Jak nie marnować jedzenia?
Marnowanie żywności to ogromny problem. Jak podaje firma Deloitte, statystyczny Polak marnuje 235 kg jedzenia, co daje nam niechlubne piąte miejsce pod tym względem w całej Unii Europejskiej. To, ile żywności marnuje się na świecie to już w ogóle zatrważające liczby. Badania opublikowane przez FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) alarmują: na świecie, co roku około 1,3 mld ton żywności jest wyrzucana do kosza. Stanowi to jedną trzecią jedzenia przeznaczonego do spożycia. Marnowanie jedzenia to zatem ogromny problem ekonomiczny, społeczny i ekologiczny, z którym musi zmierzyć się obecnie świat. Duża w tym rola rządzących, ale liczą się także małe kroki, które możemy zrobić my sami.
Jak nie marnować żywności?
Wbrew pozorom, nie jest to takie trudne, a jeśli wprowadzimy w życie kilka zasad, nie tylko ochronimy naszą planetę, ale również nasz własny portfel. Może się okazać, że oszczędności, które poczynimy z tego powodu w ciągu roku pozwolą nam spełnić jakieś małe marzenie, na które do tej pory nam nie starczało.
Najczęściej do śmietnika trafiają produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia – warzywa i owoce, wędliny, nabiał oraz pieczywo. Jak nie marnować żywności? Oto kilka prostych rad, które szybko i łatwo można wcielić w życie.
Planuj posiłki
Wszyscy narzekamy na brak czasu. Planowanie, choć może na początku wydawać się trudne, pozwoli nam lepiej się zorganizować a w efekcie, zyskamy kilka wolnych chwil na drobne przyjemności. Warto więc opracować jadłospis na cały tydzień i w oparciu o to, co planujemy ugotować, zrobić zakupy lub wykorzystać posiadane już w domu zasoby.
Przeglądaj lodówkę
Przed każdymi zakupami i w trakcie planowania posiłków, obowiązkowy powinien być przegląd lodówki i spiżarni. Może się szybko okazać, że z tego co mamy w domu da się wyczarować zupełnie wyjątkowe, pyszne i zdrowe dania. W lodówce i spiżarni warto także zaprowadzić system takiego ustawiania produktów, by te otwarte lub z krótkim już terminem przydatności do spożycia znalazły się tuż pod ręką.
Bądź kreatywny w kuchni
Marnotrawstwo żywności może mieć podłoże w braku kreatywnego podejścia do gotowania. Został Ci w lodówce brokuł, pieczarki i przywiędła marchewka? Nie wyrzucaj jedzenia! Podsmaż składniki na patelni i dodaj je do kaszy jaglanej! A jeśli szukasz innych pomysłów, wpisz nazwy produktów z lodówki w przeglądarkę. Po chwili znajdziesz mnóstwo podpowiedzi z blogów kulinarnych, które ułatwią przygotowanie świetnego dania. Kreatywność w kuchni to także umiejętne podmienianie składników przepisu na to co mamy w lodówce: por możemy zastąpić cebulą, bakłażana cukinią a mięso drobiowe wołowiną. Jeśli w przepisie stoi: dodaj ser ementaler a w lodówce masz tylko mozzarellę, zrób z niej użytek zamiast biec do sklepu. Owszem, danie będzie miało nieco inny smak, ale czy gorszy? Niekoniecznie!
Rób przemyślane zakupy
Producenci w dużej mierze ponoszą winę za to, że kupujemy za dużo. Wszystkim rządzi przemyślany marketing, poparty setkami a nawet tysiącami badań konsumenckich, któremu ciężko się oprzeć. Piękne promocyjne opakowania, postawione na wysokości naszych oczu wręcz krzyczą: kup nas! I często kupujemy, choć wcale nam nie są potrzebne. Dlatego każde zakupy powinny zostać poprzedzone przygotowaniem listy. Jeśli tradycyjne metody jak kartka i długopis nas odstraszają, można zainstalować jedną z wielu dostępnych na rynku aplikacji na smartfona, która pomoże zarządzić zakupami.
Podczas zakupów należy się również pilnować, by nie kupować na zapas, szczególnie produktów z krótkim terminem przydatności do spożycia. Najważniejsze o czym jednak trzeba pamiętać to pełen żołądek. Jeśli głodni pójdziemy do sklepu spożywczego, szansa, że kupimy o wiele za dużo, znacząco rośnie!
Przechowuj żywność właściwie
Dobrze przechowywana żywność dłużej zachowa świeżość. Warto zatem poznać triki i zasady z tym związane. Utrzymywanie właściwej temperatury w lodówce, używanie właściwych jej komór oraz stosowanie specjalnych opakowań uchroni nasze jedzenie przed zbyt szybkim psuciem. Próżniowe opakowania i woreczki, które pozwalają przechowywać żywność bez dostępu powietrza wydłużają świeżość nawet 2-3 krotnie!
Nie marnuj jedzenia – zamrażaj!
Zamrażanie to najmniej inwazyjna metoda przechowywania żywności, dzięki której zachowamy większość walorów odżywczych. Jeśli zdarzyło nam się przygotować zbyt wiele porcji jedzenia, warto je zamrozić, będą jak znalazł w krytycznym momencie, kiedy zabraknie nam czasu na gotowanie czy też zakupy. Mrożone owoce lub warzywa będą na wagę złota zimą, np. kiedy przyjdzie nam ochota na kompot z truskawek lub pyszne smoothie.
Wykorzystuj resztki
Kto zjada ostatki jest piękny i gładki! W tym porzekadle jest wiele racji, bo nawet z resztek da się wyczarować wiele w każdej kuchni. Zatem, nie wyrzucaj jedzenia zbyt pochopnie. Z czerstwego chleba można wyczarować wspaniałe grzanki, ziemniaki z obiadu użyć do zapiekanki a warzywa dodać do omletu. Jeśli zużyliśmy tylko część natki pietruszki, resztę zamroźmy, będzie jak znalazł do innej potrawy. Z kolei bazylia, która traci świeżość może posłużyć za bazę do zrobienia pysznego pesto. Wystarczy ją drobno posiekać, dodać trochę czosnku, oliwy z oliwek i doskonały dodatek do sosów czy kanapek gotowy!
Nie marnuj żywności! To się po prostu nie opłaca!