Co zamiast kawy na pobudzenie? Polecamy zdrowe zamienniki kawy
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Często dopiero po wypiciu małej czarnej czujemy przypływ energii, który pozwala nam nabrać wigoru niezbędnego do zmierzenia się z kolejnym porankiem. Według naukowców, kawa nie jest niezdrowa, aczkolwiek nie każdy z nas może ją pić bezkarnie. Często też, gdy spożywamy kawę w nadmiarze, może ona po prostu przestać na nas działać. Wówczas, warto pomyśleć o innych pobudzających napojach, na szczęście jest ich bardzo dużo! Co zatem pić zamiast kawy na zwiększenie energii z rana? Swoje pobudzające właściwości kawa zawdzięcza sporej zawartości kofeiny. Kofeina zmniejsza zmęczenie i senność, a według niektórych badań wpływa także pozytywnie na logiczne myślenie oraz pamięć, choć jest to niestety efekt krótkotrwały. Kofeina znajduje się jednak nie tylko w kawie. Tę substancję możemy znaleźć również w liściach herbaty (pod nazwą teina), ziarnie kakaowca, guaranie a także w orzeszkach cola.
Czym podnieść ciśnienie zamiast kawy?
Herbata, dzięki sporej zawartości kofeiny, będzie świetnym zamiennikiem kawy, który pobudzi nas do działania. Zwartość kofeiny w herbacie różni się w zależności od jej rodzaju. Herbata czarna zawiera 42 mg kofeiny w szklance, natomiast herbata zielona kofeiny ma około 25 mg (szklanka). Jeśli więc musimy się pobudzić, a nie chcemy pić kawy, zamieńmy ją właśnie na herbatę. Ze względu na wiele prozdrowotnych właściwości, polecamy szczególnie herbatę zieloną. Bogactwo zawartych w niej przeciwutleniaczy dodatkowo wzmocni nasz organizm! Solidną dawkę kofeiny zawiera także herbata matcha – aż 70 mg. Matcha jest dodatkowo bogata w przeciwutleniacze, witaminy oraz chlorofil. Najlepiej smakuje w wersji matcha latte, czyli z dodatkiem mleka.
Yerba mate, czyli zioła zamiast kawy
Mało kto wie, że w jednej szklance yerby jest aż 85 mg kofeiny, czyli nieco więcej niż w klasycznym espresso, które zawiera 77 mg tej substancji! Stanowi zatem doskonałą alternatywę dla kawy, dodając energii do działania, ale także poprawiając koncentrację i nastrój. Yerba mate (ostrokrzew paragwajski) posiada także liczne właściwości zdrowotne, odchudzające czy oczyszczające. Yerba zamiast kawy sprawdzi się szczególnie u tych wszystkich, którzy pracują umysłowo lub muszą przyswoić sporą dawkę wiedzy w krótkim czasie. Parzenie yerby jest nieco bardziej skomplikowane i czasochłonne, ale z czasem staje się bardzo przyjemnym rytuałem. Do parzenia yerby potrzebne jest specjalne naczynie oraz bombilla, czyli rurka do picia napojów z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest ona wyposażona w sitko, dzięki któremu fusy oddzielane są od naparu. Warto także mieć pod ręką specjalny termos, który pozwoli na utrzymanie wody we właściwej temperaturze. Przy parzeniu yerby niezwykle istotne jest by nie przekraczała ona 80 stopni Celsjusza.
Kakao i cykoria zamiast kawy – zdrowy zamiennik?
