Domowe orzeźwiające napoje na lato i upalne dni


Letnie upały to czas kiedy nasze zapotrzebowanie na płyny znacznie rośnie. Wybieramy napoje orzeźwiające, takie które gaszą pragnienie na dłużej a jednocześnie mają w sobie smak lata. O tej porze roku mamy bowiem dużo więcej możliwości, by dzięki sezonowym owocom wyczarować wspaniałe domowe napoje. My zdradzamy kilka naszych ulubionych przepisów.
Woda zdrowia doda
Kobiety powinny wypijać 2 litry wody dziennie a mężczyźni 2,5 litra. W przeciwnym razie grozi nam odwodnienie, które jest poważnym stanem zagrożenia zdrowia. Zatem picie właściwej ilości wody to bardzo ważny nawyk, a picie wody nie musi być wcale nudne, bo można ją urozmaicać na wiele zdrowych sposobów. Najbardziej znany to woda z cytryną i miodem. My jednak polecamy wodę z dodatkiem ogórków. Do jej przygotowania potrzebny będzie ogórek długi (nie gruntowy), umyty i pokrojony w plastry. Można dodać także liście świeżej mięty i plastry cytryny, całość oczywiście schładzamy w lodówce. Ten domowy napój jest nie tylko bardzo orzeźwiający, ale także ma wiele właściwości prozdrowotnych. Ogórki są bowiem bogate błonnik, potas oraz magnez. Ogórki wykazują także działanie przeciwcukrzycowe, obniżające poziom lipidów i przeciwutleniające.
Zimne napoje na lato – lemoniada
Przygotowana w domowej kuchni lemoniada to doskonała alternatywa dla słodzonych napojów dostępnych w sklepach, szczególnie jeśli do jej posłodzenia użyjemy miodu, syropu klonowego albo ksylitolu. Latem możemy wyczarować wiele smaków lemoniady dzięki dostępności pysznych sezonowych owoców takich jak maliny czy arbuz. My polecamy szczególnie arbuza, który jest bardzo orzeźwiający! Jak przygotować taką lemoniadę? To bardzo proste!
SKŁADNIKI:
• 1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry)
• 3 cytryny
• ok 2 l wody gazowanej lub niegazowanej
• 100 ml wrzątku
• 4-5 łyżek ksylitolu
• mięta do podania
Ksylitol dodajemy do wrzątku, mieszamy i studzimy. Arbuza obieramy i usuwamy pestki a następnie blendujemy na jednolitą masę. Masę przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się resztki pestek i nadmiaru suchego miąższu. Dodajemy sok z 3 cytryn i uzupełniamy wodą. Podajemy oczywiście po schłodzeniu.
Napoje orzeźwiające na lato – domowa mrożona herbata
Ice tea to napój lubiany przez wszystkie pokolenia. Mrożona herbata gasi pragnienie i świetnie sprawdza się w upały, a jej domowa wersja będzie znacznie zdrowsza niż ta kupiona w sklepie. Może też być bardziej urozmaicona – oparta o ulubiony rodzaj herbaty i świeżych owoców. Do tego, posłodzona miodem, syropem z agawy czy ksylitolem, będzie znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna. Przygotowanie domowej ice tea jest banalnie proste a cały przepis to zaledwie trzy kroki:
- Zalewamy herbatę małą ilością wrzątku i parzymy przez 5 minut.
- Uzupełniamy naczynie zimną wodą.
- Dodajemy owoce i kostki lodu.
Kawa mrożona czyli najbardziej orzeźwiające napoje na lato
Było coś dla wielbicieli herbaty – teraz coś dla kawoszy. Kawa mrożona w upalne dni znacznie lepiej sprawdzi się niż filiżanka tego trunku w gorącej postaci. Najbardziej znana wersja kawy na zimno to caffee frappe, którą przygotowujemy na bazie kawy rozpuszczalnej oraz dużej ilości mleka i lodu. Jednak prawdziwym hitem jest obecnie dalgona caffee czyli mleko z pyszną kawową pianką na górze. Poniżej znajdziecie przepis na dwie porcje tego modnego napoju.
SKŁADNIKI:
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki gorącej wody
• ok. 400 ml zimnego mleka
• kostki lodu
PRZYGOTOWANIE:
1. Kawę, cukier i wodę przekładamy do miski i ubijamy mikserem ok. 3- 4 minut, aż powstanie gęsta piana.
2. Do dwóch szklanek rozlewamy mleko i na górę wykładamy delikatnie piankę.
3. Od razu serwujemy.

Domowe napoje na lato – kompot
Chyba nie ma kogoś, kto nie kojarzyłby lata z aromatem gotującego się w domu kompotu? Kompot przywodzi na myśl obiady u kochanej babci i czasy beztroski. Trudno się więc dziwić, że jest napojem tak bardzo lubianym i chętnie przygotowywanym latem, kiedy trwa sezon na owoce. Kompot to także napój w duchu „zero waste”, ponieważ można go przygotować z resztek owoców, które już są nieco przejrzałe i nikt nie chce po nie sięgnąć. Najpopularniejsza wersja kompotu to chyba ten truskawkowy, ale możliwości jest wiele. My polecamy przepis na kompot z mieszanki owoców sezonowych:
SKŁADNIKI
• ok. 1 kg owoców oczyszczonych z pestek oraz gniazd nasiennych (np. 3 jabłka, 1 gruszka, 200 g malin, 200 g truskawek)
• 2 litry wody
• 4 łyżki cukru lub ksylitolu, dla zmniejszenia kaloryczności
•1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie kompotu jest nieco bardziej czasochłonne, więc najlepiej ugotować go z odpowiednim wyprzedzeniem, tak by był czas na schłodzenie napoju. Sam proces jest jednak łatwy i prosty – gotujemy w garnku wodę z cukrem, a gdy już dojdzie do wrzenia, wrzucamy owoce i gotujemy je aż zmiękną (przez około 15 minut).