Przepisy na zdrowe, dietetyczne ciasta i ciasteczka na święta


Suto zastawiony stół to jeden z symboli świąt. Biały obrus, pod nim sianko, a na nim tradycyjne dania z ryb, kapusty i grzybów. To jednak tylko wstęp do świątecznego biesiadowania. Dla wielu osób kluczowymi daniami w tym okresie są desery.
W Polsce zwykle jadamy ciasta – makowce, pierniki, ale także sernik, rozmaite babki, a nawet torty. Są pyszne, pełne smaku i napełniają dom wspaniałym zapachem. Mają jednak pewną wadę. Jak wszystkie słodycze są mocno kaloryczne. Jeśli zależy nam, by tegoroczne święta były zdrowsze i bardziej fit, już teraz pomyślmy jak zmodyfikować tradycyjne przepisy, albo jakie inne zdrowe fit ciasto postawić na wigilijnym stole.
Ciasta na Boże Narodzenie
To, że w okresie świątecznym zwykle jadamy ciasta na bazie maku i wszelkiego rodzaju pierniki, nie jest kwestią przypadku. Te wspaniałe wypieki oparte są na składnikach, którym od wieków przypisujemy specjalne znaczenie.
Mak pojawia się w wielu świątecznych daniach. Do tych najpopularniejszych należą makowiec i kutia. Zgodnie z tradycją, każdy kto siada przy stole powinien zjeść ich choćby odrobinę. Dlaczego? Bo mak symbolizuje pomyślność, dostatek i płodność. Za sprawą swoich halucynogennych właściwości, uważany jest też za rodzaj mostu, który łączy świat żywych za światem, w którym przebywają duchy naszych bliskich zmarłych.
Małe ziarenka mają też sprzyjać zacieśnianiu więzów rodzinnych. Wierzenie to opiera się na symbolice makówki, która kojarzona jest z domem.
Także w pierniku ukrywa się wiele znaczeń i wierzeń. Miód i bakalie mają zapewnić nam dobre, dostatnie i długie życie, a mąka, że w nadchodzącym roku nie będziemy głodni i nie dotkną nas problemy finansowe.
Piernik i makowiec to także siła tradycji, świadomość, że te same dania jadali przy choince także nasi rodzice, dziadkowie i ich protoplaści. Nic więc dziwnego, że nie chcemy z nich rezygnować. Zawsze jednak można odchudzić przepisy i na ich bazie przygotować dietetyczne ciasto.
Odliczamy kalorie, czyli ciasto bez cukru
Niemal każdy słodki przepis zawiera w sobie składniki, o których dobrze wiemy, że nie służą ani naszemu zdrowiu, anie nie pomagają zachować pięknej figury. Na szczycie listy takich produktów jest oczywiście cukier. Wbrew pozorom, bez białych kryształków, możemy wyczarować wiele wspaniałych wypieków. Dietetyczne, zdrowe ciasto nie musi być jednak wytrawne. Słodycz wypiekom możemy nadać stosując inne substancje. Doskonale nadaje się do tego miód. Nie musimy się też martwić, że zawierające go smakołyki będą niezdrowe. Nie oszukujmy się jednak, że dodając do przepisu dużo miodu, uda nam się przygotować ciasto fit.
Dietetyczne ciastka lepiej osłodzić naturalnymi słodzikami. Do tych najzdrowszych i najmniej kalorycznych należą ksylitol, czyli cukier brzozowy czy stewia. Możemy też sięgnąć po lukrecję, warto jednak pamiętać, że poza słodyczą, dostarczy nam też specyficznego ziołowego aromatu.
Zdrowe ciasta, czyli uwaga na mąkę
Kolejnym składnikiem, który nie wpisuję się w trend „healthy and slim”, jest mąka pszenna. Choć wydaje się obowiązkowym elementem wielu ciast, ona także jest do zastąpienia.
Przede wszystkim możemy sięgnąć po mąki razowe. Możemy też pójść krok dalej i przygotować wspaniałe, zdrowe ciasteczka dietetyczne na bazie jej zamienników. Wypróbujmy przepisy na bazie owsa, sorgo, mąki gryczanej, kokosowej lub migdałowej.
Warzywne pyszności, czyli zdrowe ciasto marchewkowe
Jeśli komuś się wydaje, że takie łakocie jak ciasto z marchewki to smutna alternatywa, z której zmuszone są korzystać osoby na rozmaitych dietach, ten pewnie nigdy tego wypieku nie próbował. Jest aromatyczny, wilgotny, idealnie słodki i pełen smaku.
Z marchewką świetnie komponują się orzechy i inne bakalie, jest to więc wspaniała propozycja ciasta na święta.
Bożonarodzeniowe słodkości możemy przygotować też na bazie innych warzyw. Z buraków i kakao wyczarujemy fantastyczne brownie. Wspaniałe ciasto na święta przygotujemy też z dyni. To delikatne, lekko słodkie warzywo świetnie nadaje się na wigilijny placek, a w połączeniu z przyprawami korzennymi, może być doskonałą alternatywą dla piernika.
Smacznie, oryginalnie, a przede wszystkim dietetycznie i zdrowo!