Jak podawać kawę i jakie dodatki do kawy warto mieć?
Jak podawać kawę? Polacy nie są może takimi kawoszami jak Włosi czy Skandynawowie, jednak aż 80% dorosłych mieszkańców naszego kraju nie wyobraża sobie życia bez tak zwanej małej czarnej. Przez ostatnie 20-30 lat zdecydowanie zmieniła się jednak kultura picia kawy – od zwykłej „zaparzanki”, poprzez szał na kawę rozpuszczalną, doszliśmy do momentu, kiedy delektujemy się kawą pitą na różne sposoby, chętnie też zaskakujemy gości nietuzinkowymi pomysłami na ten napój. Możliwości jest naprawdę dużo, zatem zapraszamy na ich przegląd!
Każdy kawosz ma swój ulubiony sposób picia kawy. Jedni piją kawę z mlekiem i cukrem, dla innych hitem jest kawa z miodem, cynamon czy kardamon do kawy to też coraz częstsze dodatki. Nie tylko to ma jednak znaczenie, bo liczy się także podawanie kawy. Tu również możliwości jest bardzo wiele – zaczynając od ulubionych kubków, poprzez filiżanki, naczynia do espresso czy specjalne szklanki do serwowania caffe latte.
Kawa w fliżance czy kubku – w czym i jak podawać kawę?
Wielu kawoszy ma swój absolutnie ulubiony kubek, bez którego kawa nie smakuje tak samo. Jednak, kiedy zapraszamy do siebie gości, lepiej zaserwować kawę w nieco bardziej elegancki sposób. Niepotrzebny nam od razu cały serwis do kawy, warto mieć choć filiżanki do kawy. Różnią się one od tych, przeznaczonych do herbaty, głównie obwodem brzegu, który jest mniej więcej taki jak podstawa lub ma nawet identyczny obwód. Wszystko po to, by utrzymać ciepło przez około 15 minut.
Filiżanki, szklanki i kubki do kawy – czym kierować się w wyborze?
Podawanie kawy wiąże się z wieloma rytuałami. Ważny jest też savoir vivre, szczególnie jeśli podajemy kawę na oficjalnych przyjęciach czy na przykład w biurze. Kawę zawsze dobrze serwować na spodku, na którym po prawej stronie układamy łyżeczkę, skierowaną tak, aby rączka była umieszczona przodem do osoby, której podajemy trunek. Pamiętajmy też, że etykieta zabrania opierania łyżeczki o kant spodka lub filiżanki. Jeśli zależy nam, by serwować różne rodzaje kawy trzeba mieć pod ręką spory zestaw różnorodnych naczyń, gdyż w innym naczyniu podajemy espresso, w innym cappuccino czy latte machiatto. Obecnie, niezwykle popularne są specjalne szklanki do kawy, dostępne w wielu formach i rozmiarach. Ich cechą charakterystyczną jest podwójne dno, co pozwala na utrzymanie kawy w odpowiedniej temperaturze. Dodatkową ich zaletą jest to, że kawa podana w takich szklankach bardzo efektownie się prezentuje.
Kawa z mlekiem czy bez? Jakie mleko do kawy wybrać?
Wielu z nas nie wyobraża sobie kawy bez dodatku mleka. Cappuccino czy café latte to bardzo popularne sposoby serwowania kawy, choć w warunkach domowych jest to możliwe jedynie jeśli mamy do tego specjalny sprzęt spieniający mleko. Większość osób najczęściej wciąż wybiera mleko krowie, choćby ze względu na jego łatwą dostępność i dobrze oswojony smak. Do spieniania najlepiej nadaje się mleko pełnotłuste (3 – 4% tłuszczu) i oczywiście zimne (ok. 4 stopni Celsujsza). Osoby, które z różnych powodów unikają mleka od krowy nie muszą wcale rezygnować z białej kawy. Z powodzeniem zastąpią je napoje roślinne: migdałowy, owsiany czy sojowy, które coraz częściej występują także w wersji nieco tłustszej, ułatwiającej spienianie. Najczęściej są oznaczone hasłem „barista”.
