stole lub w zlewie znajdują się brudne naczynia włóż je do zmywarki. Jeśli nie masz zmywarki – umyj je w zlewie i odstaw do wysuszenia.
- Wyrzuć śmieci – w pierwszej kolejności pozbądź się resztek jedzenia, zgniłych owoców, warzyw.
- Poukładaj wszystkie rzeczy na swoje miejsca – na półki, do szafek.
- Przetrzyj wszystkie użytkowe powierzchnie – stoły i blaty.
Czynności wedle potrzeb – raz na tydzień lub rzadziej:
- Wykonaj wszystkie zadania z listy powyżej.
- Sprawdź, czy w lodówce nie ma zepsutych, przeterminowanych produktów – jeśli tak wyrzuć je. Sprawdź stan półek – w razie potrzeby umyj je. O czyszczeniu lodówki, bardziej szczegółowo napisaliśmy poniżej.
- Sprawdź stan piekarnika i mikrofalówki – jeśli są zabrudzone umyj je. Poniżej znajdziesz dokładną instrukcję, jak to zrobić.
- Umyj podłogę, kuchenkę, szafki, fronty, płytki mokrą ścierką lub gąbką. Możesz w tym celu użyć domowych środków czystości, o których pisaliśmy tutaj.
- Sprawdź stan czajnika, ekspresu do kawy – jeśli są zabrudzone oczyść je, a także użyj odkamieniacza. Proces odkamieniania zwykle nie jest potrzebny częściej niż raz na miesiąc.
Jak i czym skutecznie wyczyścić piekarnik?
Takie proste, a zarazem takie trudne – bo o piekarnik najlepiej dbać systematycznie. To najskuteczniejsza metoda, żeby uniknąć zabrudzeń trudnych do usunięcia. Aby utrzymać w czystości piekarnik, po każdym użyciu wystarczy spryskać jego wnętrze wodą z octem, w proporcji 1:1. Najprościej użyć w tym celu buteleczkę z atomizerem. Miksturę pozostawiamy kilka minut na powierzchni, a następnie ścieramy wilgotną szmatką.
Czym wyczyścić piekarnik, który jest lekko zabrudzony? Można umyć go z wykorzystaniem pary wodnej. Do naczynia żaroodpornego wystarczy wlać gorącą wodę i wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po upływie kilku minut wyjmij naczynie, poczekaj aż piekarnik wystygnie i przetrzyj wnętrze.
W przypadku nieco większych zabrudzeń, dobrze sprawdzi się soda oczyszczona i sól. Jeśli chodzi o tę pierwszą, wystarczy posypać nią przypalone resztki jedzenia i zwilżyć wodą. Roztwór pozostawić w piekarniku na 2-3 h, a po upływie tego czasu przemyć wodą z octem. Możesz także posypać wnętrze solą, a następnie rozgrzać piekarnik. Obserwuj sól i poczekaj do momentu aż zmieni kolor na brązowy. Następnie zetrzyj sól i wyczyść wnętrze gąbką z wodą.
A jak wyczyścić piekarnik, który jest naprawdę bardzo brudny? Mamy jeszcze jedną metodę. Weź małe naczynie i wymieszaj w nim kilka łyżek sody oczyszczonej, octu spirytusowego, soli oraz wody. Konsystencja powinna przybrać formę miękkiej papki. Taki roztwór nałóż na całą powierzchnię piekarnika. Możesz użyć w tym celu gąbki albo szczotki. Pozostaw masę na 15 min, a następnie rozetrzyj ją dodając wodę lub ocet. Jak brud zacznie odchodzić, zmyj resztki wilgotną szmatką.
Jak czyścić zmywarkę?
Zmywarka to nieocenione wsparcie w codziennych kuchennych porządkach. Oszczędza masę czasu, a także wody. Trzeba jednak pamiętać, że o ten sprzęt należy dbać – w innym wypadku nie będzie prawidłowo spełniał swojej funkcji. Brudna zmywarka nie nada połysku naczyniom, może niezbyt dokładnie je wyczyścić a nawet popsuć się jeśli nie odetkamy filtra. Jak wyczyścić zmywarkę – zobaczysz poniżej.
Czyszczenie zmywarki rozpocznij od usunięcia z niej wszystkich ruchomych elementów – takich jak np. kosze na sztućce. Możesz je umyć pod bieżącą wodą, w zależności od potrzeb możesz użyć także płynu do mycia naczyń. Kolejno, przejdź do mycia filtrów, które są bardzo ważne dla poprawnego działania urządzenia. Filtry należy wyjąć ze zmywarki postępując zgodnie z instrukcją określonego modelu, a następnie umyć również pod bieżącą wodą. Jeśli zauważysz resztki jedzenia – usuń je ręcznie. Jeśli na powierzchni filtra znajduje się kamień – umieść filtr w naczyniu z odkamieniaczem lub octem. Kąpiel powinna trwać co najmniej 30 min zależnie od ilości osadu. Po oczyszczeniu, zamontuj filtry z powrotem w zmywarce.
Kolejno, warto również pamiętać o umyciu drzwi i panelu urządzenia. Wystarczy przemyć je wilgotną szmatką z mikrofibry. W przypadku większych zabrudzeń, możesz łatwo dotrzeć w trudne zakamarki używając w tym celu szczoteczki do zębów. Ten sam trick możesz zastosować do wyczyszczenia uszczelek.
Po wykonaniu wszystkich powyższych kroków możesz przejść do mycia całego urządzenia. W tym celu możesz zastosować specjalistyczne chemiczne środki czyszczące lub sodę oczyszczoną i ocet. Sodę wsyp do pojemnika na tabletki do czyszczenia. Ustaw program z najwyższą temperaturą i uruchom mycie wstępne. Następnie wylej szklankę octu na dno zmywarki i uruchom resztę programu. Gotowe!
Czym czyścić lodówkę?
Na zakończenie przyszła pora na lodówkę. Czym myć lodówkę, jak często ją rozmrażać i jakich środków używać? Mamy dla Was kilka prostych kroków.
Na początek odłącz lodówkę od prądu, wymontuj wszystkie szuflady i półki, pozostawiając otwarte drzwi od urządzenia. Półki i szuflady umyj wodą z płynem, opłucz a następnie osusz. Wnętrze lodówki myj w kierunku od góry na dół. Użyj do tego ciepłą wodą z mydłem i dodatkiem sody oczyszczonej. Polecamy roztwór w proporcjach 1 łyżka sody, 3 łyżki octu, 1 litr wody. Miksturę spłucz i wytrzyj na sucho. Po umyciu możesz dodatkowo zostawić lodówkę otwartą na około 30 minut, żeby upewnić się, czy na pewno dokładnie wyschła.
Na koniec umyj lodówkę również na zewnątrz. Pamiętaj także o bokach drzwi. Umieść jedzenie z powrotem w lodówce, podłącz ją i gotowe!