Jak upiec i ozdobić miękkie pierniczki świąteczne? Przepisy i dekoracje
Święta Bożego Narodzenia to wiele pięknych tradycji, jak choćby strojenie choinki. To także czas, kiedy przygotowujemy wyjątkowe dla tego okresu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pierników, które są nie tylko przepyszne, ale mogą również pełnić funkcje dekoracyjne. Pierniki, mimo że uznawane za polską tradycję, pochodzą z Holandii i są popularne nie tylko w Europie. Polska nazwa „piernik” pochodzi od słowa „pierny” czyli pieprzny i odnosi się do intensywnych przypraw w nim zawartych. Mało kto wie, że w naszym kraju, w XVII wieku można było kupić pierniki w aptekach, gdyż były uznawane za skuteczny lek na wiele chorób. Najstarszy zachowany przepis na ten wyjątkowy przysmak pochodzi z 1725 roku i był opublikowany nie w książce kucharskiej a w poradniku medycznym. Na temat powstania piernika krążą różne legendy. Jedna z najpopularniejszych to historia czeladnika, który przyprawy korzenne dodał do ciasta przez pomyłkę. Efekt tak pozytywnie go zaskoczył, że niezwłocznie wprowadził pierniki do swojej cukierni.
Pyszne pierniki świąteczne czyli jakie?
Idealne pierniki powinny być aromatyczne, puszyste i miękkie. Te świąteczne zwykle przyjmują też piękne kształty. Mogą być nadziane, pokryte czekoladą lub lukrem. Wśród dodatków prym wiodą orzechy, skórka pomarańczowa i miód. Tradycyjne pierniczki świąteczne są całkiem łatwe w przygotowaniu. Nieco więcej czasu może zająć ich dekorowanie, ale może to być wspaniała przygoda dla całej rodziny. Dobrze, gdy świąteczne pierniki przygotujemy nieco wcześniej. Cukiernicy polecają wręcz, by ciasto trochę poleżakowało przed pieczeniem. A nawet nie trochę, bo idealnie jest kiedy ten proces trwa około trzech miesięcy! Ciasto piernikowe jest dość gęste i trudno je wymieszać. Dlatego podczas leżakowania ma szansę dobrze przejść przyprawami, a dzięki temu, że odparowuje z niego woda, będzie miało idealną konsystencję. Oczywiście, ten proces można śmiało pominąć i wykonać pierniczki świąteczne ze świeżo przygotowanego ciasta
Przepis na dobre pierniczki bożonarodzeniowe
Do wykonania świątecznych pierników (około 60 sztuk) potrzebne są proste składniki, które zazwyczaj mamy zawsze pod ręką:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki miodu
- 1, 5 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- 2 jajka + dodatkowo jajko do posmarowania
- pół szklanki ciepłego mleka
- 2 torebki (ok 40 gram) gotowej przyprawy piernikowej
Jak przygotować pierniczki?
• Przesiewamy mąkę na stolnicę, wlewamy rozpuszczony gorący miód i mieszamy (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodajemy kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jajka.
• Stopniowo dolewamy mleko (po 1 łyżce) i zagniatamy ręką ciasto aż będzie gładkie, jednolite i będzie przypominało ciasto kruche. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut.
• Następnie wałkujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Placek powinien mieć grubość ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajamy pierniczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok. 2 cm.
• Wierzch możemy posmarować roztrzepanym jajkiem, chyba, że zamierzamy dekorować pierniczki, wówczas możemy pominąć tę czynność.
• Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 10 – 12 minut.
Jak udekorować pierniczki świąteczne?
Kiedy pierniki są już gotowe, możemy zająć się ich dekoracją. To właściwie najfajniejszy etap, w który chętnie zaangażują się także dzieci. Obecnie można kupić wiele gotowych dodatków do ich zdobienia, ale największa frajda to jednak samodzielne wykonanie wszystkiego od A do Z.
Składniki na lukier królewski do ozdabiania pierniczków:
• 1 białko
• 1 szklanka cukru pudru
Białko ucieramy z cukrem pudrem np. drewnianą pałką, łyżką lub po prostu mikserem, tak by nie było żadnych grudek. Jeśli się jednak pojawiają, dodajemy więcej cukru pudru. Lukier musi być bardzo gęsty, nie powinien się rozlewać. Do dekoracji możemy użyć specjalnego rękawa cukierniczego bądź gotowego zestawu, ale jeśli nimi nie dysponujemy, używamy papieru do pieczenia. Wykonujemy z niego rożek i odcinamy końcówkę. Lukier można także wykonać z wody i cukru pudru, ale ten na bazie białek jest trwalszy. Jeśli mamy fantazję, żeby było kolorowo, użyjmy barwników spożywczych. Oczywiście, świąteczne pierniczki muszą mieć też świąteczne kształty, nie zapomnijmy więc o foremkach. Inspiracji jak udekorować pierniczki świąteczne warto poszukać w Internecie, najlepiej na profilu Iga Sarzyńska Wzrusza Toruń. Iga Sarzyńska to bowiem prawdziwa królowa pierników! Koniecznie sprawdźcie!