Domowy fast food – przepisy na fit burgery i nuggetsy


Kto z nas nie ma czasem ochoty na fastfood niech pierwszy idzie na dietę! Na szczęście, burgery i nuggetsy nie muszą być wcale niezdrowe ani wysokokaloryczne, wystarczy je po prostu nieco zmodyfikować. Nie trzeba także zajadać się fastfoodem na mieście, wszystko bowiem szybko przygotujemy w warunkach domowych.
Domowy fastfood – przepisy na burgery i nuggetsy
Nuggetsy to danie, które uwielbiają szczególnie najmłodsi. Tradycyjny przepis na nuggetsy z kurczaka to solidna porcja panierki z mąki kukurydzianej i jajka. Oczywiście, smażymy je na głębokim oleju. My polecamy jednak nuggetsy z piekarnika w panierce z płatków owsianych lub kukurydzianych. Jak więc zrobić fit nuggetsy z piekarnika w płatkach owsianych?
Składniki:
• Ok. 500 g piersi z kurczaka
• 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
• sól
Ciasto na bazie jogurtu:
• ok. 250 ml jogurtu greckiego
• ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
• 1 jajko
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
• ½ łyżeczki soli
• 2 – 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Umyte i oczyszczone z błon piersi z kurczaka kroimy na mniejsze, 2 – 3 cm kawałki. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki a w międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem ciasta. W misce łączymy wszystkie składniki. Jeśli ciasto wyszło zbyt rzadkie, możemy je nieco rozcieńczyć wodą. Następnie, wrzucamy do niego kawałki kurczaka a następnie panierujemy je w płatkach owsianych. Przed włożeniem nuggestsów do piekarnika smarujemy je jeszcze olejem rzepakowym. Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 200°C. Nasze nuggetsy pieczemy przez 15 – 20 minut aż ładnie się zarumienią.
Ta wersja nuggestsów jest pyszna i zdrowsza niż ich tradycyjna odmiana, ale jeśli nie lubicie płatków owsianych, polecamy wersję z płatkami kukurydzianymi. Do ich przygotowania potrzebujemy następujące składniki:
• 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
• 1 szklanka mleka
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
• sól, pieprz
• 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
• 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
• 4 łyżki oliwy extra lub roztopionego masła
Całość przygotowujemy na tych samych zasadach co nuggetsy w płatkach owsianych. Nuggetsy podajemy z sosem, najlepiej również domowej roboty. Może to być sos czosnkowy wykonany na bazie jogurtu greckiego lub uwielbiany szczególnie przez najmłodszych sos miodowo – musztardowy. Frytki warzywne, z batatów czy ziemniaków, również przygotujemy samodzielnie, w piekarniku. Do nuggetsów świetnie oczywiście pasuje surówka Colesław.
Sos miodowo – musztardowy do domowych nuggetsów – przepis:
1. 4 łyżeczki musztardy
2. 3 łyżeczki miodu
3. Łyżeczka oliwy
Musztardę i miód mieszamy, dodajemy łyżeczkę oliwy i mieszamy dalej, aż do powstaniu sosu o jednolitej konsystencji.
Domowe fit burgery – z indyka a może buraczane?
Burger kojarzy się najczęściej z porządną porcją wołowiny. Jeśli zależy nam jednak na nieco bardziej dietetycznej wersji możemy zdecydować się na przygotowanie kotletów do burgera na bazie mielonego mięsa z indyka. Doskonałe będą także burgery rybne. Wyśmienite i fit są także burgery wykonane z warzyw. My polecamy szczególnie buraczane!
Burger z buraków i kaszy jaglanej
Składniki (ok. 4 porcji):
- 4 małe buraki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki uprażonych nasion słonecznika
- 1 mała czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki mąki
Buraki ścieramy na tarce. Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie formujemy burgery. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni, wykładamy nasze buraczane kotlety na blasze i pieczemy je przez około 30 minut z jednej strony a następnie, dodatkowe 10 minut, z drugiej. Burgery buraczane serwujemy z ulubionymi dodatkami oraz sosami. Rekomendujemy dodanie koziego sera, którego smak wspaniale komponuje się ze smakiem buraków.
Domowe bułki do burgerów – smaczne i zdrowe
Nie ma oczywiście burgera bez bułki. I tu także możemy zdecydować się na zdrowszą wersję pieczywa, które samodzielnie wykonamy w domu. Warto w tym wypadku postawić na mąkę orkiszową, która idealnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Wybierzmy najlepiej razową (na przykład tym 2000). Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia pełnych ziaren zbóż trudno przecenić. Mają wysoką zawartość błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Orkisz dodatkowo zawiera rodanid, który jest naturalnym antybiotykiem wspierającym naszą odporność oraz system immunologiczny. Przygotowanie domowych bułek do burgerów wymaga sporo czasu, jest to jednak gra warta świeczki. Nic nie smakuje bowiem tak wyśmienicie niż smaczny kotlet w towarzystwie warzyw oraz sosów, zamknięty w pysznej chrupiącej i niezwykle świeżej bułce.
Składniki na domowe bułki do burgerów:
- 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- roztrzepane jajko do posmarowania bułek
- ziarna sezamu do posypania
Drożdże kruszymy, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki i ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy a następnie naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie, mieszamy w misce mąkę z solą a następnie dodajemy rozczyn z drożdży, jajko i olej. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, tak aby było elastyczne i jednolite. Formujemy z niego kulę, którą odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę, zagniatamy i dzielimy na równe części. Formujemy bułki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką i ponownie… dajemy ciastu odpocząć przez ok 30 minut. Po tym czasie możemy już przejść do finału. Smarujemy nasze bułki roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
