5 pomysłów na przekąski i przystawki świąteczne
Boże Narodzenie to okazja do wielu spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Już od połowy grudnia urządzamy rozmaite okołoświąteczne spotkania ze współpracownikami, znajomymi i oczywiście bliższymi i dalszymi krewnymi. O ile te rodzinne zwykle przebiegają na siedząco, wigilie pracownicze czy te w gronie przyjaciół często spędzamy przy tzw. szwedzkim stole. A to wymusza dokładne przemyślenie menu.
Jakie przekąski świąteczne sprawdzą się w tych warunkach najlepiej?
Oto kilka naszych propozycji, które z powodzeniem możemy też postawić na bożonarodzeniowym rodzinnym stole.
Przystawki na święta – czyli śledź w roli głównej
Ryby to prawdziwy symbol świąt. A śledź to obok karpia, najczęściej serwowany w tym okresie gatunek. I dobrze, bo ta niedoceniana w ostatnich latach ryba, jest nie tylko szalenie zdrowa, ale i uniwersalna. W kuchni możemy wykorzystać ją na dziesiątki sposobów. Doskonale nadaje się też na świąteczne przekąski na zimno.
Śledziowe sałatki, koreczki z tą rybą, kanapki ze śledziem. Śledź w oleju, occie, śmietanie… Wybór jest ogromny. Wszystko zależy od naszych gustów smakowych, kulinarnej wyobraźni i tego ile czasu chcemy poświęcić na przygotowania.
Przekąski na święta – niech pachnie piernikiem
Korzenne ciasta i ciasteczka to bożonarodzeniowy klasyk. Pięknie zdobione pierniczki są prawdziwą ozdobą każdego wigilijnego stołu. Nie musimy jednak ograniczać się do serwowania ich w wersji na słodko. Przyprawy do piernika możemy dodać do ciasta na tarty i przygotować na jego bazie cudownie aromatyczne przystawki świąteczne. Bożonarodzeniową tartę możemy przygotować z najróżniejszymi dodatkami. Korzenne przyprawy fantastycznie współgrają ze słodkimi warzywami np. burakiem, ale też różnymi gatunkami sera.
Buraki polecają się na świąteczne przystawki
Czerwone bulwy są u nas ciągle dość niedoceniane, jednak w święta sięgamy po nie chętnie. Są nie tylko składnikiem czerwonego barszczu, czy śledzi pod kożuszkiem… W różnych częściach kraju podawane są na różne sposoby. Doskonale nadają się też na świąteczne przekąski. Bardzo eleganckim daniem, jest carpaccio z buraka. Polane odrobiną oliwy cieniutkie plastry upieczonej, czerwonej bulwy, odpowiednio doprawione i podane z prażonym słonecznikiem i liśćmi rukoli, będą radością dla oczu i podniebienia.
Przystawki na święta – czyli sałatkowe szaleństwo
Sałatki to temat rzeka. Jedynym ograniczeniem w komponowaniu tego dania jest nasza kulinarna fantazja. Jednak przygotowując przekąski na świąteczny stół, warto sięgać po składniki, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Komponując sałatkę na wigilię, pomyślmy o przepisach, w którzy znajdziemy orzechy, buraki, kapustę czy groch – nie koniecznie w jednym daniu. Interesujące są też sałatki śledziowe i te przygotowywane na bazie innych ryb.
Pierogi na start czyli przystawki na święta
Pierogi z kapustą i z grzybami to jedno z najbardziej typowych dań serwowanych podczas wieczoru wigilijnego. Z dania głównego, bardzo łatwo można przerobić je na fantastyczną świąteczną przekąskę. Jeśli wigilia odbywa się przy szwedzkim stole, czyli jemy na stojąco, najlepiej będzie przygotować mniejszą wersję pierożków – na jeden, dwa kęsy. Dodatkowo po ugotowaniu, warto je szybko przesmażyć – dzięki temu ciasto będzie chrupiące, a pierogi pyszne nie tylko na gorąco, ale też na zimno. Nie musimy się także ograniczać do klasycznego świątecznego farszu. Święta to doskonała okazja, by zaszaleć i przygotować różne, także bardziej nietypowe, nadzienia. Doskonale sprawdzą się tu szpinak, sery typu feta, ale też ryba, czy np. kasza z grochem.
Najważniejsze jest to, by przygotowując przystawki na świąteczny stół, pełnymi garściami czerpać z tradycji, jednocześnie nie bojąc się trochę poeksperymentować!