Kawa z masłem, bitą śmietaną lub lodami – jak podawać kawę z dodatkami?
Kawa z lodami jest świetna na upały, bita śmietana może być ekstra dodatkiem, gdy serwujemy kawę z piankami, ale masło? Skąd pomysł na taki dodatek? Bloger i przedsiębiorca Dave Asprey odwiedził w 2004 roku Tybet, gdzie miał okazję skosztować tamtejszej słynnej herbaty z masłem i mlekiem jaków. Zachwycony tym trunkiem, postanowił go nieco zmodyfikować i niedługo potem zamieścił na swoim blogu przepis na „bulletproof coffee”. To kawa z masłem i olejem kokosowym, która wkrótce stała się podstawowym składnikiem booletproof diet – czyli diety opracowanej przez Dave’a. Od tego czasu zdobywa sobie coraz większą popularność, choć o tym czy jest naprawdę tak zdrowa jak twierdzi pomysłodawca, naukowcy nie zdążyli się jeszcze wypowiedzieć, więc lepiej podchodzić do jej picia z umiarem.
Przepis na bulletproof coffee
- 250 ml świeżo parzonej kawy
- 1-2 łyżki masła (w wersji wegańskiej może to być masło kokosowe).
- 1-2 łyżki oleju kokosowego.
Wszystkie składniki dokładnie razem blendujemy, aż uzyskamy piankę. Kawa z masłem może zostać oczywiście podkręcona ulubioną przyprawą, np. cynamonem czy kardamonem.
Kawa z cynamonem i kardamonem – sprawdzone przyprawy do kawy
Kawę nie tylko miło pije się w towarzystwie przyjaciół, znajomych czy bliskich. Kawa lubi też towarzystwo różnych dodatków, na przykład, aromatycznych przypraw, szczególnie cynamonu i kardamonu. Także goździki, imbir czy anyż, bardziej znane jako dodatki do herbaty, sprawdzą się jako dodatki do kawy. Miłośnikom słodkości polecić można z kolei nutę wanilii, a osobom lubiącym odważne połączenia, chilli lub pieprz cayenne. Jesienią i zimą dobrze sięgać po rozgrzewającą kawę korzenną.
Składniki na dwie porcje:
- 1/2 l wody
- 2-3 łyżki kawy mielonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- gwiazdka anyżu lub 2 goździki
- 1/2 łyżki miodu
- plasterek imbiru
- mleko lub bita śmietana
- wiórki czekolady do dekoracji
Do garnka z zimną wodą dodajemy kawę. Podgrzewamy, nie mieszając. Gdy powstanie piana i zacznie się unosić, zdejmujemy naczynie z ognia i mieszamy. Po wykonaniu tej czynności, ponownie podgrzewamy naszą kawę, dodając do niej kolejno przyprawy (w odstępach minutowych). Tak przygotowany napar odcedzamy, wlewamy do filiżanek i dekorujemy.
Kawa z cukrem czy bez? Jakie dodatki do kawy warto podać
Picie kawy, nawet tej porannej, to dla większości kawoszy, rytuał. Pita w ulubionym kubku, z ulubionymi dodatkami, o określonej porze. Również, gdy zapraszamy kogoś na kawę zwykle łączymy to z czymś więcej niż tylko z małą czarną. Podstawowe dodatki do kawy to zwykle mleko i cukier, wiele osób wybiera zamiast cukru aromatyczne syropy do kawy lub zdrowe zamienniki typu miód, syrop z agawy lub ksylitol. Podawanie kawy wielu z nas łączy również z deserem, więc dobrze serwować ją w towarzystwie ciastek. Latem mogą być to lody lub bita śmietana. Oczywiście, zawsze najlepiej smakuje w miłym towarzystwie. 😉
No to wygląda na to, że wiecie już jak podawać kawę. Jeśli macie ochotę na inny napój, zapraszamy do naszego wpisu na temat alternatywnych zamienników dla tego pobudzającego napoju.