Mikrolistki – jak stworzyć własną uprawę?
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o miejskich uprawach. Zakładamy ogrody społeczne, balkonowe warzywniki, a niekiedy małe plantacje na domowych parapetach, których zbiory wędrują na nasze kanapki. O czym mowa? O bogatych w substancje odżywcze mikrolistkach!
Co to są mikrolistki?
Microgreens to nazwa różnych gatunków roślin, które spożywa się w bardzo wczesnej fazie ich rozwoju. Dzięki temu otrzymujemy prawdziwe bogactwo witamin, przeciwutleniaczy i makroelementów. Według badań młode rośliny mają od 4 do nawet 40 razy więcej składników odżywczych niż ich dojrzałe formy. Skąd taka ilość? Mikrolistki spożywamy we wczesnym etapie rozwoju, tuż po wykiełkowaniu. To moment, w którym roślina potrzebuje najwięcej siły do rozwoju. Mikroliście są zatem naładowane mikro i makroelementami, aby wyrosnąć na dorodną, zdrową roślinę. Co więcej, w smaku często przypominają dorosłe warzywo. To sprawia, że z mikrolistkami można eksperymentować, nie tylko w uprawie, ale także w kuchni.
Jak uprawia się mikrolistki?
Pomimo podobieństwa do popularnych kiełków, mikrolistki uprawia się nieco inaczej. Te pierwsze mogą okazać się wyzwaniem dla niedoświadczonych domowych ogrodników. Mikrolistki z kolei są zdecydowanie mniej wymagające i poradzi sobie z nimi każdy.
Podstawą naszej domowej uprawy powinno być odpowiednie podłoże. Możemy użyć specjalnych mat do mikrolistków, włókna kokosowego lub zwykłej ziemi do siewu. Wszystko to znajdziemy w sklepach z artykułami do roślin i ogrodu. Najważniejsze jest, aby podłoże do mikrolistków nie było zbite.
Włókno kokosowe to dobre rozwiązanie dla początkujących domowych ogrodników. Jest przepuszczalne, nie zbryla się, dzięki czemu skutecznie ogranicza gnicie korzeni od zalegającej wody. Jednocześnie świetnie utrzymuje wilgoć więc nasze mikrolistki będą miały dobre warunki do wzrostu.
W czym uprawiać mikrolistki?
Microgreens możemy uprawiać w doniczkach i niższych pojemnikach np. do siewu. Te młode rośliny nie potrzebują głęboki naczyń. Zanim ich system korzeniowy się rozrośnie – powędrują na nasze talerze. Nada się nawet zwykły pojemnik po lodach. Będzie to rozwiązanie tanie i ekologiczne!
Jak wygląda uprawa mikroliści krok po kroku?
- Wybrany pojemnik wykładamy przepuszczalnym podłożem i obsypujemy nasionami.
- Ostrożnie je przyklepujemy i przykrywamy cienką warstwą podłoża.
- Mikrolistki delikatnie podlewamy wodą. Do tego celu najlepiej wybrać butelkę z atomizerem i obficie spryskać powierzchnię podłoża.
- Możemy (ale nie musimy) przykryć pojemnik wieczkiem lub lekką tkaniną. Tak, aby nasiona miały dostęp do powietrza. Dzięki temu stworzymy jeszcze lepsze warunki do kiełkowania roślin.
Jakie nasiona wybrać do uprawy microgreens?
Wiemy już, jak wygląda uprawa mikrolistków. Pozostaje tylko wybrać ulubione nasiona i możemy zaczynać. Jeśli chodzi o to, co możemy uprawiać na mikroliście, do wyboru mamy wiele. W sklepach ogrodniczych znajdziemy gotowe mieszanki młodych liści, których nasiona są specjalnie wyselekcjonowane. Mają zdecydowanie większy potencjał kiełkowania niż standardowe, dzięki czemu możemy uprawiać gęste, parapetowe poletka. A co, jeśli nie znajdziemy nasionek? Możemy użyć również tego, co zostało nam, na przykład po tegorocznym sezonie ogrodniczym. Najlepiej wybrać nasiona mniejszych roślin oraz takie, które dość szybko kiełkują. Dzięki temu nasze uprawy wzejdą szybciej, a my będziemy mogli cieszyć się pysznymi zbiorami.
Z jakich gatunków roślin wyrosną najsmaczniejsze mikroliście?
Najczęściej wybieranym gatunkiem do uprawy mikrolistków jest rzodkiewka. To niepozorne warzywo ma w sobie wiele witamin: B, C, E, K. Mikroliście rzodkiewki działają na organizm odtruwająco i oczyszczająco. W smaku są cierpkie, zupełnie jak ich dojrzałe odpowiedniki. Czas od wysiania do zbioru waha się od 5 do 7 dni.
Kolejna roślina, którą możemy wysiewać na mikroliście to brokuł! Rośnie prawie tak szybko, jak rzodkiewka. Mikroliście brokułu mają delikatny, świeży i lekko chrzanowy smak kapusty. Są źródłem cennych składników odżywczych dla organizmu: witamin i makroelementów.
Inny przykład, świetny do uprawy w domu to groch! Jego mikroliście mają ciekawy kształt i wzbogacą posiłek nie tylko o składniki odżywcze, ale również o walory estetyczne! Nasiona na microgreens grochu są bogate nie tylko w witaminy, ale również sporą dawkę białka i błonnika.
Kiedy zbierać i z czym jeść mikrolistki?
Roślinki ścinamy nożyczkami, tuż po ty, jak zobaczymy pierwsze liście. Pędy odcinamy tuż nad ziemią, a korzeni możemy się pozbyć. Nasiona na mikrolistki kiełkują raczej jednorazowo 😉
Gotowe mikroliście możemy z powodzeniem używać w kuchni. To świetny dodatek do kanapek, sałatek, a niekiedy nawet dekoracja potraw podawanych na ciepło. Zdarza się, że mikroliśćmi np. groszku, czy nasturcji dekoruje się torty! Uprawa microgreens to smaczne i pożywne urozmaicenie diety.