Ciekawe przepisy na święta Bożego Narodzenia, czyli czym zaskoczyć gości przy wigilijnym stole?
Przedświąteczny czas to okres, w którym myślimy nie tylko o prezentach i o tym, jak ozdobić nasz dom, ale przede wszystkim jest to czas, w którym szukamy inspiracji kulinarnych. Jeśli sami organizujemy wieczerzę wigilijną to oczywistym jest fakt, że chcemy, aby nasze przepisy świąteczne przypadły do gustu wszystkim naszym gościom. W związku z tym planujemy, aby nasze potrawy były proste, a jednocześnie były w stanie zaspokoić nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Nie tylko Wigilia
Przepisy na Boże Narodzenie wiążą się bezpośrednio nie tylko z wieczerzą i uwielbianym przez nas jedzeniem, ale także ze spotkaniami w rodzinnym gronie, prezentami pod choinką i wspólnym kolędowaniem. Ten nazywany przez niektórych magiczny czas niesie ze sobą zapach pierniczków, ryb i kapusty z grzybami. Trudno zapomnieć o tym, że oprócz tradycyjnych potraw wigilijnych ważnym elementem świętowania są pyszne słodkości. Wspomniane wcześniej pierniczki, makowce, serniki, to tylko niektóre z pyszności, które oferujemy podczas świąt, mając świadomość, że Boże Narodzenie, a tym samym rodzinne spotkania przy stole nie kończą się po uroczystej wieczerzy wigilijnej. Dlatego szukając inspiracji i patrząc na przepisy na święta warto uwzględnić w naszym menu także słodkie desery i ciasta.
Słodkie inspiracje
Myśl o tym, co ugotować na święta Bożego Narodzenia zaprząta nasz umysł na długo przed nadejściem Wigilii. Chcemy by był to wyjątkowy czas nie tylko pod względem atmosfery, ale przede wszystkim ze względu na smaki i zapachy, tak bardzo charakterystyczne dla tych świąt. Chociaż potrawy i przepisy wigilijne są zwykle tym, do czego przywiązujemy szczególną uwagę nie zapominamy oczywiście o słodkiej stronie świąt Bożego Narodzenia. Pyszne, domowe ciasta, pierniczki i makowce są nie tylko piękną ozdobą naszego stołu, ale przede wszystkim sprawiają, że nasz dom pięknie pachnie, a nasi goście nie mogą doczekać się, aby móc spróbować zrobionych przez nas pyszności. Tradycyjne potrawy i desery zawsze się obronią i będą mieć swoich zwolenników. Czasami warto jednak pomyśleć o małych eksperymentach i nie bać się ponieść fantazji. O tym, żeby zjeść i żeby przygotować coś dobrego na święta Bożego Narodzenia marzy każdy z nas. Nie bójmy się jednak nowych smaków.
Domowe cake pops
Lizaki to przysmaki najczęściej kojarzone z małymi dziećmi. Ale czasem również i starsze pociechy, a nawet dorośli lubią się nimi zajadać. Nietypową ich odmianą są cake pops, czyli lizaki zrobione z pokruszonego biszkoptu/ciastek, czekolady, orzechów lub innych dodatków. Taki smakołyk nie tylko będzie pyszny, ale pozwoli nam na wykorzystanie resztek zalegających w naszej kuchni. Piekąc tort często zostaje nam trochę ciasta biszkoptowego, nie wspominając o niedokończonych paczkach ciastek i herbatników zajmujących nierzadko nasze kuchenne szafki.
Warto wykorzystać resztki w swojej kuchni i w duchu zero waste, angażując np. swoje dzieci przekształcić okruszki ciasta lub ciastek w coś smakowitego. Co więcej, jeśli użyjemy do cake pops posypki lub polejemy lizaki lukrem, nabiorą one wtedy świątecznego charakteru. Wszak przepisy wigilijne nie muszą opierać się tylko na wytrawnym jedzeniu. Cake pops nadają się zarówno na codzienne małe “conieco”, jak i świąteczny deser lub przekąskę. Nasi goście na pewno docenią nasze starania i chętnie spróbują czegoś innego, niż powszechnie nam znane i oczywiście również uwielbiane serniki, makowce oraz inne słodkości. Dlatego szukając inspiracji na przepisy na święta nie bójmy się odejść od powszechnych tradycji i smaków.
