Jak zrobić domowe lody, sorbet i desery na zimno? Najlepsze przepisy


Wiosna i lato do doskonały czas na sorbety oraz inne domowe desery na zimno. W tym czasie, możemy cieszyć się wieloma pysznymi owocami takimi jak świeże maliny, truskawki czy jagody. Na rynku dostępne są także wspaniale soczyste arbuzy. Sorbety domowe są wyjątkową, zdrową, fit przekąską na upały a ich przygotowanie jest bajecznie proste. Do zrobienia domowych sorbetów i innych wyśmienitych deserów potrzebne są zwykle dwa lub trzy składniki. Przydać się mogą oczywiście fantazyjne foremki, dzięki którym ich podanie będzie prostsze i atrakcyjne, szczególnie dla najmłodszych.
Jak zrobić domowe lody bez jajek i śmietany?
Domowe sorbety to także świetne rozwiązanie dla wegan. Można je wykonać bez jajek i śmietany. Taka wersja lodów jest także dietetyczna i zdrowa. Przygotujemy je zaledwie w trzy minuty, choć zawsze trzeba pamiętać, że dość długo trwa proces mrożenia. Żeby go nieco przyspieszyć, można najpierw zamrozić owoce a dopiero potem zblendować. Doskonałą bazą do tego typu deseru na zimno będą nadające gęstości banany, do których możemy dodać wedle uznania, truskawki, jagody czy maliny. Żeby sorbet nie był zbyt kwaśny nie musimy wcale dodawać cukru. Desery bez cukru są znacznie zdrowsze, dlatego do słodzenia użyjmy miodu lub masła orzechowego. W tej roli sprawdzą się również ksylitol, stewia czy syrop z agawy.
Jak zrobić sorbet – praktyczne wskazówki
Mnogość wiosennych i letnich owoców powinna być impulsem do codziennego ich spożywania. W upały najlepiej sprawdzą się jako sorbety, których wykonanie nie przysparza praktycznie żadnych problemów. Jednak same zmiksowane owoce mogą mieć dość luźną, rzadką konsystencję, dlatego warto dodać do nich odrobinę stabilizatora. Może to być łyżeczka mąki kukurydzianej lub śmietany, którą dodamy pod koniec miksowania. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli białka z jajek.

Przepis na domowe lody z jajek i mleka
Nie wszyscy jesteśmy na diecie wegańskiej, ale wielu z nas ma potrzebę większej kontroli nad spożywanymi składnikami. Lody dostępne na mieście to zawsze zagadka, więc jeśli chcemy mieć pewność, że jaja czy mleko pochodzą z dobrych, sprawdzonych źródeł i są ekologiczne, możemy bez problemu wykonać w domu także tradycyjne lody, których bazą jest nabiał. Takie domowe lody bez maszynki to nie problem, choć pozornie może się tak wydawać. Jak je przygotować? Poniżej znajdziecie przepis!
Podstawą lodów na bazie jajek i mleka jest krem angielski. W tym przepisie zdradzamy jednocześnie jak zrobić lody waniliowe. Do ich przygotowania potrzebujemy:
Na krem angielski:
- 0,5 litra pełnego mleka (3,2%)
- 6 żółtek
- 125 g cukru (może być brązowy, można też użyć ksylitolu)
- ziarenka z 1 laski wanilii
Ponadto :
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (ważne, żeby była to śmietana do ubijania. Zwykła śmietana o tych parametrach nie pozwoli bowiem na wykonanie pysznych puszystych lodów).
Przygotowanie kremu angielskiego wymaga nieco cierpliwości i uważności. Zaczynamy od zmiksowania jajek z 1/3 cukru z przepisu, do uzyskania puszystego kremu. W międzyczasie, w garnuszku podgrzewamy mleko wraz z resztą cukru i z ziarenkami wanilii. Następnie, wlewamy do żółtek gotujące się mleko i cały czas mieszamy trzepaczką. Całość ponownie wlewamy do garnka i podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie oblepiać łyżkę, będzie to znak, że jest gotowy. Pod żadnym pozorem nie możemy doprowadzić go do wrzenia, ponieważ się zważy. Kolejnym krokiem jest schłodzenie kremu angielskiego. Zimny krem angielski łączymy ze schłodzoną śmietanką i możemy przejść do ostatniego etapu czyli zamrażania. Jeśli nie mamy maszyny do lodów, nie ma problemu, choć tu także będziemy musieli wykazać się większą cierpliwością, bowiem przez pierwsze trzy godziny należy lody miksować raz na 30 minut, by nie powstały w nich lodowe kryształki. Jednak finalny smak naszych lodów na bazie mleka i jajek, z waniliową nutą, na pewno wynagrodzi nam cały wysiłek!

Desery na zimno w pucharkach i nie tylko
Domowe lody i sorbety to nie wszystko, co możemy wyczarować latem, by zachwycić smakiem rodzinę lub znajomych. Orzeźwiające będą wszelkie zimne desery, na przykład serniki na zimno. Ich bazę może stanowić ricotta lub pyszne mascarpone, których smak wspaniale łączy się z owocami, szczególnie z malinami. Ich wykonanie jest stosunkowo proste, choć jak w przypadku wszystkich deserów na zimno, wymaga czasu na schłodzenie, więc dobrze przygotować go dzień wcześniej.
Sernik z ricottą, malinami i białą czekoladą:
Spód:
- kruche ciastka (mogą być owsiane, maślane – wedle gustu i uznania) – 300 g
- masło – 150 g
Masa serowa:
- serek ricotta – 500 g
- cukier puder – 50 g
- biała czekolada – 100 g
- śmietanka 36% – 600 ml
- żelatyna – 15 g
- woda – 50 ml
Polewa z malin:
- maliny (najlepiej świeże) – 200 g
- cukier – 50 g
- mąka ziemniaczana – 15 g
- woda – 100 ml
- listki mięty
Ciasteczka kruszymy na miazgę i łączymy z roztopionym wcześniej masłem. Następnie, tak przygotowaną masą wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Śmietankę, koniecznie mocno schłodzoną, ubijamy i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej a serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem. Następnie łączymy ze sobą składniki, na końcu dodając ubitą śmietankę. Całość nakładamy na spód z kruchych ciasteczek i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut. Przed podaniem sernika musimy przygotować jeszcze malinową polewę. To bardzo proste! W małym rondelku umieszczamy maliny oraz cukier i stopniowo podgrzewamy. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę odstawiamy do wystudzenia, by następnie pokryć zimnym sosem wierzch ciasta. Sernik dekorujemy liśćmi mięty, która nada mu dodatkową nutę świeżości.
Desery na zimno w pucharkach to z kolei świetna ozdoba każdego garden party. One nie tylko doskonale smakują, ale także bardzo atrakcyjnie wyglądają. Ponieważ lato to sezon na jagody, polecamy puszysty mleczno – jogurtowy deser z tymi owocami. Wspaniały będzie także deser na zimno w pucharku z dodatkiem galaretki, np. w połączeniu z truskawkami i kremem budyniowym. Możliwości jest tu bez liku. Przygotowując taki deser pamiętajmy także, by podać go w atrakcyjnym naczyniu. Domowe desery na zimno, sorbety i samodzielnie przygotowane lody to wspaniała i zdrowa kulinarna przygoda. Może nie tak wielka jak polowanie na lody Ekipy w pobliskich supermarketach, ale na pewno warto ją wpisać w swoje wiosenno – letnie rytuały kuchenne!