Szukając pobudzających napojów nie musimy sięgać tylko po te, które zawierają kofeinę. Nie posiadają jej coraz bardziej popularna kawa z cykorii lub kawa zbożowa z cykorią, której smak jest bardzo zbliżony do rozpuszczalnej. Dzięki węglowodanom pochodzącym ze zbóż, delikatnie pobudza, ale nadaje się dla osób walczących z nadciśnieniem. I nie tylko! Cykoria posiada liczne właściwości lecznicze. Jest bogata w magnez, mangan, żelazo, potas, sód, fosfor, cynk, kwas foliowy, witaminę B1 i B2, beta-karoten, witaminę C. Jest również źródłem błonnika, polifenoli roślinnych oraz inuliny (jest to wielocukier, który stymuluje rozwój prawidłowej mikroflory jelit). Sprawdzi się u osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, gdyż hamując uczucie głodu i regulując przemianę materii, wspomaga odchudzanie. Kawa z cykorii ma jednak swoje minusy. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że nie poleca się jej cukrzykom. Także osoby cierpiące na celiakię czy nietolerancję glutenu nie powinny po nią sięgać. Z kolei kakao, mimo że zawiera śladowe ilości kofeiny, swoje pobudzające właściwości zawdzięcza przede wszystkim teobrominie. Teobromina wykazuje działanie stymulujące, ale przede wszystkim pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Kakao dostarcza także cennych składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo czy cynk oraz przeciwutleniacze. Warto jednak sięgać po kakao naturalne, które jest znacznie zdrowsze i skuteczniejsze od produktów instant.
Guarana zamiast kawy – jak ją parzyć?
Wyciąg z guarany to składnik popularnych, aczkolwiek niezbyt zdrowych energetyków. Guarana zamiast kawy sprawdzi się świetnie! Jeśli zaparzymy ją samodzielnie, skorzystamy z całej gamy dobroczynnych właściwości, które posiada. Przede wszystkim, guarana zawiera rodzaj kofeiny, który wchłania się znacznie wolniej niż ta pochodząca z kawy, a w związku z tym, działa znacznie dłużej, bo nawet do 6 godzin! Napar z guarany, podobnie jak yerba, stymuluje pracę mózgu, poprawia przemianę materii i … humor! Sproszkowaną guaranę można dodawać do soków, koktajli, jogurtów, mleka, herbaty, kawy i yerba mate. Dodana do kawy przedłuża jej pobudzające działanie. Stale rośnie także popularność naparu z guarany. Jak ją parzyć, żeby zachować jej właściwości? Wystarczy zalać płaską łyżeczkę suszu szklanką wody o temperaturze 96 stopni i zaparzać przez kilka minut. Z guaraną jednak nie można przesadzać. Pod żadnym pozorem nie wolno przekraczać dziennej zalecanej dawki. Nie powinny stosować jej dzieci, a także kobiety w ciąży, czy karmiące piersią. Guarana jest również niewskazana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, a spożywana zbyt późno może powodować problemy ze snem.
Koktajl energetyczny – co warto pić zamiast kawy?
Nie tylko kawa oraz herbaty i zioła mają pobudzające właściwości. Orzeźwiające i dodające energii są też różnego rodzaju koktajle. Najprostszy i najłatwiejszy do wykonania będzie koktajl z cytrusów. Żeby go przygotować potrzebna będzie jedna pomarańcza, pół cytryny i pół szklanki wody. Dzięki połączeniu tych składników, uzyskamy energetyczny napój bogaty w błonnik i witaminę C. Pyszny i ożywczy będzie także koktajl z melonem i zieloną herbatą. Koktajl ten będzie miał właściwości orzeźwiające, pobudzające i z pewnością, dzięki zawartości imbiru, podniesie naszą sprawność umysłową. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- szklanki wystudzonej zielonej herbaty,
- łyżeczkę miodu,
- ¼ żółtego melona,
- szczyptę imbiru,
- szczyptę cynamonu,
- sok z 1 cytryny.
Orzeźwiający koktajl na bazie banana z dodatkiem kakao:
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
1 banan,
4 suszone daktyle,
1 łyżka gorzkiego kakao,
2 łyżki płatków owsianych,
1 szklanka mleka (może być krowie lub roślinne).
Co zamiast kawy w ciąży?
Kawa w ciąży nie jest zabroniona, ale warto znacznie ograniczyć jej spożycie. Najlepiej nie pić więcej niż jedną filiżankę dziennie. Kawę w ciąży można zastąpić kawą zbożową lub z cykorii. Świetnie sprawdzi się także zielona herbata. Najzdrowsze będzie jednak picie owocowych koktajli, czy też wody z cytryną lub limonką. Z kolei szklanka ciepłej wody z łyżką miodu wypita na czczo, dzięki węglowodanom zawartym w miodzie, z pewnością sprawi, że staniemy pewnie na nogi!