Fit przepisy wielkanocne – sałatka z jajkiem
Fit przepisy wielkanocne – czy takie istnieją? Oczywiście! Wielkanoc to czas, kiedy różnego rodzaju diety schodzą na dalszy plan. Trudno odmawiać sobie świątecznych pyszności, od których niemal uginają się nasze stołu podczas śniadania wielkanocnego lub podczas picia popołudniowej kawy. Niestety niektórzy z nas, nawet od święta, nie chcą albo wręcz nie mogą pozwolić sobie na rozpustę i pofolgowanie swoim zachciankom. Zatem fit przepisy na Wielkanoc to nie tylko fanaberia, ale między innymi pokazanie, że można zjeść smacznie, a przy tym dostarczyć swojemu organizmowi dużo mniej kalorii, niż w przypadku, kiedy zajadamy się tradycyjnymi potrawami oraz słodkościami.
Na słodko i na wytrawnie
Śniadanie wielkanocne najczęściej obfituje w różnego rodzaju dania, które znamy jeszcze z dziecięcych lat. Oczywiście na stole nie może zabraknąć jajek. W wersji faszerowanej, z dodatkiem majonezu lub chrzanu stanowią centralne miejsce wśród innych smakołyków. Po południu lub nawet i jeszcze przed południem, po sytym i wytrawnym śniadaniu, wspólne świętowanie często kończy się wypitą kawą i zjedzeniem czegoś słodkiego. Niestety, razem z końcem świąt zwykle przychodzą wyrzuty sumienia oraz żal. No, bo przecież nie powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi w nadmiarze aż tak obfitych i ciężkostrawnych posiłków. Na szczęście pomysły na zdrowe śniadanie wielkanocne oraz inspiracje dotyczące fit Wielkanocy są w zasięgu każdego z nas.
Sałatka w zdrowszej wersji
Jajka faszerowane, jajka z dodatkiem chrzanu, jajka w sałatce warzywnej z dużą ilością majonezu… To tylko niektóre sposoby na przyrządzanie tych jakże charakterystycznych dla Wielkanocy potraw i przystawek. Jednak czasem wystarczy drobna zmiana, która sprawi, że te smaczne, ale ciężkostrawne dania nabiorą nieco zdrowszego, ale jednocześnie równie pysznego charakteru i smaku. Jajka same w sobie stanowią źródło cennych wartości odżywczych. Jednak dodatki w postaci tłustych sosów i obecność innych, niekoniecznie zdrowych składników sprawiają, że zjedzenie jajek w takiej postaci może przynieść naszemu organizmowi więcej szkody, niż pożytku. Dietetyczne sałatki na Wielkanoc mogą kojarzyć nam się – całkiem niesłusznie z nudnym i ubogim posiłkiem. Ale tym, którzy nie wyobrażają sobie świąt bez warzywnej sałatki z dodatkiem majonezu może przypaść do gustu jej dużo lżejsza wersja.
Połączenie jajek, tuńczyka, pomidorów i szczypiorku stanowi nie tylko piękny, kolorowy i wiosenny obrazek, ale przede wszystkim ciekawą oraz zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych potraw. Jeśli dodamy do tego sos czosnkowy, którego bazę stanowi jogurt naturalny z dodatkiem zaledwie łyżeczki majonezu otrzymamy połączenie idealne. To tylko jeden z pomysłów i inspiracji do tego, jak komponować dietetyczne potrawy wielkanocne.
Fit przepisy wielkanocne
Ciężko walczyć z tradycjami, które znamy od najmłodszych lat. Ale czasem warto samemu przekonać się lub spróbować przekonać swoich bliskich do drobnych zmian oraz modyfikacji, które mają na celu zadbanie o swoje zdrowie. Dietetyczna Wielkanoc nie musi być nudna, niesmaczna i daleka od tradycji. Dietetyczne sałatki na Wielkanoc mogą być nie tylko kolorowe, ale przede wszystkim mogą sprawić, że nie będziemy bali się eksperymentować w kuchni. Świąteczne babki i mazurki można upiec w odchudzonej postaci, a na obiad – zamiast ciężkostrawnego smażonego mięsa zaserwować jego pieczoną wersję. Najważniejsze jest to, aby nie bać się próbować i znaleźć złoty środek. Pamiętajmy, że wszelkiego rodzaju modyfikacje receptur, zamienniki oryginalnych składników na zdrowsze lub wymyślanie i realizacja swoich własnych przepisów może być łatwiejsze, niż nam się wydaje.