Dietetyczna wigilia – zdrowe przepisy na święta Bożego Narodzenia
Dietetyczna wigilia, czy to możliwe? Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, także pod względem kulinarnym. Wiele potraw, które spożywamy przy wigilijnym mamy okazję jeść tylko raz w roku, właśnie z tej okazji, więc zależy nam, by móc się nimi rozkoszować do woli. O ile nie jesteśmy na diecie…
Kolacja wigilijna jest niestety bardzo kaloryczna. Karp smażony w panierce, ciężkostrawna zupa grzybowa, sałatka majonezowa, śledź w śmietanie, serniczek i wiele innych dań, które pojawiają się na stole 24. grudnia, niestety do dietetycznych nie należą. Podczas wigilii możemy pochłonąć nawet ponad 2000 tys. kalorii. Dietetyczna wigilia jest jednak możliwa i to bez większych wyrzeczeń!
Dietetyczna wigilia – z czego warto zrezygnować?
Przyrządzenie fit wigilii nie musi być wcale trudne. Przede wszystkim, tam gdzie to możliwe, zrezygnujmy ze smażenia. Karp w panierce, który jest jedną z wigilijnych potraw ma nawet 300 kalorii w 100 gramach. Aby to danie było niskokaloryczne można przyrządzić karpia w folii lub w galarecie. Będzie miał o połowę mniej kalorii i znacznie mniej tłuszczu. Jeśli jednak nie chcemy rezygnować z karpia smażonego, wybierzmy po prostu nieprzywierającą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. Dietetyczne święta to także święta bez majonezu i śmietany. Dodajemy je najczęściej do śledzia i sałatki warzywnej. Śmietanę w sałatce polecamy zatem zastąpić lekkim jogurtem naturalnym, a śledzie można przyrządzić z jabłkiem i cebulą, ale z odrobiną oliwy i soku z cytryny, zamiast śmietany. Także zupa grzybowa to kaloryczna bomba. Podawana z makaronem i śmietaną potrafi mieć nawet 300 kalorii! Dlatego zastąpmy śmietanę jogurtem bądź mlekiem i zaserwujmy ją bez klusek lub ewentualnie ze zdrowym makaronem razowym.
Dietetyczne sałatki na święta
Podczas świąt króluje oczywiście sałatka warzywna, zwykle obficie zalana majonezem. Jeśli nie wyobrażamy sobie bez niej świąt, przygotujmy ją z sosem jogurtowym z odrobiną musztardy, która zaostrzy smak i poprawi trawienie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby urozmaicić wigilijny stół innymi sałatkami, które będą dużo bardziej fit. Oto przepis na jedną z nich.
Sałatka fit z tuńczykiem i ananasem
Składniki:
2 puszki tuńczyka
Puszka kukurydzy
Puszka ananasa
Garść rodzynek lub żurawiny
Dwie łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie sałatki z tuńczykiem zajmie dosłownie 15 minut a połączenie tych składników z pewnością zachwyci gości podczas wigilijnej wieczerzy i będzie miłą odmianą dla tradycyjnych smaków.
Dietetyczne pierogi wigilijne
Wigilia to oczywiście, a może nawet przede wszystkim, pierogi. Z grzybami lub z farszem z grzybów i kapusty kiszonej, nie są ani lekkostrawne, ani fit! Dietetyczne Boże Narodzenie nie musi na szczęście oznaczać rezygnacji z tego specjału. Tu również możemy dokonać pewnych modyfikacji, które sprawią, że pierogi będą bardziej fit. My polecamy zastąpić mąkę pszenną, zdrową mąką orkiszową:
- 330 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (+ ok. 50 g mąki do podsypywania ciasta)
- 200 ml gorącej wody
- łyżka oleju rzepakowego
- pół łyżeczki soli
Mamy także przepis na zdrowe pierogi z mąki żytniej:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki żytniej
- 120 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 300 ml gorącej wody
- pół łyżeczki soli
W wielu domach serwuje się pierogi smażone – to rozwiązanie zdecydowanie odradzamy! Zdrowa Wigilia to taka, podczas której podajemy pierogi w wersji gotowanej czyli „z wody”.
Fit ciasteczka i ciasta świąteczne
Święta Bożego Narodzenia to oczywiście także czas słodkości – pierniczki, sernik, makowiec i inne specjały, lądują na naszych stołach, a my je pałaszujemy, nie bez konsekwencji dla diety i bycia fit. Aby świąteczne słodycze były bardziej przyjazne dla naszego zdrowia i sylwetki trzeba zacząć od zastosowania zdrowych zamienników cukru. Jest ich naprawdę dużo a te najzdrowsze to ksylitol oraz stewia. Kolejnym składnikiem ciast, który łatwo można zamienić na zdrowszy i mniej tuczący jest oczywiście mąka. Ciasta fit na święta najlepiej przygotować na bazie mąki orkiszowej, migdałowej, gryczanej czy kokosowej. Ważne jest także unikanie wszelkiego rodzaju polew czy lukru, lepiej delikatnie oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Fit sernik na święta
Ciastem, bez którego ciężko wyobrazić sobie święta jest oczywiście sernik. Oto nasz sprawdzony przepis na jego fit wersję – tylko 200 kcal w porcji:
Składniki:
- 1kg chudego twarogu
- Szklanka chudego mleka – może być oczywiście roślinne
- 2 opakowania budyniu w proszku bez cukru, np. śmietankowego lub waniliowego
- 5 jajek
- 2-3 łyżki ksylitolu/stewii, ewentualnie miodu
Opcjonalnie możemy także dołożyć bakalie, żurawinę lub inne ulubione dodatki.
Zmielony trzykrotnie twaróg wrzucamy do miksera i dodajemy do niego mleko, budyń oraz żółtka. Ucieramy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy białka a następnie łączymy obie masy, dosładzając je wybranym zamiennikiem cukru. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez około 50 minut.
Mamy nadzieję, że naszych kilka przepisów przekonało Was, że dietetyczna wigilia jest jak najbardziej możliwa i nadal może być pyszna.