Przepisy na tłusty czwartek
Tłusty czwartek to najsłodszy dzień w naszym kalendarzu. Dzień, w którym nie obowiązują żadne zasady dotyczące diet i liczenia kalorii. A że zdarza się tylko raz w roku, warto wykorzystać go jak najlepiej – choć oczywiście z troską o stan żołądka – kosztując najwspanialszych słodkich wypieków.
Pączek to podstawa czyli przepisy na tłusty czwartek
Każde miasto, miasteczko, dzielnica czy wioska ma cukiernie, które przygotowują wyborne pączki na tłusty czwartek, przed którymi ustawiają się długie kolejki. Wielu z nas chce jednak sprosta wyzwaniu i własnoręcznie przygotować słodkie ciastka. Wymaga to odrobiny zachodu ale za to, jaka satysfakcja.
Przepis na pączki nie jest skomplikowany, kluczem do sukcesu jest jednak wykonanie. Warto też poznać kilka sztuczek, dzięki którym słodkie kule będą lekkie, puszyste, delikatne i idealnie wysmażone.
Tłusty czwartek – pączki idealne
Najlepsze pączki wcale nie muszą zawierać mnóstwa cukru. Tym bardziej, że słodycz i doskonały smak zapewnią im polewy i nadzienia. Możemy więc ograniczyć ilość cukru w przepisie, sprawiając, że wypiek będzie lżejszy i mniej kaloryczny.
Kolejną sztuczką, która sprawi, że pączki będą bardziej delikatne i puszyste, jest dodanie do ciasta niewielkiej ilości spirytusu.
Alkohol wyparuje w trakcie smażenia, więc ciastka będą jak najbardziej odpowiednie dla dzieci. Spirytus w cieście spowoduje, że pączki wypiją mniej tłuszczu co korzystnie wpłynie na ich wygląd, strukturę, smak i kaloryczność.
Niezwykle ważne jest też zapewnienie wypiekom odpowiedniej ilości czasu. Spokojnie poczekajmy aż ciasto wyrośnie, zanim wrzucimy je do frytury. Zadbajmy też, by tłuszcz miał odpowiednią temperaturę – 170 – 180 stopni. Najpierw smażymy górną część pączka. Dolna powinna smażyć się odrobinę krócej, by była jaśniejsza.
Pączki – tłusty czwartek z przytupem
O smaku najpopularniejszego wypieku serwowanego w tłusty czwartek decyduje nie tylko ciasto. Kluczowe są: nadzienie i wykończenie. W tej kwestii możemy postawić na klasykę, albo zaszaleć.
Nadzienie z róży, truskawki czy adwokata to klasyka. Podobnie jak lukier i skórka pomarańczowa jako wykończenie. Z okazji słodkiego święta możemy jednak przygotować też bardziej zaskakujące dodatki.
Jako wypełnienie świetnie sprawdzą się wszelkie musy owocowe, powidła, dżemy… Warto też pomyśleć o słodkich kremach. Wspaniale smakują: makowy, kokosowy, pistacjowy czy z orzechów laskowych, który możemy połączyć np. z czekoladą.
Polewa czekoladowa sprawdzi się też doskonale jako wykończenie, do oblania pączka.
Co na tłusty czwartek?
Pączki i faworki. Tłusty czwartek w Polsce kojarzy się przede wszystkim z tymi wypiekami. Trudno wyobrazić sobie bez nich karnawałowe święto. I nie ma takiej potrzeby. O ile jednak pączki najlepiej smażyć w ostatniej chwili, chrust możemy przygotować wcześniej i spokojnie przechować w pudełku lub puszce, które uchronią ciasta przed wilgocią.
Przygotowując faworki, warto zastosować tą samą zasadę co w przypadku pączków i dodać do ciasta odrobinę spirytusy, by wypieki były mniej tłuste.
Można też zmodyfikować klasyczny przepis i zamiast polskich faworków przygotować bardzo do nich podobne, ciastka liońskie. W tym przypadku zamiast spirytusu, dodajemy do ciasta rum. Drugim dodatkiem, który różni oba słodkie wyroby, jest skórka cytrynowa. Smak obu dodatków jest wyraźnie wyczuwalny, przez co słodki chrust staje się bardziej wyrazisty i orzeźwiający.
Wypieki na tłusty czwartek
Pączki i faworki – choć nie może ich zabraknąć na naszych karnawałowych stołach – to nie jedyne słodkie wypieki, które warto przygotować na tłusty czwartek. W poszukiwaniu inspiracji, warto sprawdzić jakie karnawałowe smakołyki, serwowane są w innych krajach.
Nie wszędzie akurat czwartek, jest tłusty… W USA, Wielkiej Brytanii czy Australii świętowany jest odpowiednikiem naszego święta jest Pancake Tuesday. Jak łatwo zgadnąć, w tej wyjątkowy wtorek na stołach królują naleśniki. Podawane ze słodkim nadzieniem czy sosem, doskonale wpiszą się w karnawałowe manu.
Jeśli jednak wolimy bardziej klasyczne słodkości czyli ciastka i desery, możemy poszukać inspiracji we Włoszech.
W Italii jednym z cukierniczych symboli karnawału są przypominające z wyglądu kasztany – castagnole. Ciastka, które stanowią swego rodzaju połączenie małych pączków z ciastem kruchym, nasączane są likierem lub podawane z różnego rodzaju nadzieniami np. z serkiem ricotta.
Ciasta na tłusty czwartek
Najsłodszy dzień karnawału, to doskonała okazja, by zaserwować rodzinie i przyjaciołom pyszne, domowe ciasta. Sernik, szarlotka, a nawet torty doskonałe pasują do okazji. Jeśli jednak wolimy wypieki o mniejszych gabarytach, które możemy podać nie tylko na deser, ale np. zabrać ze sobą do pracy, postawmy na hiszpańskie churros. To słodkie paluszki, o przekroju gwiazdy, smażone jaką pączki i faworki w głębokim tłuszczu. Churros świetnie się sprawdzą podane z gęstą, słodką czekoladą lub posypane cukrem pudrem.
Kto jednak uważa, że w tłusty czwartek nie istnieje coś takiego jak zbyt słodkie łakocie, powinien się pokusić o przygotowanie gulab jamun – bardzo popularnego indyjskiego deseru. Gulab jamun to mini pączki z mlecznej masy, które po usmażeniu zanurza się w gorącym syropie cukrowym. Syrop wsiąka w głąb wypieku, sprawiając, że staje się niewiarygodnie słodki, a mimo to delikatny.
Deser z pewnością nie jest dietetyczny, ale trudno się tym martwić w taki dzień, jak tłusty czwartek.