Chleb z domowym pesto i szaszłyki – przepisy na grilla


Nie bez powodów letnie miesiące kojarzone są przez nas z czasem urlopów oraz długich wieczorów spędzonych w gronie bliskich nam osób. Ładna pogoda sprawia, że nabieramy chęci na spotkania i imprezy plenerowe. Świętowanie na świeżym powietrzu najczęściej sprzyja ochocie na zjedzenie czegoś pysznego. Wspólne grillowanie to forma, którą zwykle wybieramy w takich sytuacjach. Powód jest oczywisty – przepisy na grilla nie są zbyt skomplikowane, a taki rodzaj posiłku zadowoli nawet najbardziej wymagających gości.
Klasyczne potrawy
Zapewne każdy z nas zna sprawdzone przepisy na grilla. Kiełbasa, karkówka, pierś z kurczaka, szaszłyki, a może burger w wersji wegańskiej? Te oraz inne potrawy królują najczęściej na naszych stołach podczas letniego grillowania. Biorąc pod uwagę potrzeby wszystkich gości staramy się, aby trafić w gusta oraz preferencje każdego. Zarówno produkty wegetariańskie, jak i wegańskie są w dzisiejszych czasach łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. To z pewnością bardzo ułatwia skomponowanie różnego rodzaju potraw, zarówno dla osób mięsożernych, jak i tych, którzy nie jedzą mięsa. Dlatego przygotowując imprezę na świeżym powietrzu, najczęściej myśl o tym, co przygotować na grilla nie jest dla nas problemem.
Ważne dodatki
Serwując dania grillowane nie możemy zapominać o równie ważnych dodatkach. W końcu ciekawe pomysły na grilla nie mogą ograniczać się do samych dań głównych. Dodatki, w postaci chociażby sałatki lub innych przekąsek będą idealnie komponować się z karkówką, kiełbasą, czy też jedzeniem w wersji wegańskiej. Szukając wspólnego mianownika dla osób zarówno jedzących mięso, jak i dla tych, którzy mięsa nie jedzą warto pomyśleć o uzupełnieniu naszych grillowanych potraw o taki dodatek, który zadowoli wszystkich gości. Pachnący ziołami chleb, przełożony domowym pesto bazyliowym to opcja, która będzie smakować każdemu. W wersji tradycyjnej parmezan jest jednym ze składników tego rodzaju wypieku, ale wystarczy go pominąć lub dodać np. drożdże nieaktywne, które będą idealnym zastępnikiem w wersji wegańskiej.
Myśląc o tym, co przygotować na grilla ze znajomymi warto zatem pomyśleć o wypieku chleba, którego przygotowanie nie sprawi większych trudności i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Oczywiście sałatki również sprawdzą się świetnie jako dodatek do grillowanych dań. Ważne jest to, aby nasze pomysły były nie tylko proste, ale dały ludziom możliwość wyboru spośród przygotowanych przez nas zarówno dań głównych, jak i przystawek oraz przekąsek.
Ciekawe pomysły i sprawdzone przepisy
W dzisiejszych czasach, kiedy internet nie ma przed nami tajemnic bardzo łatwo śledzić najnowsze przepisy na grilla lub wyszukać sprawdzone i popularne receptury. Każdy z nas chce zaskoczyć swoich gości oryginalnością, dlatego warto czasem postawić na nietypowe połączenia smaków. Warto jednak uwzględnić w swoich planach kulinarnych także klasykę i zastanowić się, jak przygotować karkówkę na grilla oraz inne mięsne przysmaki. Nie zapominajmy przy tym o osobach, które mięsa jeść nie mogą lub nie chcą. Burger z soczewicy, a może grillowane warzywa, czy też ser halloumi w zastępie drobiu przy komponowaniu składników na szaszłyki? Te oraz inne pomysły przydadzą nam się, zwłaszcza teraz, kiedy sezon grillowy rozpoczął się na dobre.
W trakcie przygotowań warto również posłuchać czasem swojej intuicji i pamiętać o tym, że często mniej znaczy więcej. A nasi goście bardziej od wymyślnych i nawet najsmaczniejszych potraw, z pewnością docenią przede wszystkim towarzystwo bliskich im ludzi oraz możliwość wspólnie spędzonego czasu.
Zamiast mięsa
Nie każdy z nas je lub może jeść mięso. Przyczyn mogą być różne, począwszy od przekonań, a na kwestiach zdrowotnych i alergiach kończąc. Podczas spotkań oraz w trakcie imprez plenerowych warto pomyśleć o gustach i preferencjach każdego z uczestników. Oczywiście ciężko jest zadowolić wszystkich, ale warto poświęcić czas, aby nasi goście poczuli się jak najlepiej. Ciekawe pomysły na grilla są czasem dużo prostsze, niż nam się wydaje. Jeśli zależy nam, żeby w naszych potrawach zamienić mięso na produkt odpowiedni dla wegetarian, świetnie sprawdzi się w tym ser halloumi. Bardzo często można go kupić już w przyprawionej postaci, co ułatwi nam i skróci czas przygotowania. Ser ten doskonale nadaje się do grillowania, a smak przypieczonego halloumi jest tak dobry, że z pewnością niejeden mięsożerca się na niego skusi.
Jeśli szukamy inspiracji wegańskich dobrym pomysłem będzie kupienie tofu. Odpowiednia marynata i przyprawy sprawią, że ten rodzaj twarogu będzie smaczny i soczysty. Jak widać, proste przepisy na grilla nie muszą zamykać się w obrębie tradycji. Czasem niewiele potrzeba, żeby zaskoczyć nawet najbardziej wymagających gości.
Szaszłyki inaczej niż zwykle
Szaszłyki to jedno z najbardziej popularnych dań z grilla. Na ruszt bardzo chętnie wrzucamy kawałki mięsa połączone z kawałkami warzyw. Kiedy myślimy o tym, co przygotować na grilla ze znajomymi opcja szaszłyków bardzo często pojawia się w naszych planach. Powód jest prosty – ten rodzaj posiłku zawsze znajdzie swoich amatorów. Pamiętając o preferencjach jedzeniowych wszystkich naszych gości, warto postawić zarówno na wersję mięsną, jak i na opcję wegetariańską.
Kawałki sera halloumi świetnie sprawdzą się w połączeniu z warzywami. Ten rodzaj sera ma tak charakterystyczny smak, że nie trzeba zbytnio przejmować się jego przyprawieniem. W towarzystwie takich warzyw jak np. cukinia i papryka stworzy smaczną i oryginalną kompozycję. Jeśli chcemy dodatkowo podkreślić smak naszych wegetariańskich szaszłyków, warto zadbać o prostą marynatę, którą stworzymy ze składników, zwykle dostępnych w naszej kuchni. Sos sojowy i syrop klonowy to słodko-słone połączenie, które jest genialne w swojej prostocie. Wystarczy obtoczyć w niej kawałki warzyw, które stworzą idealny duet z serem halloumi. Jak widać opcji na stworzenie ciekawej, a zarazem prostej potrawy na grilla jest bardzo dużo.