Przepisy na szybkie desery z owocami sezonowymi
Lato to wspaniały czas. Wakacje, słońce a do tego, wyjątkowe możliwości kulinarne, które zyskujemy dzięki sezonowym owocom. Przedstawiamy zatem całą masę pomysłów na desery na szybko, które bez problemu przygotujecie w domu na bazie owoców takich jak maliny, wiśnie, truskawki, porzeczki i wiele innych, które bez problemu są dostępne latem na każdym straganie.
Jak zrobić prosty i szybki deser?
Jeden z najlepszych składników, który kocha letnie owoce to serek mascaropone. Słodki i kremowy, wprost rozpływa się w ustach. Może być bazą do wielu wspaniałych podwieczorków zrobionych na bazie malin, truskawek czy wiśni. Jaki mamy na to pomysł? Oto prosty przepis, który, jeśli tylko macie składniki, wykonacie w dosłownie 10 minut i zaskoczycie tym niespodziewanych gości lub rodzinę! Jak go wykonać? Oto składniki:
• 250 ml śmietany 36% (może też być 30%)
• 250 gram serka mascrarpone
• 3 łyżki naturalnego jogurtu
• 2 paczki cukru waniliowego
• Łyżeczka soku z cytryny
Te składniki łączymy ze sobą. Najpierw ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno, następnie dodajemy mascarpone, jogurt i sok z cytryny. Podstawa deseru już gotowa! Do wysokich szklanek wkładamy warstwami masę z serka i przekładamy ją świeżymi malinami oraz pokruszonymi ciastkami pełoziarnistymi lub granolą. Maliny można dodać świeże lub rozpuszczone w rondelku wraz z odrobiną miodu bądź syropu klonowego. Deser oczywiście warto schłodzić przed podaniem.
Desery na zimno z owocami – hit lata
Jeśli mamy trochę więcej czasu a do tego doskwierają nam letnie upały, przygotujmy owocowy sernik. W tej roli świetnie sprawdzą się jagody! Mimo, że ten deser jest nieco bardziej pracochłonny, warto poświęcić na niego czas. Będzie wyjątkową ozdobą każdego letniego przyjęcia!
Spód sernika wykonujemy z pokruszonych ciastek pełnoziarnistych (około 100 g). Ciastka mieszamy z roztopionym masłem. Możemy do nich dodać odrobinę cukru i aromatu waniliowego. Masą wykładamy tortownicę o średnicy 20 lub 24 cm i następnie zapiekamy ją w piekarniku (160 stopni, termoobieg, przez około 15 minut), odstawiamy do ostygnięcia.
Do wykonania jagodowo – serkowej masy potrzebne nam będą:
• 40g żelatyny
• 1/3 szklanki wody
• 400g śmietankowego twarożku naturalnego
• 250ml śmietanki 30%
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 3 szklanki jagód umytych i osączonych
Żelatynę moczymy w 1/3 szklanki wody przez około 10 minut a następnie podgrzewamy na ogniu, mieszając, by się rozpuściła. Mieszamy razem ser, śmietanę i sok z cytryny, do których następnie dodajemy dobrze zmiksowane jagody. Następnie, ciągle miksując, dodajmy ciepłą (ale nie gorącą) żelatynę a gdy już składniki połączą się ze sobą, ostawiamy je na krótką chwilę w chłodniejsze miejsce, do zgęstnienia. Następnie przekładamy jagodową masę na nasz ciasteczkowy spód i chowamy na noc do lodówki. Potem, tuż przed podaniem, pozostaje nam już tylko dekoracja, w roli której świetnie sprawdzi się bita śmietana i garść świeżych jagód.
Szybki zdrowy deser dla całej rodziny
Lato to też czas na truskawki. Kto nie kocha ich pełnego słońca smaku? Chyba nie ma takiej osoby, choć dzieci czasem wolą jeść je pod postacią musów czy koktajli. Dlatego polecamy zblendować około 400 gram truskawek. W szklankach układamy kolejno lekko pokruszone płatki kukurydziane, część zblendowanych truskawek, płatki owsiane i jogurt. Całość można polać syropem klonowym lub syropem z agawy i udekorować odrobiną włoskich orzechów. Ten deser najlepiej smakuje schłodzony a na jego przygotowanie wystarczy zaledwie 10 minut. To szybki i łatwy deser, a jednocześnie bardzo efektowny!
Przepis na deser z owocami, który zabierzemy ze sobą na letnie wycieczki
Nie każdy deser z owocami nadaje się do spożycia w terenie, a przecież latem sporo czasu spędzamy na wędrówkach, wycieczkach czy na plaży. Dlatego warto przygotować od czasu do czasu deser, który łatwo da się przetransportować. Podczas letnich szaleństw w terenie każdy bowiem, prędzej czy później, będzie miał chrapkę na coś słodkiego. Polecamy na tę okazję wykonać muffiny z białą oraz ciemną czekoladą i wiśniami. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu a przy tym bardzo pożywne.
Do ich wykonania będziemy potrzebowali
• 280 gram mąki
• 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
• Szczyptę soli
• 150 gram wiśni
• 100 gram białej i 100 gram ciemnej, poszatkowanej czekolady
• 100 gram cukru
• 2 jajka
• 150 ml jogurtu naturalnego
• 100 gram masła
• ¼ łyżeczki aromatu śmietankowego
Roztapiamy w rondelku masło. W drugiej misce mieszamy razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier a następnie wsypujemy pokruszoną czekoladę. W kolejnej misce mieszamy jajka, masło, jogurt oraz aromat. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i na sam koniec dodajemy pozbawione pestek wiśni. Blachę do wypieku muffinek wykładamy papierowymi foremkami, które napełniamy naszą masą do pełna. Pieczemy przez ok 25 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).
Owocowe desery można tak mnożyć bez końca. W Internecie, na popularnych blogach kulinarnych można znaleźć tysiące inspiracji, ale żeby cieszyć się letnimi smakami owoców nie trzeba wcale spędzać czasu w kuchni. Owoce są bowiem pyszne same w sobie, więc po prostu jedzmy je o każdej dnia w ich naturalnej postaci! To źródło zdrowia i podstawa zbilansowanej diety.