Ciastka z aquafaby, grzanki z czerstwego chleba i cold brew tea – przepisy


Gotując w kuchni warto zwrócić uwagę na problem marnowania żywności. Często kupujemy za dużo lub zapominamy o wykorzystaniu wszystkich składników do posiłki. Zobaczcie jak kreatywnie i niezwykle łatwo wykorzystać resztki i nie tylko!
Jak wykorzystać czerstwy chleb i zrobić domowe grzanki?
Czy zdarza Wam się czasem zapomnieć o bułce w chlebaku? A może niewykorzystany wczoraj chleb nie jest już tak świeży? Czerstwe pieczywo świetnie nadaje się do wzbogacenia innych potraw. Możemy zanurzyć je w jajku lub zrobić grzanki!
Aby przygotować pyszne, chrupiące grzanki z czerstwego pieczywa będziemy potrzebowali jedynie oleju (lub oliwy) oraz ulubione przyprawy.
Należy pokroić w kostkę nasz chleb i wsypać kostki do miski. Dodajemy olej – w tym celu możemy wykorzystać smakowy. Jeżeli do czerstwego pieczywa dodajemy np. olej ziołowy, nie musimy jeszcze dodatkowo go przyprawiać. Jeżeli jednak użyjemy zwykłego oleju, warto nasze grzanki posypać ulubionymi ziołami np. bazylią i oregano. Świetnie sprawdzi się też papryka oraz czosnek granulowany.
Nasze grzanki z czerstwego pieczywa wysypujemy na patelnię i prażymy dopóki się zarumienią.
Jak zrobić domowe grzanki krok po kroku:
- Pokrój czerstwe pieczywo w kosteczkę.
- Zalej oliwą.
- Dodaj ulubione przyprawy.
- Podsmaż na patelni, aż grzanki się zarumienią.
Tak przygotowane dodatki możemy użyć do udekorowania zupy krem, aby urozmaicić sałatkę lub zjeść jako przekąskę!
Cold brew tea, czyli herbata na zimno – orzeźwiający przepis
Czy wiecie czym jest cold brew tea? To inaczej herbata na zimno. Nie jest ona jednak parzona i następnie wystudzona. Taki napój przygotowujemy wcześniej i „parzymy” na zimno. Sposób parzenia herbaty na zimno zaskoczy Was zupełnie nowymi smakami, tych samych herbat.
Aby zrobić pyszne ice tea potrzebujemy kilku składników. Przede wszystkim herbaty. Do parzenia na zimno świetnie sprawdzi się w zasadzie każda odmiana. Różnić się będzie jedynie czas, w którym będziemy ją moczyć. Herbatę zieloną, czy białą będziemy zalewać na 4-5 godzin. Z kolei herbaty takie jak rooibos, czarne, czy ziołowe powinniśmy moczyć nawet 10 godzin. Po tym czasie napar uzyska pełnię smaku.
Naszą herbatę na zimno warto wzbogacić dodając do naparu plasterki cytryny, a jeśli lubicie słodką herbatę – miód. W sezonie letnim wsypuję do dzbanka również maliny i listki świeżej mięty.
Jak zrobić pyszne cold brew tea krok po kroku?
- Do dzbanka wsyp wybraną herbatę. Warto dodać trochę więcej niż przy standardowym parzeniu.
- Zalej herbatę zimną wodą i wstaw do lodówki na od 4 do 10 godzin.
- Po tym czasie dodaj ulubione dodatki i gotowe!
Osobiście wszystkie dodatkowe owoce, czy miód dodaję dopiero do gotowego naparu lub bezpośrednio do szklanki. Raczej nie zalewam wszystkiego razem. Lepiej aby herbata na zimno miała czas aby się „zaparzyć”.
Polecam również wykorzystać herbatę i zioła sypane. Unikajmy plastikowych torebek. 😊
Przepisy na wegańskie ciastka z aquafaby
Czy wiecie czym jest aquafaba? Jest to woda po ciecierzycy. Kupując ciecierzycę w puszce, czy mocząc jej suche nasiona oprócz samych strączków mamy niezwykle przydatną w kuchni aquafabę. Można nią zastąpić jajka lub zrobić z niej bitą śmietanę! Aquafaba to wielozadaniowy składnik w kuchni bez marnowania.
Osobiście lubię używać aquafaby w przepisach na proste, wegańskie ciastka miękkie niczym chmurki.
Będziecie potrzebować:
– ok. 50 ml aquafaby (lub całą wodę z puszki po cieciorce),
– szklankę mąki pszennej,
– 6 łyżek oleju kokosowego,
– 4 łyżeczki cukru,
– łyżeczkę kakao,
– szczyptę sody oczyszczonej, soli i soku z cytryny.
Jak zrobić ciastka z aquafaby krok po kroku?
Ubijamy aquafabę ze szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny. Powinniśmy otrzymać dość sztywną pianę. W oddzielnej miseczce łączymy ze sobą cukier i rozpuszczony olej kokosowy. Masa powinna być dość gęsta i biała. Do aquafaby dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Dodajemy mieszaninę oleju i cukru. Pod koniec wsypujemy kakao i sodę oczyszczoną.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Masę wykładamy na blaszkę lub do foremek. Pieczemy 12-15 minut.
Gotowe ciasteczką są pyszne i mięciutkie jak chmurki.
Możecie dodać do nich ulubione orzechy, bakalie lub polać je czekoladą 😊
Smacznego!