Jak wzmocnić odporność organizmu? Najlepsze preparaty na wzmocnienie


Przedwiośnie to trudny czas dla zdrowia. Osłabiony po zimie organizm musi stawić czoło nieprzychylnej pogodzie, przemęczeniu i panoszącym się wszędzie chorobotwórczym drobnoustrojom. Nic dziwnego, że właśnie w tym okresie zadajemy sobie pytanie – jak zwiększyć odporność organizmu?
Na szczęście jest na to wiele sposobów.
Jak poprawić odporność – codzienne rytuały
Często zapominamy jak wielki wpływ na zdrowie ma nasz codzienny tryb życia. Regularność jedzenia posiłków, sen, higiena – to wszystko decyduje o odporności organizmu.
Zacznijmy od zmiany nawyków żywieniowych. Każdego dnia powinniśmy zjadać minimum 3, a najlepiej 5 posiłków. Najważniejsze jest śniadanie, zjadane w ciągu godziny od pobudki. Dania powinny być urozmaicone i bogate w cenne substancje odżywcze.
Ogromny wpływ na wzmocnienie organizmu ma też ilość i jakość snu. Nocna regeneracja to niezbędny element podniesienia odporności. Najlepiej wypoczniemy śpiąc około 7 – 8 godzin na dobę, w ciemnym, cichym i dobrze wywietrzonym pomieszczeniu.
Odpoczynek, to nie tylko sen, ale także relaks. Stres jest jednym z czynników mających ogromny wpływ na osłabienie odporności. Niestety nie zawsze da się go uniknąć. Znajdźmy więc czas i sposoby na to, by rozładować napięcie – podczas zajęć sportowych, spotkań z przyjaciółmi czy w trakcie wieczornej lektury.
Jak zwiększyć odporność – zadbaj o ciało
Wiele osób zimą dopada syndrom niedźwiedzia – choć nie zapadamy w kilkumiesięczny sen, ograniczamy naszą aktywność do minimum i rezygnujemy z wszelkich niekoniecznych działań. Tymczasem aktywność fizyczna jest bardzo ważnym czynnikiem pozwalającym wzmocnić układ immunologiczny. Jeśli zaniechaliśmy ruchu zimą, teraz tym bardziej powinniśmy nadrobić zaległości. Lekarze uważają, że doskonałym sposobem wzmocnienia odporności jest stosowanie w codziennym życiu zasady 3 x 30 x 130. Ten wzór opisuje minimum ruchowe jakiego potrzebuje nasz organizm dla zachowania zdrowia. Ćwiczymy, biegamy, spacerujemy, pływamy… czy też wykonujemy inną, dowolną aktywność fizyczną, przynajmniej 3 razy w tygodniu przez 30 minut w takim tempie, by nasze serce biło w rytmie 130 uderzeń na minutę. Oczywiście jeśli uda nam się znaleźć więcej czasu na sport, tylko na tym zyskamy.
Pamiętajmy też o hartowaniu organizmu. Świetnym sposobem będą tu np. naprzemienne ciepłe i zimne natryski. Doskonale pobudzają krążenie, co przekłada się na większą odporność organizmu. Nie zapominajmy też o zbawiennym wpływie świeżego powietrza. Codziennie powinniśmy wietrzyć mieszkanie – zwłaszcza sypialnię i znaleźć choć kwadrans na odbycie krótkiego, odświeżającego, pobudzającego i relaksującego zarazem spaceru.
Jak wzmocnić odporność – dieta dla zdrowia
Przysłowie „jesteś tym co jesz” powinniśmy powiesić na drzwiach naszej lodówki. Odpowiednio zbilansowane posiłki są bowiem rozwiązaniem większość problemów naszego organizmu. Zdrowa dieta to dobre samopoczucie, idealny sposób na wzmocnienie organizmu, większa odporność na stres, lepszy nastrój i piękniejsza figura. Co ważne stosowanie zasad optymalnego żywienia nie jest wcale takie trudne, choć wymaga odrobiny samozaparcia – przynajmniej na początku. Przede wszystkim jedzmy niewielkie porcje, ale często. Po drugie wyrzućmy z menu śmieciowe jedzenie – fast foody, gotowe dania z torebki, produkty nadmiernie przetworzone i słodkie przekąski. Zadbajmy o to, by w naszej kuchni jak najczęściej gościły jarzyny i produkty pełnoziarniste, a zamiast smażyć – pieczmy i gotujmy. Osłabiony organizm pozwolą nam wzmocnić produkty bogate w witaminy A, E i C, które znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach (jak: pomidory, brokuły, marchew, papryka, szpinak, nać pietruszki, porzeczki, jabłka).
