Domowe słodycze, ciasta i desery bez cukru – proste przepisy


Słodycze to zmora wielu z nas. Czasy, kiedy czekolada była dobrem luksusowym minęły, a sklepowe półki kuszą ogromnym wyborem słodkich przekąsek. Trudno się więc dziwić, że często, jedzenie słodyczy staje się poważnym problemem, którego efektem jest nie tylko nadwaga, ale także inne poważne problemy zdrowotne. Na szczęście, na rynku mamy także coraz więcej pysznych zamienników białego cukru, dzięki którym można wyczarować fit desery i zajadać się zdrowymi słodyczami, bez większych konsekwencji.
Słodycze bez cukru – co w zamian?
Cukrowej rewolucji wcale nie trzeba zaczynać od porzucania wszystkich deserów, ciast i ciasteczek. Najlepiej, rozpocząć ją zaopatrując się w zdrowe zamienniki cukru. Oczywiście, jednym z najbardziej znanych i popularnych zamienników jest, ceniony z powodu wielu prozdrowotnych właściwości, miód. Jego kaloryczność jest jednak podobna do cukru. Miód traci także swoje prozdrowotne właściwości w temperaturze wyższej niż 40 stopni Celsjusza. Pozbawionym kalorii słodzikiem jest stewia. To roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Jest słodsza od cukru o 200-300 razy, dlatego do słodzenia deserów czy napojów wystarczy naprawdę niewielka ilość. Coraz popularniejszy staje się także cukier wytwarzany z kory brzozy czyli ksylitol. Zawiera 40% mniej kalorii niż cukier, ma niski indeks gimniczny, a przy tym, jego spożycie ma duże korzyści dla zdrowia, np.: pomaga zapobiegać osteoporozie. Łasuchom można także polecić syrop klonowy – tradycyjny kanadyjski przysmak, który jest zdrowszy i mniej kaloryczny niż zwykły cukier i może byś stosowany nie tylko jako polewa do gofrów i naleśników. Sprawdzi się także do słodzenia wypieków. Do słodzenia możemy także wykorzystać… owoce takie jak banan, ananas, suszone rodzynki, figi czy morele.
Słodycze bez cukru – domowy sposób na Nutellę
Nutella – czyli krem czekoladowo – orzechowy to chyba jedna z najpopularniejszych słodkości na świecie! Używana do kanapek, naleśników, ciast, często także jedzona prosto ze słoika, niestety do najzdrowszych przekąsek nie należy. Na szczęście jest na to sposób, i to nie jeden! Domową, vegańską, nutellę możemy wykonać na przykład z daktyli.
Składniki:
- 1 kubek orzechów laskowych
- 12 dużych daktyli bez pestek
- 1 kubek wody lub mleka roślinnego. Najlepiej sprawdzi się owsiane lub ryżowe
- 1½ łyżki kakao
W blenderze najpierw miksujemy orzechy a następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na jak najgładszą masę. Mleko warto dolewać stopniowo, by nasze smarowidło miało właściwą konsystencję. Domową nutellę można wykonać także na bazie śliwek czy bananów. Do wykonania tej drugiej potrzebujemy:
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 120 g suszonych owoców: rodzynek, śliwek, fig, moreli czy daktyli
- 3 łyżki kakao
- 2–3 łyżki orzechów laskowych
Jak widać, przygotowanie nutelli bez cukru jest proste i nie wymaga dużo czasu a wszystkie zawarte w niej składniki są bardzo zdrowe.
Ciasta bez cukru – przepisy
Domowe, popularne ciasta takie jak sernik czy szarlotka to kwintesencja słodkości, bez których ciężko sobie wyobrazić np. niedzielny deser. Mamy jednak dobrą wiadomość, także one mogą zostać wykonane ze zdrowszych składników, dzięki czemu nawet osoby na diecie, będą mogły rozkoszować się ich smakiem.
Bezglutenowa szarlotka bez cukru – składniki:
Ciasto:
– 120 g mąki ryżowej
– 130 gram mąki gryczanej
– jajko
– 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
– 3 łyżki ksylitolu
Nadzienie:
– 1, 3 kg jabłek,
– sok z połowy cytryny
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1 łyżeczka cynamonu
Dietetyczna kruszonka:
– 6 łyżek płatków owsianych bezglutenowych
– 4 łyżki mąki gryczanej
– 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
– 1-2 łyżki ksylitolu
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na ciasto mieszamy, przekładamy do blaszki (24×24) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie – wydrążone i pokrojone jabłka przekładamy do garnka i prażymy je przez około 10 minut. Dodajemy ksylitol oraz przyprawy, przekładamy na podpieczony spód. Całość posypujemy dietetyczną kruszonką i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny.
Domowe słodycze bez cukru na szybko
Przygotowanie deserów bez cukru nie jest skomplikowane ani czasochłonne, szczególnie jeśli postawimy na pyszne ciasteczka! Do ich przygotowania potrzebujemy składniki suche:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklankę mąki pszennej
¾ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
1 filiżankę drobno pokrojonych migdałów
1 filiżankę rodzynek lub żurawiny
¼ łyżeczki soli
Składniki suche mieszamy ze sobą. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre:
¾ filiżanki syropu klonowego
¾ filiżanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Następnie mokre i suche składniki łączymy ze sobą i tak przygotowaną masę wykładamy łyżką na blachę, zabezpieczoną wcześniej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni i pieczemy ciastka przez około 20 minut, do osiągnięcia złotego koloru.
Jak widać, deser bez cukru czy szybka przekąska na słodko nie stanowią wcale wielkiego kulinarnego wyzwania, a z pewnością, są w stanie zaspokoić „słodyczowy” głód. Tę potrzebę mogą z powodzeniem zaspokoić także suszone owoce, które warto mieć pod ręką, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie fit ciasta. A jeśli brakuje nam pomysłu, wystarczy zajrzeć do Internetu i poszukać przepisu na dietetyczną wersję naszego ulubionego deseru.