Fit Wielkanoc – przepis na zdrowe ciasto
Fit Wielkanoc – czy to możliwe? Święta to czas, który trudno kojarzyć z dietą. Zajęci czasem spędzonym z najbliższymi z chęcią sięgamy po smakołyki i rodzaj jedzenia, które na co dzień jest często przez nas ograniczane lub całkowicie wykluczone z naszego jadłospisu. Są jednak sytuacje, kiedy nawet od święta nie możemy albo nie chcemy pozwolić sobie na pofolgowanie swoim zachciankom.
Fit przepisy wielkanocne
Fit Wielkanoc nie musi oznaczać wyrzeczeń i rezygnacji z ulubionych potraw. Czasem połączenie chęci zjedzenia pysznych rzeczy z potrzebą dbania o swoją linię jest prostszy, niż nam się wydaje. Przepisy na zdrowe słodycze wielkanocne mogą sprawić, że z łatwością i bez zbędnych wyrzutów sumienia będziemy mogli cieszyć się świątecznymi smakołykami. Nie trzeba rezygnować z ulubionych pyszności, ale zawsze warto pomyśleć o ich modyfikacji. Czasem wystarczy niewielka zmiana, która sprawi, że nasza dietetyczna wielkanoc będzie nie tylko smaczna, ale przede wszystkim wolna od wyrzeczeń i rygorystycznych postanowień. Większość przepisów można odchudzić, a zamienniki produktów, które występują w tradycyjnych recepturach sprawią, że możemy świętować niczego sobie nie odmawiając.
Ciasta wielkanocne
Mazurki to ten typ ciasta, który jest bardzo charakterystyczny. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez tego rodzaju słodkości. Niestety ten rodzaj wypieku, najczęściej wykończony różnego rodzajami kremami, nadzieniami i dodatkami jest równoznaczny z prawdziwą bombę kaloryczną. Na szczęście fit mazurek i inne ciasta wielkanocne są w zasięgu każdego z nas! Co więcej, wcale nie wymagają zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Babka, to rodzaj wypieku, który również kojarzy nam się z Wielkanocą. Wykończona niejednokrotnie grubą warstwą lukru, z pewnością nie może zaliczyć się do grupy pt. “fit przepisy na Wielkanoc”. Na szczęście można znaleźć na to rozwiązanie, które sprawi, że będziemy mogli w pełni cieszyć nasze podniebienia smakami ulubionych, świątecznych słodkości.
Dietetyczne przepisy na Wielkanoc zawierają zwykle składniki, które z powodzeniem zastępują tradycyjne produkty, jednocześnie nie wpływając na smak potraw. Wystarczy niewiele, aby zmniejszyć kaloryczność świątecznych wypieków. Cukier można zastąpić erytrytolem lub ksylitolem, tłuszcz – a przynajmniej jego część jogurtem greckim. Co najważniejsze, są to zmiany praktycznie niewyczuwalne, które będą miały wpływ na kaloryczność babki, ale nie będą miały wpływu na jej smak.
Nie tylko słodkości
Myśląc o Wielkanocy nie możemy oczywiście zapominać o tradycyjnych potrawach. W końcu same wypieki i desery stanowią zaledwie część jedzenia, które pojawiają się na świątecznym stole. Zdrowa Wielkanoc to nie tylko odchudzone babki i mazurki, ale przede wszystkim świadomość tego, co znajduję się na naszych talerzach. Tłuste sałatki, faszerowane majonezem gotowane jajka lub smażone mięso to coś, na co każdy z nas może sobie od czasu do czasu pozwolić. Jednak w nadmiarze ten rodzaj jedzenia może nam zaszkodzić. Dlatego warto pomyśleć np. o zastąpieniu majonezu jogurtem albo zrezygnowania ze smażonego mięsa na rzecz pieczonego drobiu. Wspólne świętowanie nie musi oznaczać zgody na walkę z własnym sumieniem.
Obojętnie, czy organizujemy Wielkanoc u siebie, czy gościmy u kogoś innego – warto rozmawiać i spróbować przekonać naszych bliskich do przygotowania potraw i słodkości świątecznych w lekko zmodyfikowanych i dużo zdrowszych wersjach. Fit Wielkanoc może być nie tylko smaczna, ale przede wszystkim może nam pomóc w utrwalaniu dobrych nawyków żywieniowych. Babka w wersji odchudzonej, mazurek z lżejszym kremem lub sałatka z jogurtem także mogą pysznie smakować. Takie zdrowe alternatywy z pewnością mogą znaleźć uznanie wśród naszych gości i przekonać ich, że kuchenne modyfikacje są tak samo dobre, jak ich tradycyjne odpowiedniki.