Nieocenione w walce o wzmocnienie układu immunologicznego, także u dorosłych, będą również kiszonki. Ogórki, buraki, kapusta, a także wszelkie „zsiadłe” produkty mleczne, jak kefir czy maślanka, dostarczą organizmowi milionów bakterii probiotycznych, które zadbają o równowagę flory bakteryjnej w jelitach. A jak wiadomo odporność organizmu rodzi się właśnie w przewodzie pokarmowym.
Jak podnieść odporność – preparaty na wzmocnienie organizmu
Na rynku znajdziemy całą gamę produktów, których zadaniem jest wsparcie naszego organizmu w walce z patogenami. Wśród tych, po które sięgamy najczęściej są tabletki zawierające silny przeciwutleniacz – witaminę C oraz zwalczający wolne rodniki i uszczelniający naczynia krwionośne flawonoid – rutynę. Czytając etykiety preparatów wzmacniających warto też zwrócić uwagę na obecność kilku istotnych dla odporności pierwiastków: selenu, wapnia i cynku. Specyfiki na odporność powinny też zawierać dobre witaminy na wzmocnienie organizmu – przede wszystkim wspomniane już witaminy A, C i E. W okresie od jesieni do wiosny warto też zadbać o dostarczenie organizmowi witaminy D, tzw. witaminy słońca. Znajdziemy ją np. w stosowanym od pokoleń tranie. Olej z rybiej wątroby bogaty jest także w inne wspierające odporność składniki – zwłaszcza kwasy Omega 3.
Jeśli zastanawiamy się co jeszcze pomoże na wzmocnienie organizmu, poszukajmy preparatów, które zawierają wyciągi z leczniczych roślin. Warte polecanie są suplementy zawierające jeżówkę (echinacea), żeń-szeń, aronię, czosnek, aloes czy wiesiołek.
Jak wzmocnić układ immunologiczny – domowe specyfiki
Zanim zrobimy zakupy w aptece pamiętajmy jednak, że wiele cennych substancji możemy dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem, czy poprzez napary, nalewki, syropy, które zrobimy sami w domu. Już nasze babki znały skuteczne sposoby na odporność i warto korzystać z ich wiedzy.
Podstawowym składnikiem domowej apteczki od wieków był miód. Profilaktycznie warto zjadać łyżkę miodu każdego dnia. Można też wykorzystać jego właściwości, by wzmocnić osłabiony organizm. Skuteczne są napoje na bazie pszczelego złota – woda z miodem i cytryną, czy mleko z miodem i czosnkiem. Pamiętajmy tylko, by nigdy nie zalewać miodu gorącą wodą, bo straci swoje właściwości.
Czym jeszcze możemy wzmocnić organizm? Oczywiście wspomnianym wyżej czosnkiem. Mimo nieprzyjemnego zapachu, ta niezwykła roślina powinna na stałe zagościć w domowej apteczce. Nie tylko bowiem wzmacnia odporność, ale dzięki zawartości naturalnego antybiotyku, zwalcza też chorobotwórcze drobnoustroje. W okresach, gdy nasz organizm może być szczególnie narażony na infekcje, warto przygotować napój wzmacniający i pić go profilaktycznie co wieczór. Ucieramy kilka ząbków czosnku, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy kilka łyżeczek miodu. Wszystko zalewamy ciepłą wodą i mieszamy, aż miód się rozpuści. Napój przechowujemy w lodówce.
Nie zapominajmy też o dobroczynnych właściwościach owoców. Naszą odporność doskonale wzmocnią soki (najlepiej własnej roboty) z aronii, malin czy porzeczek. Możemy też dodawać je do herbaty. Warto też pamiętać o ziołowych naparach. Herbatki z jeżówki wąskolistnej, maliny, pokrzywy, czarnego bzu czy brzozy to smaczny i bardzo dobry sposób, by poprawić odporność organizmu.