Pomysł na sycący i lekkostrawny obiad bez mięsa
Ostatnie lata przyniosły znaczący zwrot ku dietom roślinnym. Działy z wegetariańskimi produktami w sklepach nieustannie się rozrastają, a na mapie miast, jak grzyby po deszczu pojawiają się restauracje, których kuchnia opiera się wyłącznie na produktach pochodzenia roślinnego. Coraz więcej osób wyklucza lub choćby ogranicza mięso i inne składniki odzwierzęce w diecie. Wegetarianizm czy chociażby flexitarianizm są bowiem nie tylko korzystne dla zdrowia, ale także dla naszej planety. Jeśli jesteście jeszcze nieprzekonani, że potrawy oparte wyłącznie o produkty roślinne mogą być pyszne, lekkostrawne, zdrowe a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, zapraszamy do lektury! Dziś skupimy się na centralnym posiłku dnia – na obiedzie!
Dobry obiad bez mięsa czyli jaki?
Mięso zwykle wymaga towarzystwa, więc obiady z jego udziałem są dość złożone. Do przysłowiowego kotleta dokładamy najczęściej ziemniaki i surówkę, a bywa też często, że nie może obejść się bez sosu. Obiady wegetariańskie mają to do siebie, że można je przygotować na bazie jednego tylko składnika!
Zapiekana cukinia to bez wątpienia łatwy obiad bez mięsa, który, z uwagi na to, że robimy go w piekarniku, nie wymaga praktycznie wcale wysiłku, a smakuje wybornie! Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 1 dużej cukinii,
- ½ szklanki startego parmezanu
- papryczkę chili,
- oliwę z oliwek.
Cukinie kroimy na około półtoracentymetrowe plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie – polewamy oliwą i wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy cukinię by posypać ją parmezanem oraz chili i ponownie wkładamy do piekarnika na około 5 minut.
Inny lekkostrawny obiad bez mięsa oparty tylko o jedno warzywo to ryż brokułowy. Oto przepis na to szybkie i lekkostrawne danie:
- 1 brokuł,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
- pieprz.
Brokuł myjemy, kroimy na różyczki a następnie blendujemy lub kroimy drobno za pomocą noża. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym następnie podsmażamy czosnek. Następnie dodajmy brokuł, odrobinę wody i dusimy całość pod przykryciem przez około trzy minuty. Gdy brokuł zmięknie, dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę podsmażamy na większym ogniu, by wyparował cały płyn.
Co ugotować na obiad bez mięsa?
Smaczny obiad bez mięsa można przygotować także na bazie makaronów. Gotowanie tego typu dań jest również szybkie i łatwe, a ich niewątpliwą zaletą jest to, że będą sycące, ale jednocześnie niskokaloryczne. Obiad bez mięsa fit na bazie makaronu to np.: spaghetti z tofu, do przygotowania którego potrzebujemy:
- 2/3 kostki wędzonego tofu
- pół puszki krojonych pomidorów
- cebula
- ząbek czosnku
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- przyprawy: sól, curry, papryka (ostra, słodka, wędzona).
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Posypujemy wszystko przyprawą curry, smażymy 2-3 minuty, dodajemy pomidory i chwilę dusimy. Sos oczywiście doprawiamy do smaku a następnie mieszamy z makaronem, przekładamy na talerz i gotowe! Makaron można posypać natką z pietruszki.
Smaczny obiad bez mięsa na bazie makaronu to również makaron penne z pomidorami, szpinakiem i serem feta. To także szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, do którego potrzebujemy:
- 200 g mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- 75 g sera typy “Feta”
- 5-6 pomidorów koktajlowych
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- pół łyżki oleju lub masła do podduszenia szpinaku
- 100 g makaronu pełnoziarnistego.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Szpinak z czosnkiem dusimy na maśle lub oliwie, dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, przekładamy na talerz. Dorzucamy pokrojone pomidorki i posypujmy natką pietruszki.
Łatwy obiad bez mięsa dla całej rodziny
Tortilla z dodatkami to obiad, który robi się sam i jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad, podczas którego każdy może skomponować danie wedle własnego smaku i uznania. Podgrzewamy pełnoziarniste tortille, kroimy ulubione warzywa – pomidory, ogórki, sałatę, cebulę. Jako główny dodatek świetnie sprawdzi się grillowany ser halloumi. Do tego polecamy samodzielnie wykonany sos czosnkowy na bazie jogurtu greckiego, z czosnkiem, koperkiem i przyprawami. Prosty obiad bez mięsa to także zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami. Danie jest sycące, tanie i proste w przygotowaniu, i z pewnością zasmakuje wielbicielom nieco bardziej tradycyjnych smaków.
Składniki:
- 7-8 średnich ziemniaków
- 250 g pieczarek
- spora cebula
- czerwona papryka
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach na półtwardo. Pieczarki kroimy w plastry a cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy na patelni. Paprykę kroimy w paski, ser żółty ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Połowę z nich układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Następnie wykładamy warstwę pieczarek z cebulą i surową paprykę. Posypujemy przyprawami. Przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Całość posypujemy żółtym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C na około pół godziny.
Smacznego!