Nietypowe przetwory na zimę
Im bliżej końca lata, tym częściej myślimy o tym, jak smaki tej najbogatszej pory roku zachować na chłodne, zimowe dni. Wyciągamy słoiki, jedziemy na rynek albo do rolnika i zaczynamy coroczny rytuał – przygotowywanie zimowych zapasów.
Choć dziś sklepowe półki uginają się od obfitości wszystkiego, domowe przetwory mają w sobie coś magicznego, coś co wyróżnia je od gotowych produktów. I nie chodzi wyłącznie o to, że są zdrowsze i często znacznie smaczniejsze. W opisanych odręcznym pismem słoikach, poza owocami i warzywami zamknięta jest bowiem cała miłość i pasja do jedzenia, osoby, która je przygotowywała.
Samodzielne przygotowywanie przetworów pozwala też na odrobinę kulinarnego szaleństwa. Do tradycyjnych i kochanych kiszonych i konserwowych ogórków, czy dżemów z malin i truskawek, możemy dodać bardziej „szalone” przetwory, w charakterze niespodzianki.
Inspiracji możemy szukać w internecie, książkach kucharskich lub własnej fantazji. Tym bardziej, że niektóre warzywa i owoce są bardzo uniwersalne i pysznie smakują, bez względu na to czy przygotujemy je na słono, kwaśno czy słodko.
Tak jest np. z górkami. Większość z nas decyduje się zatopić je w occie lub ukisić. Jednak dżem z tego warzywa też jest wspaniały.
Obrane, pozbawione nasion i lekko obgotowane ogórki wystarczy pokroić, zasypać cukrem i gdy puszczą sok, kilkakrotnie krótko zagotować. Aby dżem był bardziej wyrazisty warto do niego dodać sok z cytryny i jakiś owocowy aromat. Do ogórka doskonale pasują np. ananas lub arbuz.
Taki słodko-kwaskowy dżem ogórkowy z pewnością przyniesie letni powiew świeżości do zimowych śniadań.
Nietypowe warzywne dżemy zrobimy też z innych warzyw np. pomidorów (koniecznie zielonych), a także cebuli. A jeśli mamy pod ręką cytryny, cukier i marchew, możemy zrobić wspaniałą konfiturę marchewkową.
Przygotowywane zimą mięsa czy ciasta z pewnością zyskają też zupełnie inny charakter, jeśli podamy je z konfiturą z imbiru. Wyrazisty smak tego przetworu, zimą docenimy w dwójnasób – nie tylko nas rozgrzeje, ale także pomoże zwalczyć, typowe dla tej pory roku, infekcje.
Kiszone ogórki, kiszona kapusta… Tak, Polacy kochają kiszonki i od wieków doceniają ich prozdrowotne właściwości. Ten sposób obróbki nadaje się jednak nie tylko do przygotowywania przetworów warzywnych. Kiszone owoce też są znakomite i z pewnością dzięki nim zaskoczymy współbiesiadników.
W Maroku kisi się np. cytryny. Doskonale w zalewie solnej czują się jednak także nasze polskie owoce – np. śliwki. Umyte i wydrylowane owoce, wystarczy zalać zagotowaną z cukrem i solą wodą. Dla smaku warto też dodać goździki i liście porzeczek.
Polska śliwka smakuje wybornie także marynowana. Dojrzałe fioletowe węgierki z zalewy octowej, podkreślą wspaniale smak mięs, albo nadadzą oryginalny aromat deserom czy sałatkom.
Zanim więc zamkniemy smaki lata w słoikach, warto otworzyć swoją kulinarną wyobraźnię i poszukać nowych pomysłów na zimowe przetwory.