Bułki wytrawne
Koniec listopada i początek grudnia, to czas, kiedy powoli zastanawiamy się, co ugotować na święta Bożego Narodzenia. Myślimy, planujemy, szukamy, a wszystko po to, aby nasze przepisy świąteczne były proste, ale przy tym potrafiły zaskoczyć naszych gości zarówno smakiem, jak i wyglądem. W tym szczególnym czasie najlepiej sięgać po sprawdzone receptury, ale warto przy tym pamiętać, że przepisy na święta nie muszą być nudne i takie same, jak co roku.
Coś innego
Chyba każdy z nas lubi ten przedświąteczny czas. Jednak Boże Narodzenie to nie tylko uczta wigilijna, ale okres spotkań, imprez, życzeń i obdarowywania się prezentami. To nie tylko rodzinny czas, ale również spotkania w gronie współpracowników, bliższych lub dalszych znajomych. Przepisy na święta Bożego Narodzenia lub na imprezy sylwestrowe nie muszą oznaczać nudnych i znanych nam aż za dobrze potraw. Bułki domowe, przygotowane z wytrawnym farszem będą smakowitą i ciekawą ozdobą stołu zarówno podczas Wigilii, jak i podczas innych, mniej uroczystych spotkań. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas imprezy sylwestrowej, i urozmaicą kolacyjne oraz śniadanie menu. Wystarczy parę składników, aby otrzymać pysznie pachnące bułeczki, wypełnione skomponowanym przez nas farszem.
Przepisy wigilijne
Proste potrawy wigilijne są zwykle tym, na co czeka każdy z nas. Pierogi, uszka, barszcz, karp, makowiec, sernik – każdy zapewne ma swojego ulubieńca spośród tradycyjnych, świątecznych dań. Chociaż zapewne większość z nas nie wyobraża sobie jakichkolwiek zmian dotyczących świąt Bożego Narodzenia, czasem warto zaryzykować i pójść inną drogą. Bułki z wytrawnym farszem to coś, co może śmiało znaleźć się wśród potraw wigilijnych. Wystarczy wypełnić je kapustą i grzybami, aby otrzymać danie, które świetnie skomponuje się z pozostałymi elementami świątecznego menu. Co więcej – bułeczki mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne pierogi, czy też paszteciki. Kapusta i grzyby są bardzo charakterystycznym rodzajem farszu, który sprawi, że nikt nam nie zarzuci zbytniej nonszalancji lub braku szacunku do tradycji. Przepisy na Boże Narodzenie mogą czasem być połączeniem nowości z corocznymi i dobrze nam znanymi zwyczajami.
W duchu zero waste
W obecnych czasach trudno nie myśleć o tym, ile żywności marnujemy np. kupując “na zapas” lub tematycznie – przyrządzając i realizując przepisy na dania na Wigilię i Boże Narodzenie, co kończy się bardzo częstą nadwyżką jedzenia, która zostaje po świętach. Dlatego tak ważne jest to, aby nie bać się eksperymentować w kuchni i starać się wykorzystywać wszystko, co znajdziemy w swojej lodówce, włączając w to resztki z imprez i spotkań, które często można przemienić w smakowite i pomysłowe dania. Bułki można zrobić tak naprawdę z dowolnym farszem. Połączenie gotowanych ziemniaków i mięsa, a może warzywa i ser w wersji wegetariańskiej? Wszystko w duchu zero waste, a co najważniejsze smacznie, tanio i bez wyszukanych receptur.
Taki pomysł sprawdzi się także podczas Sylwestra oraz w trakcie innych spotkań. Nasi goście będą zachwyceni i na pewno docenią naszą kreatywność, a my jednocześnie będziemy mieć świadomość, że nic się nie zmarnuje. Dlatego planując co podać na święta Bożego Narodzenia pomyślmy również o tym, aby zgodnie z zasadą zero waste móc wykorzystać w późniejszym czasie wszystkie resztki jedzenia, jakie nam zostaną. Oczywiście przepisy i pomysły związane z nie marnowaniem żywności przydadzą nam się nie tylko w okresie świątecznym, ale i na co dzień. Wszak jest to problem, który dotyczy wszystkich z nas nie tylko od święta.
A jeśli szukasz bardziej dietetyczych propozycji na święta – koniecznie zajrzyj tutaj.